E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İran'dan alınan doğalgazın kesilmesi ve bu paralelde elektrik üretiminde doğalgazın yetersiz olması nedeniyle sanayi tesislerinde üretimin durmasına yol açtı. Konuyu Habertürk yazarı Güntay Şimşek köşesine taşıdı. İşte o yazı;
Ülke olarak doğalgaz tedarikinde kaynak çeşitliliği olan ender ülkelerden birisiyiz. Boru hatlarıyla 3 ülkeden; Rusya, Azerbaycan ve İran’dan; gemilerle sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) ise Cezayir ile Nijerya’dan uzun süredir anlaşmalarla temin ediyoruz. Ayrıca spot piyasadan da başta Katar olmak üzere değişik kaynaklardan gaz alma imkânına sahibiz. Maalesef bu kadar kaynak çeşitliliğine rağmen gazda arz-talep dengesini kurabilmiş değiliz. Nedenleri için çok farklı sebepler var.
Normalde açıklanan imkânlarımıza baktığımızda Türkiye’nin gaz tedarik ettiği herhangi bir kaynakta kesinti olduğu zaman sorun yaşamaması lazım. Çünkü 6 ayrı kaynaktan doğalgaz teminiyle birlikte yeraltı gaz depolarımız ve LNG’yi sisteme verecek FSRU gemilerimiz var. Sıkıntılı anlarda arz-talep dengesinin tüketici hiç hissetmeden sağlanması gerekir. Ama bizde bambaşka bir tablo ortaya çıktı. Denge bozuldu, sanayide gaz kesintisi uygulamalarına gidildi. İş dünyasında ve enerji piyasasında panik havası oluştu.
Doğalgaz tüketicisi olan ülkelerin enerji otoriteleri piyasada dengenin bozulmaması ve sisteme olan güvenin azalmaması için azami özeni gösterir, buna göre de gaz dağıtım ağı oluştururlar. Sistemi birbirini tamamlayacak şekilde de kurarlar ki bir yerde ortaya çıkan sorun hissedilmeden, probleme dönüşmeden çözülebilsin.
Bizde ise teorik olarak her şeyin yerli yerinde olduğu görülüyor. Ama sorunlar ortaya çıkınca derdimize çare olmuyor. Sistem çalışmadığından en kötü senaryoyu hayata geçirip gaz kesintisi uyguluyoruz. Yeni yıla girer girmez tam da bunu yaşadık. İran’dan gaz akışı kesilince Türkiye’de arz-talep dengesi bozuldu. Topu hemen İran’ın iyi bir tedarikçi olmamasına attık. Onlar da her türlü eleştiriyi hak edecek bir geçmişe sahip oldukları için “gazımızı yine kestiler” yaklaşımıyla durumu geçiştirdik.
Peki İranlı yetkililer Türkiye’ye sevk ettikleri doğalgazın kesilmesi için ne diyor? İran, gaz kesilmeye başladığı andan itibaren arıza yaşandığını ve basıncın düştüğünü açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de İran’ın Türkiye’den bir heyeti arıza tespiti için davet ettiğini duyurmuştu. Bu defa İran’ın kendi iç talebi sebebiyle bir bahane uydurup, doğal gazımızı kesmediğini bu yaklaşımdan anlamak mümkün, ama İran olduğu için inanmak zor.
Bizden bir yetkiliye bu çelişkili durumu sordum. İran-Türkiye arasındaki gaz tedariki meseleleri sebebiyle ortaya çıkan anlaşmazlıkların geçmişte tahkime yansıdığını ve İran’ın ödediği bir milyar dolara yakın cezaların canını yaktığı için dikkatli davrandığını söyledi. Buradan şunu anlamak lazım. İran gazı zorunlu sebeplerle kesmiş. Durumu Türkiye’den yetkililere iletip, yerinde görmeleri ve çözüm üretmeleri için davet etmiş.
