E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinDolandırıcılıkta müstehcen fotoğraf tuzağı!---

Dolandırıcılıkta müstehcen fotoğraf tuzağı!

Dolandırıcılıkta müstehcen fotoğraf tuzağı!
04 Şubat 2022 - 12:32 borsaningundemi.com

Telefonuna gelen 'Utanmıyor musun bu resmi çekmeye' ifadelerinin yer aldığı mesaja tıklayan talihsiz adamın başına gelmeyen kalmadı.


İstanbul Büyükçekmece'de yaşayan 60 yaşındaki terzi Fevzi S.'nin cep telefonuna, 31 Ocak'ta 'Utanmıyor musun bu resmi çekmeye' ifadelerinin yer aldığı SMS geldi. SMS'e tıklayan Fevzi S.'nin telefonu anında kapandı. Telefonunun bozulduğundan şüphelenen Fevzi S., hemen tamirciye gitti.

Tamirden sonra açılan telefonuna gelen mesajları okuyan Fevzi S., işin aslını öğrenince büyük şok geçirdi. Fevzi S., rehberindeki 900 kişiye de, Dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılan bu SMS mesajının iletildiğini gördü. SMS mesajına tıklayanların aynı sorunu yaşadığını öğrenen Fevzi S., rehberindeki kişileri arayarak 'İnanmayın o SMS'leri ben atmadım' diye uyarmaya çalıştı. Dolandırıcıların bu yöntem ile SMS giden kişilerin hem dijital banka hesaplarını hem de sosyal medya hesaplarını ele geçirmeye çalıştığı ortaya çıktı.

"MESAJ REHBERİMDEKİ 900 KİŞİYE GİTMİŞ"

Yaşadığı mağduriyeti anlatan Fevzi S., "Telefonuma link geldiğinde bilmeden üzerine tıkladım. Telefon bloke oldu, tamirciye götürdüm. Meğer ben linke tıkladıktan sonra aynı SMS, rehberimdeki 900 kişiye de gitmiş. Benimle birlikte SMS'e tıklayanların da telefonları kilitlendi. Telefonum açıldıktan kısa bir süre sonra mesajlar yağmaya başladı. Oğlum aradı ve neden böyle bir mesaj gönderdiğimi sordu. Mesajları görünce çok şaşırdım zaten şeker hastasıyım. Hemen sosyal medya hesaplarımı ve internet bankacılığımı bloke ettirdim. Çok kötü bir olay, inşallah başkasının başına gelmez, çok mağdur oldum" ifadelerini kullandı.

"EN ÇOK VAKİT GEÇİRDİĞİMİZ DİJİTAL PLATFORMLARDAN VURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Özellikle pandemi döneminde dijital bir dönüşüm sürecinin yaşanıldığını belirten Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Selim Yüksel ise, "Dikkat ederseniz telefonlarımıza ya da maillerimize bir ahlaksızlık yaptığımız ya da bir terör örgütüyle bağlantılı olduğumuza dair mesajlar gelmeye başladı. Bu durumda hakkınızda iddia edilen soruşturmayı görmek için sizi linklere yönlendiriyorlar. Sürekli problemli durumlar olduğunu belirterek, bizi en çok vakit geçirdiğimiz dijital platformlardan vurmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

"ŞÜPHELENDİĞİNİZ MESAJLARA SAKIN TIKLAMAYIN"

