E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
1960’lı yıllardan beri kazı yapılamayan Diyarbakır İçkale’deki Amida Höyüğü ve Artuklu sarayında 2018 yılında başlayan kazılarda her yıl yeni bir tarihi eser ortaya çıkarılıyor. Kazıda bu kez Osmanlı Dönemine ait bir cephanelik ortaya çıkarıldı. Surların kuzey batı bölümünde süren kazılarda ortaya çıkaran cephanelikte 5 farklı türden, 782 el bombası bulundu. Cephaneliğin bulunması üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Ekipleri kazı bölgesine çağrıldı. Ekipler iki gün boyunca kazılara eşlik ederek, çıkan bombaları incelemek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.
Beş ayrı türde 782 el bombası
Kazı Başkanı Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, incelemesi tamamlanan el bombalarını basın toplantısıyla gazetecilere gösterdi.Yıldız, bulunan bombaların incelendikten sonra müzede sergileneceğini söyledi. Tehlike arz eden bombaların imha edileceğini ifade eden Yıldız şunları söyledi: ”29-30 Temmuz 2021 tarihlerinde yapılan çalışmalar neticesinde 640 adet Osmanlı imalatı Tüfenkçiyef el bombası, 48 adet savunma tipi muhtemelen İngiliz Mill 5- M5 el bombası, 77 adeti parça halinde diğerleri dağılmış vaziyete ortalama 90 adet Alman menşeli el bombası, 3 adet Alman M-24 tipi el bombası, 1 adet Osmanlı Humbara tipi el bombası olmak üzere toplam 782 adet el bombası çıkarılmıştır. Tamamı 1. Dünya savaşında kullanılan silahlarla benzer olduğu anlaşılan mühimmat incelenmek üzere Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Yapılacak çalışmalar sonucunda tehlike arz etmeyecek olan patlayıcıların uygun olan mühimmatları çıkarıldıktan sonra veya boş olan mühimmatların olması halinde, örnek teşkil etmesi veya müzede sergilenmesi açısından, tarafımıza teslim edilecek, tehlikeli olan ve patlayıcıları çıkarılamayan mühimmatlar ise imha edilecektir.”
İtilaf Devletlerinden saklanan mühimmatlar
Birinci Dünya Savaşından mağlup ayrılan Osmanlı İmparatorluğu’nun, imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca silahlarını İtilaf Devletlerine teslim etmesi gerekiyordu. Prof. Yıldız’a göre bulunan cephanelik, İtilaf Devletlerinden saklanan silahlardan oluşuyor. Yıldız, “İttifak devletlerinin 1. Dünya savaşını kaybetmesi üzerine imzalanan Mondros Ateşkes antlaşması yedinci maddesine göre, İtilaf Devletleri kendi güvenlikleri açısından tehlikeli gördükleri yerleri işgal etme hakkına sahipler. Osmanlı’nın sadece sınırlarını koruyacak ve iç asayişini sağlayacak kadar asker ve silah bulundurmasına müsaade edilecekti. Onun dışındaki silahlar toplatılmaya çalışılıyordu. Bu bombaların Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası İtilaf Devletlerine teslim edilmek istenmediğinden gömülen ve silahlar olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Amida Höyüğü ve Artuklu sarayında 2018 yılında başlayan kazılarda, kalenin gizli tüneli, 1961 yılında bir kısmı bulunan divanhanenin tamamı ile tarihin ilk kalorifer sistemi ortaya çıkarılmıştı.
Edirne’de kuraklık ayçiçeğini vurdu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:55)