E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Türkiye'de geleneksel medyada organik büyümeye odaklandıklarını, yeni medya alanında ve yurt dışında medya fırsatlarına baktıklarını söyledi.
Faralyalı, grubun 2011 performansının ve 2012 hedeflerinin duyurulduğu basın toplantısında, küresel düzende Türkiye'nin güçlü büyüme performansı ile dikkati çektiğini dile getirerek, bu yıl büyümenin yüzde 4-5 civarında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Sektörün geleceği, Türkiye'nin önündeki büyüme yol haritasından yola çıkarak değerlendirildiğinde, 2023 yılında reklam pazarının 7 kat artarak 20 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini dile getiren Faralyalı, ''Sektörün öncü grubu olarak bu organik büyüme fırsatını en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz'' dedi.
Faralyalı, dijital medyada ortaya çıkan yeni fırsatları takip etmeye devam edeceğini bildirdi.
Grup olarak, uluslararası medya yatırımlarına devam etmeyi temel hedef olarak gördüklerini belirten Faralyalı, ''Rusya ve Doğu Avrupa'da ilan yayıncılığı ve Romanya'da kurduğumuz televizyon kanalıyla başlattığımız bu süreci, doğru satınalma fırsatları çıktıkça devam ettireceğiz'' diye konuştu.
Faralyalı, holdingin geleceğe ilişkin vizyonunda enerjinin giderek daha da fazla önem taşıdığını, yenilenebilir enerji dahil, enerji yatırımlarına devam edileceğini söyledi.
Doğan Holding'in birçok sektördeki yönetim tecrübesiyle Türkiye'deki yatırım fırsatlarından faydalanmak için iyi bir konumda bulunduğuna değinen Faralyalı, ''Bu sayede yüksek büyüme yakalayacağımız ve değer yaratacağımız sektörlerde yatırımlarımız devam edecek'' dedi.
-''ATV-Sabah'a teklif vermek gibi bir durumuzu yok''-
Faralyalı, soruları yanıtlarken, perakendede D&R'ın yanı sıra farklı alanlara da bakacaklarını ancak şu anda açıklamayı gerektirecek bir gelişme bulunmadığını kaydetti.
''ATV-Sabah'a teklif vermek gibi bir durumuzu yok'' diyen Faralyalı, ''Türkiye'de geleneksel medyada organik büyümeye odaklandık. Yeni medya alanında ve yurt dışında medya fırsatlarına bakıyoruz'' diye konuştu.
Faralyalı, medya alınında Rusya ve Doğu Avrupa'da işleri olduğuna değinerek, lider konumundaki şirketlere odaklandıklarını, bu tür şirketler buldukları ve önü açık olduğunu düşündükleri ülkelerde, yakın coğrafyada, yatırım fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi.
Faralyalı, önemli bir varlık satışı planlamadıklarının altını çizerek, ''Mevcut şirketlerimizde verimliliğe ve karlılığa odaklanarak ve değer yaratacağımız inandığımız yeni sektörlerde satınalmalar yaparak, büyümeye odaklandığımız bir dönemdeyiz'' diye konuştu.
Begümhan Doğan Faralyalı, bu yılki karlılık beklentisine ilişkin olarak, ''Ciddi bir artış bekliyoruz'' dedi.
-Hedefler-
Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen de 2011 yılında 1 milyar lirayı aşkın vergi gideri yazılmasına rağmen aktif büyüklüğü 8 milyar liradan 8,7 milyar liraya çıkardıklarını, özkaynakların 3,9 milyar lira olduğunu, konsolide satışların geçen yıla göre yüzde 14 artışla 2,9 milyar liraya, operasyonel karlılığın yüzde 20 artışla 225 milyon liraya yükseldiğini, yatırımların toplam 585 milyon lira olduğunu, 13 bini doğrudan olmak üzere 25 bine yakın istihdam sağladıklarını anlattı.
Üzdiyen, Türkiye'de çalışan kadın ortalaması yüzde 25 iken, grupta yüzde 34 olduğunu, yüksek eğitimli işgücü oranın yüzde 50'lere yaklaştığını belirtti.
2011 yılında medyada cironun 14 artığını, operasyonel karlılığın 252 milyon liradan 269 milyon liraya yükseldiğini belirten Üzdiyen, ''Sürdürülebilirliği ve verimliliği ön plana çıkaran varlık satışları ve sermaye artırımı yoluyla yayın grubu şirketlerimize 1 milyar 750 milyon liralık kaynak yaratarak sermaye yapımızı güçlendirdik. 2011 yılı olmamakla birlikte Hürriyet merkez binamızı da satarak, Hürriyet Gazetecilik'in sermaye yapısına da 250 milyon liraya yakın kaynak aktarmış olacağız'' dedi.
Üzdiyen, enerji sektöründe elektrik ve petrol üretim alanında faaliyetlerinin sürdüğüne değinerek, enerjide 2 projenin devam ettiğini, Boyabat projesinin toplam 1 milyar 250 milyon dolarlık bir yatırıma mal olacağını, ilk ünitesinin temmuz ayında devreye alınacağını, yıl sonunda tam kapasiteyle üretime geçeceğini, Aslancık projesinin 2012 yılının ikinci yarısında üretime geçeceğini ve tamamlandığında maliyetinin 210 milyon dolar olacağını açıkladı.