Bu tür dolandırılma yöntemlerinin 'online avcılık' olduğunu dile getiren Yüksel, "Bu linklerle sizi tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Size gelen mesajda bir problem olduğunu ve bunu çözmenizi istiyorlar. Hakkınızda birtakım müstehcen fotoğrafların internette dağıldığını hesabınızdan birilerinin para istediğini söylüyorlar. Bu linke tıkladığınızda saldırganın kurmuş olduğu tuzağa düşüyorsunuz. Sizden aldıkları bilgilerle ya bir hesabınız çalınıyor ya da internet bankacılığınız ele geçirilmek için size uygulama yükletmeye çalışılıyor" dedi. Yüksel, Fevzi S.'ye gönderilen mesajda açık bir ifade olmadığını aktararak, şu uyarılarda bulundu: "Mesajlarda bir netlik yoksa ve şüpheleniyorsak kesinlikle o linke tıklamamak lazım. Tıklamadan önce düşünmek kuralını ihmal etmeyelim. Eğer bilinçli bir kullanıcı değilseniz, bilgilerinizi oraya girip saldırgana gönderiyorsunuz."

"LİNK GÖNDERİYORLAR AMA KABUL ETMİYORUM"

Daha önce Instagram hesabının çalınmaya çalışıldığını söyleyen Neval Turgut isimli vatandaş, "Önce hesabınız çalındı diye bir mesaj geldi, ekstra bilgiler talep ettiler. Tıklamadığımda bir sorun olmadı. Biraz bilgi aldığımda inanmamam gerektiğine karar verdim" dedi.

Gamze Çakmak ise, "Link gönderiyorlar ama kabul etmiyorum. Çünkü daha önce başıma geldi. Tıkladım ve hesabım çalındı. Yeni hesap açmak zorunda kaldım" diye konuştu.

Ece Sayar ise, sosyal medya hesabına gelen linklere tıklamamaya dikkat ettiğini vurgulayarak, "Genellikle 'Hediye kazandınız' diye mesaj atıyorlar. Korkmuyorum ama yine bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu bildiğim için açmıyorum" şeklinde konuştu.

Kripto dolandırıcılara operasyon

 

Şişli'de film gibi olay: İki iş insanı dolandırıldı!

 

En yaygın kripto para dolandırıcılık yöntemleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azılı solcu04 Şubat 2022 23:53

    yigit dolandırıcıları kutluyorum.en iyi meslek dolandırıcılıktır.ne okuma,ne sınav hiçbişey gerekmiyor.gayet makul ve masrafsız bir meslek olan dolandırıcalar için nasıl daha iyi ve mukenmmel dolandırıcı olunur diye okullar açılılırsa hayırsever işadamlarımız bu hayratlarının karşılıgında buyuk bir sevap ve ecir kazanacaklarını tahmin ediyorum.

  • Mucise Reis ;)04 Şubat 2022 14:20

    Çok kolay işler bunlar. Dikkat edin. Link tıklandığında cokie dosyanızın kopyalandığı server yönlendiriliyorsunuz. oradaki cokie kopyalanıoyor. sanal serverda kopyalanan cokie dosyanız ile şifre istenmeden, ilgili sosyal medya hesabınıza giriş yapılabiliyor. Bu açıklar hack sitelersa bulununca xx usd gibi satılıyor. sistem açıkları 3 - 6 ay kapanmadığı olabiliyor. ayda açığı bulan hackerlar bu işleri özel oalrak kendileri kullanıyor. cokie nedir ? = siz instagram açtınız. şifre girdiniz. sonra asla şifre girmeden telefonunuzdan uygulama kullanıyorsunuz. yan telefonunuzu coike liasnaslama ile tanıyor instagram. o dosya kopyası sisten link tıklatma ile yöntendirilen servera kopyalanıyor. serverda sizin telefon olarak zanneten sosyal medya guvenlıgı çalışmıyor. o bakımdan dikkat. tıklamayın asla ve asla. mantık bu 

  • BORSACI04 Şubat 2022 13:06

    malesef ülkemizde dolandırıcılık süper gelir elde edilen bir meslek halini aldı önlem veya caydırıcı ceza yok zaten her yer soygun yeri borsada binlerce defa dolandırıcılar hakkında şikayette bulunmuş olsakta gördügüm şuki şikayetlerimiz sümen altı edilip dolandırıcılar mükafatlanmışdır bu ülkede hak hukuk var demek ayıptır.