E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 31,2 geriledi
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; 2012 yılı Ekim ayında, 2011 yılının aynı ayına göre ihracat %11,6 artarak 13 292 milyon dolar, ithalat %5,6 azalarak 18 803 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde dış ticaret açığı 8 012 milyon dolardan 5 511 milyon dolara geriledi.
Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2012 yılı Ekim ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %19,3 artarken, ithalat %1,7 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2012 Ekim ayında bir önceki aya göre ihracat %0,7 artarken, ithalat %4,1 azaldı
2011 Ekim ayında %59,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2012 Ekim ayında %70,7’ye yükseldi.
Avrupa Birliği’nin ihracattaki payı % 40’a geriledi
2011 Ekim ayında %44,2 olan Avrupa Birliği’nin ihracattaki payı, 2012 Ekim ayında %40’a geriledi. AB’ye yapılan ihracat, 2011 yılının aynı ayına göre %1 artarak 5 315 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2012 Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2011 yılı Ekim ayına göre %8,5 azalarak 1 109 milyon Dolar olurken Almanya’yı sırasıyla Irak (930 milyon dolar), İngiltere (900 milyon dolar) ve B.A.E (688 milyon dolar) takip etti.
Rusya Federasyonu ithalatta ilk sırada yer aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat geçen yılın aynı ayına göre %2,1 azalarak 2 286 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya Federasyonu’nu sırasıyla Çin (1 735 milyon dolar), Almanya (1 611 milyon dolar) ve ABD (1 041 milyon dolar) izledi.
İhracatta kıymetli taşlar ve metaller ilk sırada
2012 Ekim ayında fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, “kıymetli taşlar ve metaller” (1 515 milyon dolar) olurken; bu fasılı “motorlu kara taşıtları ve aksam parçaları” (1 304 milyon dolar), “kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları” (1 046 milyon dolar), “demir ve çelik” (962 milyon dolar) izledi.
Ekim ayında; en yüksek ithalatı olan fasıl “mineral yakıtlar ve yağlar” (4 961 milyon dolar) oldu. Bu fasılı; “kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları” (2 152 milyon dolar), “demir ve çelik” (1 686 milyon dolar) ve “elektrikli makina ve cihazlar” (1 408 milyon dolar) izledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:22)