E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSınırda asit yağmuru riski---

Sınırda asit yağmuru riski

Sınırda asit yağmuru riski
27 Ekim 2016 - 07:56 borsaningundemi.com

DEAŞ’ın hava saldırılarını engellemek için ateşe verdiği Musul’un güneyindeki kükürt tesisinden yayılan zehirli gaz, sağlımızı tehdit ediyor

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, terör örgütü DEAŞ’ın geçen hafta ateşe verdiği Musul’un güneyindeki Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye’ye geldiğini gösteren harita yayınladı. DEAŞ’ın Musul operasyonuna katılan koalisyon güçlerinin hava saldırılarını engellemek için, Kayyara’ya 25 kilometre uzaklıktaki tesisi yakmasının ardından açığa çıkan zehirli gazbulutu nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetmişti.

MARDİN, ŞIRNAK, HAKKÂRİ’DE ASİT YAĞMURU RİSKİ

NASA’nın sitesinden yayınlanan habere göre Terra ve Agua uyduları, Mişrak’taki yangını 20 Ekim’de belirledi, kükürt tesisinden yayılan beyaz duman bölgeyi kapladı ve birkaç gün içinde zehirli gazlar rüzgarın da yardımıyla atmosfere yayıldı. NASA’nın 24 Ekim’de yayınladığı haritada, tesisin yanmasının ardından açığa çıkan sülfür dioksitin, Tikrit ve başkent Bağdat’ın dışında Türkiye’nin güneydoğusuna da yayıldığı görülüyor.

‘BİNALARDA AŞINMAYA NEDEN OLACAK’

Olayla ilgili görüşüne başvurduğumuz İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Mikdat Kadıoğlu, bu tür kimyasalların toz ve gaz şeklinde havaya karıştığını, yağmurla karşılaştığında oksijen ve hidrojenle birleşerek sülfürik asit, halk arasındaki adıyla ‘kezzap’ olarak yere indiğini söyledi. Prof. Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Cuma günü rüzgar güneyden kuzeye yani Türkiye’ye doğru esecek. Mardin, Şırnak ve Hakkâri civarında hafif yağış görülecek. Havadaki sülfür dioksitin, diğer adıyla asit yağmurunun cuma günü bu üç ilde yere inme ihtimali var. Ağaçlarda, bitkilerde sararmaya neden olacak, açık su alanlarını ve gölleri asitlendirecek. Balıkları, sudaki canlıları etkileyecek, binaların yüzeyinde aşınmalara neden olacak”.

‘BU DURUM İLK DEĞİL’

Bu durumun Türkiye’de ilk kez görülmediğine işaret eden Kadıoğlu şöyle devam etti: “Sürekli Avrupa sanayisinin sülfürik asidine maruz kalıyoruz. Katı yakıtların hepsinde kükürt var. Kışın kömür yakıldığında kükürt kokusunu alıyoruz. Termik santraller de asit yağmuruna neden oluyor. Esas problem, Musul civarında yaşayanlar için. Tuvalet, banyo gibi küçük bölümleri sığınağa dönüştürüp kapı ve camları koli bandıyla bantlamalı, dışardan gelen havayı solumamaları gerekiyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CEGO 27 Ekim 2016 08:25

    Ulan Iraklı kekolar siz ne şerefsizsiniz. Kendi topraklarınızı savunamıyorsunuz. Kendi başkanızını ABD ye de Zaman'ında sattınız. Ondan sonra bize kabadayılık edersiniz.