E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış dengede altın fırsat ---

Dış dengede altın fırsat

Dış dengede altın fırsat
31 Mart 2014 - 12:47 borsaningundemi.com

Türkiye'nin ihracatı, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 artarak 13 milyar 150 milyon dolara ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan bu yılın şubat ayına ilişkin Geçici Dış Ticaret İstatistikleri açıklandı.

Buna göre, ihracat şubat ayında 2013'ün aynı ayına oranla yüzde 6,2 arttı ve 13 milyar 150 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 5,9 azalarak 18 milyar 250 milyon dolar olarak hesaplandı.

Anılan dönemde dış ticaret açığı yüzde 27,2 azalarak 7 milyar 9 milyon dolardan 5 milyar 100 milyon dolara düştü.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2013 şubat ayında yüzde 63,9 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 72,1'e çıktı.

Dış ticaret rakamlarını değerlendiren İş Yatırım, hazırlanan analiz raporunda gelişmekte olan ülkelere karşı dış ticaretteki artışın rahatsızlık verici olduğunu belirtti. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi;  

"TÜİK’in açıkladığı Şubat 2014 dış ticaret verilerine göre ihracat yıllık bazda 6,2% artarak 13,15 milyar dolar, ithalat ise yıllık bazda 5,9% daralarak 18,25 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece aylık dış ticaret açığı 5,1 milyar dolar ile geçen senenin %27,2, piyasanın 6,3 milyar dolarlık ve İş Yatırım’ın 6 milyar dolarlık tahmininin altında gerçekleşti.    
İthalat cephesindeki gerilemede 0,2 milyar dolar ile aylık yıllık %80 azalan altın ithalatı önemli rol oynuyor. 2014’te altın ticaretinde ihracat döngüsünde olunması manşet ticaret dengesini olumlu etkilemeye devam edecek. Diğer taraftan, yatırım ve tüketim mallarında yıllık bazda daralmalar beklentiler dahilinde olmakla birlikte ithalattaki düşüşün ana unsurlarından oldu.    

Toparlanma trendinde olan AB’ye ihracatımız yıllık %7,5 arttı. Almanya ekonomisindeki güçlenmeyle bu ülkeye olan ihracatımız yıllık %8,4 artarken, olumlu ekonomik performans göstermeye devam eden İngiltere’ye de ihracatımız %7,5 yükseldi. Toplam ihracattaki payı %7,8 olan Irak’a ihracatımız senelik %20,6 arttı.   

Detaylara baktığımızda ithalat cephesindeki gelişmeler ekonomide yavaşlama beklentimizle uyumlu görünüyor. İthalatta tüketim mallarında senelik %2,3 azalış , yatırım mallarında senelik %8,8 daralma ve ara mallarda senelik %5,9 küçülme göze çarpıyor. Veriler zayıf kur, yükselen faizler ve politik belirsizliğin hem yatırım hem tüketim tarafından iç talebi ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğine işaret ediyor.    

Ekonomideki yavaşlamaya rağmen gelişmekte olan Asya ülkelerine (Çin, Hindistan ve Güney Kore) karşı dış ticaret açığımızdaki artış rahatsızlık verici.    

Özetle, Şubat ayı verileri yeni yılla birlikte dış ticaret dengesinde hızlı bir şekilde başlayan iyileşmenin hız kazanarak devam edeceği beklentimizle uyumlu. Türk lirasında yaşanan değer kaybı, faiz oranlarında görülen yükseliş ve Avrupa ekonomisindeki toparlanma ekonomide dış talep lehine yeniden dengelenmeyi desteklemeye devam edecek. 

Ancak, iç talepteki yavaşlamanın dış talepteki toparlanmaya göre çok daha belirgin olması ekonomik performans için iyimser sinyaller vermiyor. İç talepteki daralmanın ne kadarının dış talep tarafından dengelenebileceği büyümede 2013’ten gelen iyi 2014’te korunup korunmayacağının temel belirleyicisi olacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)