E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, temmuzda ihracat 12 milyar 644 milyon dolar, ithalat ise 21 milyar 432 milyon dolar oldu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının temmuz ayına ilişkin dış ticaret, şirket ve esnaf geçici idari verilerine ilişkin bülteni yayımlandı.
Buna göre, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 28,69 artarak 12 milyar 644 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 45,84 artışla 21 milyar 432 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 38,97 artış gösterdi ve 34 milyar 76 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde dış ticaret açığı yüzde 80,41 artarak 8 milyar 788 milyon dolar oldu.
İhracatın ithalatı karşılama yüzdesi azaldı
İhracatın ithalatı karşılama oranı temmuzda yüzde 59 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı ayında yüzde 66,9 düzeyindeydi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, temmuzda en çok ihracat yapılan fasıllar 2 milyar 73 milyon dolarla "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları", 1 milyar 317 milyon dolarla "kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler", 1 milyar 75 milyon dolarla "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" olarak belirlendi.
Temmuzda en çok ithalat yapılan fasıl ise 2 milyar 896 milyon dolarla "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler" oldu.
Ülkelere göre ihracat ve ithalat
Geçen ay en fazla ihracat 1 milyar 215 milyon dolarla Almanya'ya yapıldı. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 98 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri ve 810 milyon dolarla İngiltere izledi.
En fazla ithalat ise 2 milyar 133 milyon dolarla Çin'den gerçekleştirildi. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 828 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 789 milyon dolarla Rusya takip etti.
Gümrük idareleri tarafından temmuzda tahsil edilen vergiler 7 milyar 876 milyon lira oldu.
Şirket verileri ve kredi kullanan esnaf sayısı
Temmuzda 4 bin 485 limited şirket, 2 bin 977 ticari işletme, bin 597 şube, bin 32 anonim şirket, 75 kooperatif kuruldu.
Türkiye genelinde temmuz itibarıyla toplam 1 milyon 687 bin 533 esnaf ve sanatkar bulunuyor.
Geçen ay toplam 15 bin 896 esnaf ve sanatkar işletmesi kuruldu, 6 bin 483 esnaf ve sanatkar işletmesi ise kapandı.
Öte yandan haziran ayı itibarıyla yüzde 50 faiz indirimli ve faizsiz kredi kullanan toplam esnaf ve sanatkar sayısı 444 bin 940, kredi bakiyesi ise 21 milyar 510 milyon 530 bin lira olarak gerçekleşti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Partiler bu toplumlarda en çok vatan din millet bayrak şehit diye ciyak ciyak her gün bağıranlar iktidar olduğunu bildikleri için. Bunu çok iyi uyguluyorlar. Herşey ne kadar samimi ne kadar yapmacık olduğunu tartmakta ayrı konu.
Dış açık olsada ne olur olmada ne olur emekçi vatandaş hep yüksek cari açık veriyor.. yıllardır sosyal adaletsizlik almış başını gitmiş... Zaten bu ülkede "sosyal demokrasi" veya "sosyalist" siyaset prim yapmaz. Bu ülkede sadece "din siyaseti" "dinle yoğrulmuş "ülkücü ulusalcılık" ve dinle yoğrulmamış "Kemalist ulusalcılık" siyasal prim yapar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:28)