E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemileriyle sismik araştırmalara devam eden, derin denizde Fatih gemisiyle başlattığı petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına, Doğu Akdeniz'de sığ deniz faaliyetlerini de ekleyen Türkiye'nin rezervlere erişmek amacıyla yaptığı yatırımlar dikkati çekiyor.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergül Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'in özellikle Suriye'deki savaştan sonra çok etkin bir duruma geldiğini söyledi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye ve KKTC ile herhangi bir anlaşma yapmadan KKTC'nin deniz hukukundan kaynaklanan haklarını ihlal ettiğini dile getiren Yaşar, "Aynı zamanda Tükiye'nin haklarını ihlal etmektedir. Ancak devletimiz orada yapılacak olan sondaj çalışmalarını etkin bir şekilde koruma görevini sürdürmektedir. Doğu Akdeniz'de 3 trilyon metreküpü aşkın doğal gaz varlığı uluslararası bilimsel çalışmalarda belirlenmiş. Türkiye'yi ayağa kaldıracak nitelikte bir doğal gazın olduğunu bilim adamları olarak tespit etmiş durumdayız." diye konuştu.
"Milli petrol ve enerji politikası uygulanmaya başlandı"
Prof. Dr. Yaşar, Doğu Akdeniz'de bugüne kadar yapılmış olan çalışmalarda Nil deltası boyunca Mısır'ın Zohr ve Noor sahalarında dünyanın en büyük doğal gaz yataklarının tespit edildiğine işaret ederek şöyle devam etti:
"Aynı jeolojik yapı bizim 'Afrodit' sahası dediğimiz bölgede mevcuttur. Doğu Akdeniz İskenderun Körfezi'nde ve Kıbrıs'ın Karpaz bölgesi ile Adana'nın Tuzla arasında kalan bölgede doğal gaz varlıkları, sismik araştırmaları neticesinde bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Aynı şekilde şu anda sondajını yapmış olduğumuz Alanya açıkları ile Antalya'nın açıklarında büyük doğal gaz rezervlerini tespit etmiş durumdayız. Doğu Akdeniz'deki doğal gaz kaynaklarını bulmamız ve işletmemiz gerekiyor. Çok şükür bunu son dönemde yapıyoruz. Milli petrol ve enerji politikası çok şükür uygulanmaya başlandı."
Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğinde söz sahibi olan bir ülke konumuna da geldiğine işaret eden Yaşar, "Bu büyük bir avantajdır. Biz bu konuda dış ülkeler rahatsız olsa da gerekli çalışmaları yapmak durumundayız." dedi.
"Çalışmalardan gayet umutluyum"
Yaşar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kendi haklarını global güçlere bırakacak durumda olmayan bir ülke konumunda olduğunu belirterek, "Çok şükür kendi başımıza durabilecek ve yetebilecek bir durumdayız. Bölgesel güç olmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.
Doğu Akdeniz'de 12 ülkenin savaş gemisinin hazır bekletildiğine işaret eden Yaşar, şöyle devam etti:
"GKRY'nin kontrolünde ve ABD'nin desteklediği sondaj çalışmaları yapılıyor. Bu sondaj çalışmalarının sebebi tamamen orada gerilim oluşturmaktır. Orada hem KKTC'nin hem de Türkiye'nin hakkı var. Bize danışılmadan bize sorulmadan bizimle anlaşma yapılmadan bu bölgelerde petrol ve doğal gazın aranması yanlıştır. Türkiye bu konuda son zamanlarda bir farkındalık oluşturarak yeni bir milli petrol politikası oluşturdu. Bir akademisyen olarak bu yapılan çalışmalardan gayet umutluyum."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Millet iyice paronayak olmuş...İyi ne yapılırsa onu seçim yatırımı olarak algılar olmuş...Kardeşim bu ülkede iyi şeyler de oluyor bu kadar karamsar olmaya gerek yok...Herkes bağımsız,istediği partiye gider oyunu atar...Bu tip şeylerde partizanlığa gerek yok.
