E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar alınır mı?---

Dolar alınır mı?

Dolar alınır mı?
12 Ocak 2015 - 07:19 borsaningundemi.com

Dünyadaki para birimleri karşısında güçlü kalan dolar için Ali Ağaoğlu analiz yaptı

Petrol fiyatları bu haftanın izlenen verisi olacak. S&P endeksi, dolar ve Borsa İstanbul karışık seyir izleyebilir.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu, konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Bu hafta petrol fiyatlarında yaşanacaklar piyasalar için haftanın göstergesi olacak. S&P 500 Endeksi’ndeki boşluk kapanacak ve 1.961’e doğru bir düşüş göreceğiz. Bu hareket BIST dahil diğer borsaları etkileyecek.

Cuma günü ABD’de; Aralık Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi açıklandı. Beklenti 240 bin kişilik artış iken gerçekleşme 252 bin kişilik artışla tahminleri aşarken,önceki  2 ayın verisi de yukarı yönde revize edildi. ABD ekonomisi için iyi, Fed’in faiz artışına yaklaşılması adına kötü haber. Yine de piyasalar, kötünün içinden de iyiyi bulup çıkarmayı bildiler! İşsizlik oranı yüzde 5.6 ile 2006’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Temel olarak 9 aydır 200 binin üzerinde artış olarak gelen TDİ verisinde, ücret artışlarıyla ilgili soru işaretleri oluştu.

Bir ay önceki ücret artışı; yıllık yüzde 2.2’den, yüzde 1.9’a revize edilirken Aralık ayında ücret artışlarında gerileme olmuş. Yine de ücretler yüzde 1.3 olan yıllık tüketici enflasyonuna göre yüzde 1.7 ile daha fazla artıyor. Ücretlerdeki artış Fed’in muhtemel kararları için önemli. Zira Fed daha önce koyduğu büyüme ve istihdam gibi “hedefleri” gerçekleşseler bile bir yana koyarak (dere geçilirken değiştirdiği kriterlere) yeni dönemde “ücretlerdeki artışları” koydu. Bu veri Fed’in yeni dönemde takip ettiği “göstergelerin” başında geliyor. Eğer istihdam gibi, maaşlar da artıyorsa o zaman ekonomi “cidden” toparlamıştır diyecek olan Fed; faiz arttırmaya başlayacak (veya arttırmamak için mazereti kalmayacak) demektir.

Fed’in faiz artışı

7-8 aydır tahminimi değiştirmedim ve son veri de bu tahminlerimi destekler görünüyor. Fed 16-17 Haziran’daki toplantısında ilk faiz artışını yapacak! Daha önce olursa şaşırırım, gecikirse işin içinde başka bir “piyasa şantajı” girmiş demektir, bugünden not edeyim.

Geçtiğimiz hafta bizde enflasyon verileri açıklandı. Piyasa “ortalama” beklentisi yüzde 0.06’lık bir artış iken, Aralık ayında TÜFE bazında fiyatlar yüzde 0.44 geriledi ve yıllık TÜFE enflasyonu 2014 yılı için yüzde 8.17 olarak gerçekleşti. Üretici fiyatları yüzde 6.36 artışla yılı sonlandırırken, Aralık ayında üretici fiyatları yüzde 0.76 düşmüş. Petrol fiyatları bunda baş etken olsa gerek.

Merkez’in eli güçlendi

Merkez Bankası’nın “tahminlerinden” (hedefinden değil!) daha düşük gerçekleşen 2014 yılı enflasyonu piyasalarda ‘Merkez Bankası faiz indirebilir’ beklentisini güçlendirdi. Her ne kadar benim “ıspanak-ceviz endeksim” (önümüzdeki günlerde bu endeksimi yazacağım) geçtiğimiz Cumartesi günkü Pazar alışverişinde zıplama kaydetmiş olsa da; gösterge bono bileşikleri yüzde 7.44 ve 10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 7.34 ile haftayı kapattı. Görünen o ki; ben aynı fikirde olmasam da; piyasalar Fed’in faiz artışının olabildiğince erteleneceğini varsayıyor.

Haftanın son işgününde; Fitch Rusya’nın kredi notunu en düşük yatırım yapılabilir seviye olan BBB-‘ye indirdi. Petrol fiyatlarının 50 dolarlarda kalması ve hatta altına düşmesi durumunda Rusya’nın yatırım yapılabilir notu 2015’in ikinci yarısında kaybetmesi olasılığı artmış durumda.

Dolar alınır mı?

Geçtiğimiz hafta TL, adeta diğer para birimlerinden bağımsız olarak değer kazandı. Tek başında dolar veya euro tarafından TL’ye baktığınızda farklı değerlendirmeler yapabilirsiniz. Parite nedeniyle euro karşısındaki değer kazancı (haftalık yüzde 4.37), dolar karşısındaki kazancına göre (haftalık yüzde 2.93) çok daha yüksek görünebilir. Ancak “sepet kur” karşısındakine bakmakta fayda var. Sepet kurdaki (0.50 dolar/TL+0.50 euro/TL) değer kazancı yüzde 3.69’a ulaşmış durumda!

Sepet kur bu seviyelerini en son 5 Aralık’ta görmüş. Serbest alım satıma konu olmayan sepet kurun teknik analizini yapmak çok sağlıklı olmasa da “teoride” 2.4780 veya 2.4640 seviyelerine kadar değer kazanma olasılığı var görünüyor. Bu seviyelere yaklaşıldığında; döviz açığı olanların ya da benim gibi yılın ortalarına doğru oynaklığın artacağını düşünenlerin bu seviyelerden “hedge yapmaya” başlamalarında fayda olabilir.

Seviye olarak neresi derseniz paritenin üç aşağı beş yukarı 1.1650 ve sepet kurun da 2.47 seviyelerine geldiğinde ihtimaldir ki dolar/TL kurları da 2.2750-2.2850 seviyelerine yaklaşmış, hesaplanabilen euro/TL de 2.66-2.68 seviyelerine yaklaşmış demektir. Önümüzdeki döneme hazırlık için iyi seviyeler bence...

Petrolde 50 dolar psikolojik seviye

Brent petrolünün 48.69 ile Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 50.06 ile haftayı kapattığı, ABD ham petrolü WTI ile arasındaki farkın 2.80’e daraldığı bir ortamda, bu hafta petrol fiyatlarında yaşanacaklar piyasalar için “haftanın göstergesi” olacak.

Petrol fiyatlarında 50 dolar seviyesi hem teknik hem de psikolojik “destek” oldu! Görünen o ki bu seviye yakın gelecekte korunacak. Hal böyle olursa hisse senetleri, özellikle gelişmiş ülke piyasalarında; yılın başında başlayan, Perşembe günü ara verilen “düzeltmede” yen düşükler görülecektir. Geçtiğimiz Perşembe günü yaşana ralli sırasında geride bırakılan “boşluklar” kapandı. Ancak Perşembe’nin açılışı da yeni bir “boşluk” yarattığından dolayı, bu hafta içinde hem bu ara kapanacak hem de daha altına inilecek.

ABD S&P 500 Endeksi’ne baktığımda; 2.025.90 ile 2.030.61 arasındaki boşluk kapanacak ve 1.961’e doğru bir düşüş göreceğiz. Bu hareket de diğer borsaları etkileyecek, BIST dahil diye tahmin ediyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)