E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar borsalardaki rallinin heyecanı nedeniyle fark etmese de doların küresel piyasalardaki keskin yükselişi rallinin hızlanmasındaki en önemli harekete geçirici faktörlerden birisi olmaya devam ediyor.
ABD para biriminin diğer altı önemli rakibi karşısındaki değerini ölçen ICE U.S. Dollar Endeksi Cuma günü %0,3 yükselerek 96,70 puana ulaştı fakat bu haftalık %1,4 oranındaki düşüşünü engelleyemedi. Endeks mart ayı ortalarında korona virüs etkisiyle doların güçlenmesiyle üç yılın en yüksek seviyesi olan 103 puana ulaşmıştı. Endeks pik noktasından %5,9’luk bir düşüş göstererek geçen yılki seviyesine göre %0,6 oranında yukarıda seyretmeye devam ediyor.
Doların sessiz devalüasyonu
Yatırım bankacılığı şirketi Jefferies’in Küresel Sermaye Baş Stratejisti Sean Darby dolardaki bu aşağı yönlü hareket için, “Geçtiğimiz ay dikkat dağıtacak birçok şey yaşandı. Fakat dolardaki neredeyse sessizce gelen düşüş tarihin dikkatleri üzerinde toplamayan en sert devalüasyonu olabilir” ifadelerini kullanıyor.
Zayıf bir dolar ihracat için ABD’ye avantaj sağladığı için genellikle hisse senetlerinde hoş karşılanır. Aynı zamanda ABD dolarının uluslararası para birimi olarak kullanılması değerinin düşmesiyle küresel büyümeye de katkıda bulunur. ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz süreçte önemli ülkelerin merkez bankalarıyla swap kanalları oluşturarak dolara olan ek talebin karşılanmasına da yardımcı oldu. Bu aynı zamanda dünyanın çeşitli bölgelerindeki yükselen şirketlerin fon bulmasında olumlu etki yarattı.
Gelişmekte olan piyasalara dolar ilacı
Daha zayıf dolar gelişmekte olan piyasalarda da dolar borcunun geçtiğimiz yıllara göre artması nedeniyle rahatlama etkisi yarattı. Bu devalüasyon aynı zamanda mal piyasasında da pozitif bir etki oluşturarak diğer para birimlerini kullananlar için daha kolay ulaşım sağladı.
Tokyo merkezli yatırım bankacılığı şirketi Mizuho Securities’in ABD Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto’ya göre dolar endeksi (DXY) geçtiğimiz hafta 99,00 sınırına ulaştı ve %10’luk bir geri çekilmeyle umuduyla yeni sınır olarak 96 seviyesi olarak öngörülüyor.
Ricchiuto, “Dolardaki bu tip bir değer kaybı enerji ve diğer mal piyasalarındaki fiyatları destekliyor. Bu süreçte yerel ekonomileri de rahatlatarak deflasyon riskini azaltıyor. Bu güçlü makro trendler kredi ve hisse senetleri piyasalarındaki ralliyi destekler nitelikte” ifadelerinde bulundu.
Enflasyon riski
Sean Darby paylaştığı, Kovid-19 salgını korkularının geri çekilmeye başlamasıyla “FED küresel para piyasasına görülmemiş oranda dolar enjekte etmeye devam ediyor” ifadelerinde bulundu. Darby bu süreç içerisinde 10 yıllık enflasyon oranındaki yükselişe de dikkat çekiyor. Ekonomist piyasa bazlı enflasyon beklentileri piyasaların deflasyona sürüklenmesinin hemen ardından arttığını belirtiyor. Darby, “Hisse senetleri piyasalarının yönü için en önemli dönüm noktalarından birisi enflasyon değerlerindeki kaymadır” ifadelerinde bulundu.
Euro Bölgesi yatırımcı güveni dip seviyesinden toparlanıyor
Fed'in hamlesi lafta kalır mı?
Ayı piyasası sona erdi! Sıra boğaların rallisinde
Borsa İstanbul çıkışını sürdürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
neden türkiyede düşmüyor,dolar milletimizi esir aldı,ekonomiyi batırdı her şey arttı millet fakirledi bu dolar belasından ne zaman kurtulacaz,sabit kura geçmekten başka çare yok
Trilyonlarca dolar basılacak ve doların değeri düşmeyecek ha! Mümkün değil. Pandemi paniği sebebiyle dolara koşan yatırımcı şimdi de dolardan kaçacak. 2008 krizindekinin neredeyse 3 katı dolar basıldı. O günleri hatırlayalım. 1 dolar 1 tl olur mu tartışmaları vardı. Ona benzer bir sürece girebiliriz. Yatırım Tavsiyesi Değildir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:01)