İran Milli Gaz Şirketi’nin gaz kesintisiyle ilgili olarak İran medyasına yaptığı açıklama şöyle:
“Bazargan istasyonunda iki yalıtımlı bağlantıdan gaz kaçağı meydana gelmesi ve istasyondaki standart çalışma koşullarının ihlal edilmesinin ardından Türkiye’ye gaz ihracatı azalmıştır. Ancak olay meydana gelir gelmez konu hemen Türkiye’ye bildirilmiş ve istasyonda Türk temsilcilerinin bulunması için gerekli şartlar sağlanmıştır.
Türk ve İran tarafının birlikte hazırladıkları rapora göre güvenlik standartları açısından güvenli olmayan çalışma koşullarına ve arızalı parçaların hızlı ve acil onarım ihtiyacına rağmen, çalışma şartlarının kontrol edilmesi ve gaz kaçaklarının sürekli izlenmesi ile basıncın sürekli kontrol altında tutulması şartlarında gaz akışı sağlanmıştır. Ancak, İran gaz akışını sürdürmesine rağmen Türkiye tarafındaki basınç yükseltme istasyonundaki teknik bir sorun nedeniyle ülke şu anda gaz alamamaktadır.”
Türkiye’de yeraltı depolarındaki gazı, FSRU sistemini, arz-talep dengesinin neden bozulduğu tartışılırken İran Milli Gaz Şirketi bir başka meseleye dikkat çekiyor. “Biz gazı verdik, Türkiye kendi sistemindeki arıza sebebiyle alamadı” diyor. BOTAŞ yetkililerinin bu durumu açıklığa kavuşturması lazım. Sadece bu durumu değil, arz-talep dengesi için yapılan yatırımların, harcanan paraların sadece bir kaynaktan gaz akışı kesilince veya azalınca neden işe yaramadığını ve sanayide gaz kesintisine neden gidildiğini de izah etmeleri gerekir.
GÜNTAY ŞİMŞEK'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Doğalgazda 'İran' sancısı: Gerekirse tahkime gidilecek!
BOTAŞ'tan doğalgaz açıklaması: 10 gün kesilecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne yalan söyleyeyim diye şaşırdınız. Türkiye özal döneminden beri gaz kullanıyor ilk defa 3-5 günlük lokal bir sıkıntı oldu. Yazıklar olsun ya bu kadar mı ülkesinin aleyhine laf üretir pespayeler. Siz bırakın bir eser yaratmayı AK partinin yaptığı yolların kenarlarına trafik işaretlerini bile dikemezsiniz. Heykeli bile adam gibi yapamıyorsunuz. Varsa yoksa laf ebeliği
İran asla müslüman değildir ingilizler le işbirliği içinde yahudi israilin kardeşi Türk düşmanı Amerika ve barbarlık vatikanın dostu türklerin Türk kardeşlerinin ortasında ermeniler gibi tampon olmuştur Şia ve Acem kahpeliği kalleşliği iyi bilir türklerin bir beraber olmasından çok rahatsız Ermenistan şavaşını Azerbaycan ve Türkiye kazanmasını asla istemez HAÇLILARLA savaşmayan Acem İranı düşmanımızdır ve kış günü kahpelipini bir defa daha yaptı
Bu yazıda iyi niyet göremiyorum sanâyilerde birkaç gün doğalgaz veyâ elektrik kesilebilirde heryerde her zaman sabırlı olmalıyız CHP gençlik kollarından devşirme kimisi esnaf kimisi ıssız çiftçi adına konuşuyor sondan ikinci sahte evlendirme işleriyle uğraşan biri çıktı köfteciler adına konuşan kirli sakallı Ankara'nın bir ilçesinin gençlik kollarında görevli çıktı İP meclisinde konuşuyor en son bir öğrenci duşakabin perde fazla kalamiyoruz pis kokuyor diyende İtalya'da tatil görüntüleri çıktı tencere tava onların işi gibi hem oda geçti
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:15)