E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'ye doğrudan yatırımlar bu yılın 8 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 28,8 artarak yaklaşık 4,9 milyar dolara ulaşırken, doğrudan yatırımların yüzde 79'unu Avrupalı yerleşikler gerçekleştirdi.
AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2017'nin ocak-ağustos döneminde yurt dışındaki yerleşik kişilerin Türkiye'deki doğrudan yatırımları, 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artarak 4 milyar 851 milyon dolar oldu. Söz konusu tutar, geçen yılın 8 ayında 3 milyar 767 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.
Avrupa'daki yerleşik kişilerin Türkiye'deki doğrudan yatırımları bu yılın 8 ayında 3 milyar 830 milyon dolara yükseldi. Böylece doğrudan yatırımların yüzde 79'u Avrupa'da yaşayan yerleşikler tarafından gerçekleştirildi.
Avrupa'nın ardından Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırımın yapıldığı bölge Asya olurken, Asyalı yerleşiklerin doğrudan yatırımları yılın 8 ayında yüzde 5,4 artışla 825 milyon dolara ulaştı.
Aynı dönemde Amerika kıtasından doğrudan yatırımların yüzde 57,1'lik azalışla 147 milyon dolara gerilemesi dikkati çekti.
Söz konusu dönemde Türkiye'ye doğrudan yatırımların 26 milyon doları Afrika'da, 20 milyon doları Okyanusya'da ve 3 milyon doları da sınıflandırılmayan ülkelerde yaşayan yerleşikler tarafından yapıldı.
En fazla yatırım Hollandalı yerleşiklerden
Türkiye, bu yılın 8 ayında en fazla doğrudan yatırımı Hollanda, İspanya, Azerbaycan ve Avusturya'dan çekti. Hollandalı yerleşiklerden Türkiye'ye 1 milyar 501 milyon dolarlık sermaye girişi olurken, bu rakam toplam doğrudan yatırımların yüzde 30,9'unu karşıladı.
Söz konusu dönemde İspanya'dan 1 milyar 46 milyon dolarlık, Azerbaycan'dan 355 milyon dolarlık ve Avusturya'dan 308 milyon dolarlık yatırım geldi. Belçika, Almanya, Japonya, İngiltere, Çin ve ABD ise Türkiye'ye 100 milyon doların üzerinde doğrudan yatırım yapan ülkeler arasına girdi.
Bu yılın ocak-ağustos döneminde doğrudan yatırımların miktar bazında en fazla düşüş kaydettiği ülke ise Rusya oldu. Rus yerleşiklerin geçen yılın 8 ayında 259 milyon dolar olan doğrudan yatırımları bu yıl sıfıra indi.
Öte yandan, geçen yılın 8 ayında Türkiye'de yatırımı bulunmayan Çin, Norveç, Taylan, Malezya, Mauritius, Avustralya, Tayvan, Virgin Adaları, Slovenya, Mısır, Slovakya ve Hindistan'ın yatırımı, bu yılın aynı döneminde toplam 282 milyon dolara ulaştı.
Yabancılar finans ve sigorta sektörüne yöneldi
Yurt dışındaki yerleşiklerin yılın 8 ayında Türkiye'ye yaptığı yatırımlarda en büyük payı finans ve sigorta faaliyetleri aldı. Söz konusu alanda yurt dışı yerleşiklerin doğrudan yatırımları 1 milyar 370 milyon dolara ulaşırken, bu da toplam yatırımların yüzde 28,2'sine tekabül etti. Finans ve sigorta faaliyetlerini, 1 milyar 50 milyon dolarla bankalar, 971 milyon dolarla da elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı takip etti.
İmalat, bilgi ve iletişim, ulaştırma ve depolama, toptan ve perakende, holding şirketlerinin faaliyetleri, kauçuk ve plastik ürünleri imalatı, inşaat, kimya ve madencilik ise 100 milyon doların üzerinde doğrudan yatırımın çekildiği diğer sektörler olarak sıralandı.
Bilgi ve iletişim, doğrusal yatırımlarda en fazla artışın gözlendiği sektör oldu. Söz konusu sektörde geçen yılın 8 ayında 37 milyon dolar olan yurt dışı yerleşiklerin doğrudan yatırımı, bu yılın aynı döneminde 540 milyon dolara ulaştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Nereye yatırım nedir? Fabrika açan var mı? Büyüyen var mı? Neden vergiler sürekli yükseliyor. Dolar düşmüyor vs...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:12)