E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Doğtaş Kelebek Mobilya Sanayi ve Ticaret (#DGKLB), altı aylık rekor zarardan sonra şirketin özkaynağının 23 milyon eksiye geçtiğini duyurdu. Şirketin KAP’a açıkladığı finansal sonuçlara göre, yılın ilk altı ayında 34 milyon 534 bin zarar oluştu. Geçen yıl aynı dönemde şirket 25.9 milyon lira zarar yazmıştı. İkinci 3 aylık dönemde ise şirketin zararı 17.7 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yıl ikinci çeyrek zararı ise 12.3 milyon liraydı. Özkaynakların eksiye geçmesi üzerine bilançoların ardından Doğtaş Kelebek’in yaptığı TTK 376 açıklaması şöyle:
Şirketimiz'in 30 Haziran 2020 tarihli SPK düzenlemelerine uygun olarak mali tabloları bildirilmiştir. Şirketimizin bu mali tablolarında yer alan özkaynağı negatif 23.499.824 TL'dir.
Şirketimizin 30 Haziran 2020 tarihli bilançolarında sermaye kaybının temel nedeni gelir tablosu ve bilançomuza yansıyan finansman gideridir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376. Maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki tebliğ kapsamında "1/1/2023 tarihine kadar, Kanunun 376. maddesi kapsamında sermaye kaybı durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir." ibaresi yer almaktadır.
Buna göre, 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla özkaynağa yansıyan bankacılık işlemlerinden kaynaklanan kur farkı gideri 38.618.753 TL olsa dahi, ifa edilen (reel) kur farkı gideri aynı dönem için 184.881 TL'dir. Bu kapsamda, ifa edilmeyen kur farkı zararı dikkate alınmadan ve maddi olmayan duran varlıklara ilişkin marka değerlerinin gerçeğe uygun değeri esas alınarak SPK'nın 10 Nisan 2014 tarihli ve 11/352 sayılı ilke kararı (2014/11 no'lu ilke kararı) uyarınca Özel Amaçlı Finansal Tablo (TTK 376 bilançosu) hazırlanmıştır.
Şirket'in Doğtaş ve Kelebek markalarının cari değerlerinin toplamı 91.000.000 TL olduğu dikkate alındığında ve ifa edilmemiş kur farkı zararları dikkate alınmadığında, hazırlanan Özel Amaçlı Finansal Tablo (TTK 376 bilançosu) bilançosunda Şirket'in özkaynağı 165.594.107 TL olarak tespit edilmiştir. Bu tutar Grup'un 110.000.000 TL olan ödenmiş sermayesini koruduğunu göstermektedir.”
Sermaye kaybı, borca batıklık nedir?
Türk Ticaret Kanununun 376/1.maddesine göre; Sermaye Kaybı , son yıllık bilançodan sermaye ile yedek akçeler toplamının yarısının ZARAR sebebiyle karşılıksız kaldığının anlaşılmasıdır.
Türk Ticaret Kanununun 376/2.maddesine göre ; Sermaye Kaybı , son yıllık bilançoya göre, sermaye ile yedek akçeler toplamının üçte ikisinin ZARAR sebebiyle karşılıksız kaldığının anlaşılmasıdır.
Yukarıdaki TTK’ nun 376/1 ve 2.maddesinden anlaşılacağı üzere , bilançoda görünen sermaye açığının belli oranlara ulaşması durumunda bu açığın kapatılması öngörülmüştür.
Başka bir değişle , sermaye kaybına ilişkin önlemlerin uygulanabilmesi için, şirketin aktif toplamından, şirket borçları çıktıktan sonra kalan öz sermayenin, sermaye ve yedek akçeler toplamının yarısından veya üçte birinden daha az olması gerekmektedir.
TTK 376/1 ve 2.maddesindeki yedek akçeler terimi ile TTK madde 519’ da düzenlenen akçeler kastedilmiş olup , TTK madde 520’ de düzenlenen şirketin kendi iktisap ettiği kendi pay senetleri için ayrılan yedek akçenin ve yeniden değerleme fonlarının bu tespitte dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin farklı görüşler mevcuttur.
15 Eylül 2018 tarihli 30536 Resmi Gazete de yayımlanan 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376.Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin Geçici Madde 1/1’ e göre, 1/1/2023 tarihine kadar, TTK 376.maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir hisse tavan tavan gidiyorsa bu hisse batmak üzeredir patron elindeki hiç bir ederi olmayan kâğıt parçaları nı paraya çevirme derdindedir
Mobilya sektörü kayıtdışına yatkın bir sektör,patronlar kazanır,firmalar n'apar bilemem....
cep konuştu hisse senetleri prim yapti nasil iş bu.ptesi zararına satmak lazim
türkçesi : Adamlar batmış...
Bekleyen hazin son belli. Aslında SPK işini doğru yapsa şu an şirketi kottan atması gerekli. Özsermaye eksi, zarar büyük. Güle güle kelebek. Yolun açık olsun.
Bu tür kağıt lar tavan tavan gider bir türlü anlamış değilim, adamlar hep zarar açıklıyor,peki nasıl dayanıyor,yine anlamış değilim,bana birisi anlatsın, böyle ticaret olurmu
böyle kağıt çok pinarsu gibi glyho gibi
Fiyatlarınız yüksek. İsim güven veriyor diye dükkana giren müşteri bir daha uğramıyor.
Yani paramız yok ama marka değerimiz var Onu da korsak bilanço artı veriyo.
Kısa ve öz Doğru tespit, Bimeks diye firma vardı o da diyordu marka değerim var, ve hazin son...
yakında gümüler
Bu duruma gelen şirket batar. Mobilya sektörüne yatırım isteyen bence Yataş I bir incelesin düşük faiz ve kur ortamı mobilya sektöründe inanılmaz satış yarattı. İstikbal nerdeyse yeter artık satış yok diyecek. Borsaya kote bir Enza Yataş var o da kendine saklıyor patron şirketi ne de olsa. Doğtaş 1 den 3 oldu ama temel finansalları kötü elde kalabilir.
yakında ifilas edebilir.
Yani diyor ki özsermayemizi koruduk, bizi battı diye haber yapanlara itibar etmeyiniz diyorlar.
hiç kar görmedik bu ne biçim iş
Müjde dediler iflas mı ediyoz
Oooo çok iyi Yarın kesin tavan olur Ytd
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:05)