Petrol alanındaki faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Üzdiyen, Kuzey Irak'ta bir sahanın yüzde 20 ortağı olduklarını, şu ana kadar bu sahaya 42 milyon dolar civarında özkaynak yatırdıklarını ve 136 milyon varil kanıtlanmış rezerve sahip bulunduklarını söyledi.
Üzdiyen, organik hayvancılık yatırımlarına değinirken, 2011 yılında Mlife markası ile organik süt, yoğurt, peynir ve tereyağ üretimine başladıklarını dile getirdi.
D&R'ın 24 ilde 115 mağazası ile 45 bin metrekare satış alanına sahip olduğunu kaydeden Üzdiyen, 2012 sonuna kadar 20 mağaza daha açarak satış alanını 52 bin metrekareye ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
Üzdiyen, hedeflerine ilişkin şunları söyledi:
''Hedeflerimiz, yazılı ve görsel medyada yurt içinde öncülük ve liderliğimizi korumak; organik olarak büyümek; online medyada yeni yatırımlarla inorganik büyümek; yurt dışında yazılı, görsel, online medyada yatırım fırsatlarını değerlendirmek; görsel ve yazılı medyadaki içerik üstünlüğümüzü değere dönüştürmek; enerjinin, elektrik, gaz, akaryakıt ve yenilenebilir dahil her segmentinde üretim ve dağıtım alanlarında yatırım fırsatlarını değerlendirmek; perakendede D&R'da hem mağaza ve hem toplam metrekare olarak büyümek; ilave olarak sadece çocuklara yönelik yeni mağazalar açmak; perakende yeni yatırım fırsatlarını izlemek; altyapı işletmeciliği, enerji ve şans oyunları alanlarında gruba ölçek kazandıracak özelleştirmeleri takip etmek; turizm ve sanayi alanlarında operasyonel çeşitlilik ve ölçek büyütme amaçlı yeni işbirlikleri yapmak olacaktır. Bunları yaparken, yıl içerisinde yapacağımız yeni yatırımlar dışında halen devam etmekte olan yatırımlarımız için 398 milyon lira yatırım yapacağız. Gelecek 5 yıl içerisinde ciromuzun en az yüzde 30'unu yurt dışından temin edeceğiz.''
-''Elektrik üretim özelleştirmelerine katılmayı planlıyoruz''-
Üzdiyen, soruları yanıtlarken, Full ile ilgili görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.
Petrol Ofisi'nin 10 yıl iştirakleri olduğunu hatırlatan Üzdiyen, ''Orayı alırken ve ortak alırken amacımız, Petrol Ofisi'ni bölgesel ve entegre bir güç haline getirmekti. Ancak son yıllarda Petrol Ofisi'nin, ortağımız tarafından bölgesel güç haline getirilmesi konusunda bizimle aynı düşünmediğini gördük ve uygun da ortamı bulduğumuzda Petrol Ofisi'ni sattık. Bu zaten sektöre dönmeyeceğiz veya girmeyeceğiz anlamını taşımıyordu. Fırsat bulduğumuz zaman yeni fırsatlara bakacaktık, baktık ve yine de bakacağız'' diye konuştu.
Üzdiyen, elektrik dağıtımın ''sevdalarından biri'' olduğunu, son dönemde de birkaç ihaleye katıldıklarını kaydederek, ''Bir süre sonra işler çok farklı bir noktaya gitti ve bizim katılabileceğimiz ihaleler olmaktan çıktı yüksek fiyatlar nedeniyle. İyi olmadı. Keşke yüksek fiyatı verenler ödeyip, süreci bitirselerdi. Yeniden çıktığında, makul ve finanse edilebilir boyutlardaa olduğunu gördüğümüz zaman hem dağıtım ve hem de elektrik üretim ihalelerine girebiliriz'' dedi.
Hisse geri alımı konusundaki bir soruya ''pratik olarak mümkün olsaydı bazı şirketlerimizde yapmak isterdik'' yanıtını veren Üzdiyen, Doğan TV Holdingin halka arzının gündemde olmadığını söyledi.
Üzdiyen, elektrik üretim özelleştirmelerine katılmayı planladıklarını belirterek, ''Nükleerde bir şans bulabilir miyiz, bu konuda bir şey söylemek zor'' dedi.
Doğan Holding Mali İşler Başkanı (CFO) Ahmet Toksoy da soruları yanıtlarken, vergi cezalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
''Bizim yeniden yapılandırma kapsamındaki vergi yükümlülüğümüz 831,5 milyon lira gibiydi. 18 ay taksiti seçtik yasadan doğan hakkımız olarak ve 956 milyon liralık yükümlüğü 18 ayda yapılandırdık. Bir de yine yasanın tanımladığı matrah artırımından gelen faktör var. Bunlarla birlikte yaklaşık 1,1 milyar TL'lik vergi gideri oluşacaktı. Ancak vergi aslı ve faiz şeklinde gruplandırılıyor. Şimdiye kadar 441 milyon liralık ödeme yaptık. 6 taksit ödedik. 659 milyon lira borcumuz kaldı. 31 Mart 2014'te son taksiti ödeyip bitireceğiz. Gerektiğinde erken ödeme opsiyonumuz var, gelecekte ona da bakabiliriz.''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aman katılma orası da göçer, hisselerin gibi. Bu gün güzel bir gün çünkü borsada hisse senedi işlemi bir daha asla yapmayacağım. bir daha borsa mı. Aman orda dursun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:40)