Allah sizi bikdigi gibi yapsin insallah,
Her secim onu ayni terane , kazanin gizli maddelri geregi oetrolumuzde var ama cijaramiyiduk , 2092 den beri cikardik mi hani nerde sisi gudiler sizi
Allah devletimizi korusun bu arama faaliyetleri cok iyi oldu
''Allah devletimizi korusun'' yazısına bile %65 katılmıyorum çıkmış Ercan kardeş...BİZ NE OLDUK BÖYLE.DIŞARIDA DÜŞMAN ARAMAYA GEREK YOK...
Petrolün ve gazın çıkmasını istemeyen bir Allah'ın kulu da yoktur bu ülkede.Ama milletin duygularıyla oynamayın kardeşim.Yıllardır seçimlerden önce hep buluruz da , seçim sonrası bir tek satır haber bile kalmaz.
tarım bakanına sorun neden ithal gaz kullanıyoruz?... paramız varki gaz alıp ithal gaz alacak para bulup kullanıyoruz :D
evde çeşmeden su içemioruz. ellerinde bardaklarla suyu için temiz,denildiği halde inancım ve güvencim o hallere düştü...ülke topraklarından petrol çıakrtamayanlar denizden çıkartıcaz diyor..seçim zamanı hep gündeme gelir böyle. kesşke çıksa bugun hemen... çıksada zaten ucuza kullancamızıda sanmam ne bu gazın ötvsi,ne kdvsi ne bağlantı ücreti ne abanman parası biter, ha ithal ha yerli aynı olur fiyatı.inanmıyorum.
Senin her tarafın bilim adamı olsa ne yazar.iktidara takla atmak için milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyorsun.
Yaş 57, her seçimde bu yalanlardan bıktım. Petrolü olanlar yıllar önce çıkarmışlar zaten. Bu yalanları yiyen hep bir kitle bulunur. Zavallı güzel ülkem ne çektin basiretsiz siyasetçilerden.
işimiz gaza kaldıysa yandık zaten aygaz var saglam gaz tavsıye ederım
hakikatten hep aynı nakarat , hep aynı şarkı . her dönemde ellerinde baltalarla gezen insanlar hiç eksik olmadı tıpkı masaldaki gibi''BALTALAR ELİMİZDE HİZİCİPCİLİK BELİMİZDE UMUTSUZLUĞA GİDERİZ BİZ HEY!! UMUTSUZLUĞA güzel kardeşim hayata GÜZEL BAK'Kİ GÜZELİ GÖRME HAKKIN OLSUN çukur kazanlar gibi bakma unutma bu türkiye o eski türkiye değil bu ülkeye sahip cıkmak hepimizin görevinden çok ALIN YAZISI unutma!!!!!!
Aynı nakarat hep aynı aynı.....YAŞİM 51 YENI ENERJI KAYNAĞI BUNU BULDUK DERIZ BAŞKA BIR KRIZ GELIR DEĞİŞEN BİRŞEY YOKK YOK...
Çıkardığımızı gözümle görmeden asla inanmam
Her seçim öncesi petrol denizinde yüzüyoruz yalanları
Seçim yalanları , gaz varsada biz bulamayız.
Çok doğru dolar krizi çıktığında yine yorum olarak yazmıştım şu ilk kuyu açılsın dolar krizi diye birşey kalmayacak diye çok büyük rezervler var türkiye olayın farkında seçim için kullanılır veya kullanılmaz ama doğalgaz gerçeği yatsınamaz
Seçim yaklaşıyor sanki. Yine doğalgaz petrol haberleri. Çıksa da yine ucuzlamaz zaten.
SONUNDA UYKUDAN UYANIP HAKLARIMIZI ARAMAYA BAŞLADIK mı acaba ? Suriye'yi karmakarışık edip haklarını arayamaz hale getirdiler kimler ? İSRAİL İLE KIBRIS RUM YÖNETİMİ İLE ONLARA DOĞAL GAZ ARAYIP BU İŞTE ÇIKARI OLAN ULUSLARARASI ŞİRKETLER
her ne hikmetse kendimi bildim bileli her secim oncesi ulkemde petrol veya gaz fiskiriyor sonra birden kuruyo0r (6)
türkiye sürünüyor mu ki (M) (M) (M) (M)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:21)