E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Diyarbakır’da 8-14 Ocak haftasında Korona virüsü bulaşanların oranı yüz binde, 143,54 oldu. Bu rakam önceki hafta 49,62 olarak açıklanmıştı. Diyarbakır artışın en çok olduğu iller arasında olmasa da vakaların artması sağlık örgütlerini endişelendiriyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Omicron varyantının özellikle sağlık çalışanları arasında hızla yayıldığını söyledi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde hemşire olan Ok Orak, hastanedeki sağlık çalışanlarının yüzde 10’nuna yakınının virüse yakalandığını söyledi. Bazı hastanelerdeki pandemi kliniklerinin yeniden açıldığını vurgulayan Ok Orak “Vaka sayısında yükselme var. Sağlık çalışanları arasında da vatandaşlar arasında da yükseliyor. Üniversite Hastanesi çalışanlarının neredeyse yüzde onu pozitif çıktı ve izolasyonda. Vatandaş açısından da testlerin çoğu pozitif çıkıyor. Semptomsuz geçirenler var. İşin tek iyi tarafı ağır geçiren hasta sayısı az ancak hastanelerdeki doluluk oranı artıyor. Selahattin Eyyubi'nin kliniği kapanmıştı orası açıldı yeniden. Üniversite Hastanesi’ndeki klinikte yatışları var. Eğitim ve araştırma hastanesinde de yatışlar yavaş yaSağlık çalışanlarının iş yükü artıyorvaş artıyor. Bu varyantın tek iyi tarafı pozitif sayısına oranla ağır geçirenlerin oranı oldukça düşük” dedi.
Sağlık çalışanlarının iş yükü artıyor
Ok Orak, sağlık çalışanları arasında vaka sayısının yeniden yükselmesinin iş yükünü arttırdığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Kendi çalıştığım biriminden örnek vereyim; dün akşam nöbetteki arkadaşımız, bitişik klinikteki nöbetçi hemşire, doktor arkadaş pozitif çıktı. Benim çalıştığım birimde 10 kişi çalışırken 5'i pozitif biri de temas izolasyonunda. Kalan 4 kişiyle 10 kişinin yaptığı işi nasıl yürüteceğiz onu düşünüyoruz. Sağlık çalışanları arasında çok hızlı yayılmaya başladı. Kalan kişilerin iş yükü üç dört katına çıktı”
Ok Orak, mRNA aşıda üçüncü doz aşılama oranın düşük kaldığını ifade ederek, herkesin aşı olması gerektiğini söyledi.
Bakanlık verilerine göre en az iki doz aşı uygulananların oranının en düşük olduğu iller arasında Diyarbakır’da var. Bakanlık açıklamasına göre bu iller Şanlıurfa, Batman, Siirt, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ şeklinde sıralanıyor.
“Pandemi yeniden pik yapıyor”
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya da test yaptırmaya gönderdikleri neredeyse herkesin testinin pozitif çıktığını söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yerlikaya, salgının yeniden pik yaptığına dikkat çekti. Hastaneye yatanların sayısında da artış olduğunu ifade eden Yerlikaya “Pozitiflik oranları yüksek ve hastanelere de yansımaya başladı. KOVID -19 için ayrılan bütün servisler dolmaya başladı. Diğer hastanelerde de kapatılan KOVID servisleri yeniden açılmaya başladı. Özellikle aşısız kişilerde çok ciddi sıkıntılara yol açıyor ama sadece aşı değil hatırlatma dozunu yapmamışlara da ciddi etki yapabiliyor. Batıda başlamış olan o dalga buraya da yansımaya başladı. Başlarda gördüğümüz benzer tabloları yeniden görmeye başladık, yine pik yapıyor” diye konuştu.
Bölgede yeterli doz ya da hatırlatma dozu yapanların oranın düşük olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, okulların tatil olmasının da vakaların artmasında etkili olduğunu belirtti. Pandeminin henüz sona ermediğini vurgulayan Yerlikaya “Pandemi halen devam ediyor bu bilinçte olmak lazım. Önlemleri bireysel olarak da yaşamımıza geçirmemiz lazım. Aşısız olanları mutlaka aşılanması lazım, hatırlatma dozu zamanı gelmiş kişilerin de mutlaka aşılanmaları gerekiyor. Gerçekten bu aşısızlarda çok ciddi yıkıcı etki yaratıyor. Temaslılara bakanlık ‘test yapmayın’ dedi ama test yapmak gerekiyor. Özellikle teması olan, grip benzeri semptomları olan herkes KOVID ’miş gibi test yaptırması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde aşı oranları yüzde 75’in altında kalan illerin tamamına yakını Doğu ve Güneydoğu’da. Bölgede yüz bindeki vaka oranında Tunceli 349,94 ile ilk sırada. En az oran ise yüz binde 16.44’le Van’da kayıtlara geçti.
Omikron ile sürü bağışıklığında hayal kırıklığı
Omikron Orta Avrupa’da hızla yayılıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:40)