E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDipten alım ABD borsalarını rekora taşıyacak---

Dipten alım ABD borsalarını rekora taşıyacak

Dipten alım ABD borsalarını rekora taşıyacak
02 Eylül 2024 - 15:52 borsagundem.com

Wall Street endeksleri geçtiğimiz haftayı teknoloji hisselerindeki düşüşler nedeniyle dalgalı bir seyirde bitirdi. Ancak uzmanlara göre S&P 500’ün 6.000 puan barajını aşması artık çok daha kolay

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bazen ilerlemek için geri adım atmak gerekir. Geçtiğimiz hafta düşüşlerin hakim olmasına rağmen yıl sonu için 6.000 puan hedefini koruyan S&P 500 Endeksi için de durum böyle.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 geçen haftayı %0,6 düşüşle tamamladı. Dow Jones Sanayi Endeksi %0,2 yükseldi. Teknoloji endeksi Nasdaq ise Nvidia hisselerinin beklenenin üzerindeki bilançosuna rağmen baskı altında kalması nedeniyle haftayı %1,7 düşüşle bitirdi.

Ancak Barron’s’un haberinde S&P 500’ün hala 5.600 puan seviyesinde ve 6.000 puana %7 kadar yakın olduğuna dikkat çekiliyor. Ulaşılması gereken ilk hedefse oldukça açık. Teknoloji hisselerindeki zayıflık dipten alımların gelmesine ve teknoloji hisselerinin yükselmesine zemin hazırlayabilir.

Üstelik bunun gerçekleşmemesi için de bir neden yok. Zira Nvidia’nın hisselerindeki düşüş büyük oranda şirketin yeni Blackwell çiplerinin gecikmesinden kaynaklanıyor. Bu çipler de birkaç ay sonrasında satışa sunulacak. Analistler gelecek yıl satış ve kâr büyümesinin yavaşlayacağını öngörse de şirketin bilançosunda çift haneli artışların devam edeceğini tahmin ediyor.

Söz konusu tablo özellikle de iShares Semiconductor ETF gibi borsa yatırım fonlarının bu yılki %14’lük düşüşü göz önüne alındığında cazip hale gelebilir. ETF bu yılın başlarında 29,7 olan ileriye dönük fiyat bilanço oranlarını 24,8’e düşürdü. Dahası 2025 bilanço beklentileri sadece 22 kat seviyesinde. S&P 500 Endeksi’nin FK oranı ise 21,3. FactSet verilerine göre çip şirketlerinin FK oranı son üç yılda endeksin 9 puan üzerinde işlem gördü. S&P 500 piyasa değerinin yaklaşık %10’unu oluşturan çip üreticisi hisselerinde görülebilecek bir yükseliş endeksi yıl sonuna kadar 6.000 puana ulaştırabilir.

Ancak borsalarda teknoloji sektöründen çok daha çeşitli fırsatlar bulunuyor. Özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerinden beslenecek sektörler hesaba katıldığında. Cuma günü açıklanan kişisel tüketim harcamaları verileri ABD’de hem enflasyonunun hem de ekonominin yavaşladığını gösterdi. Bu durum FED’in eylül ayında faiz oranlarını düşürmesi için yeterli bir dayanak sağlayacak. Ancak göstergeler aynı zamanda ekonomik büyüme konusunda endişelenmek için yeterli veri olmadığını da gösteriyor.

FED’in eylül ayı toplantısından önce açıklanacak son ekonomik veri 6 Eylül’de açıklanacak ağustos ayı istihdam rakamları olacak. Ekonomistler ağustos ayında 200.000’den az yeni istihdam bekliyor. Bu da piyasaların seveceği türden ne çok sıcak ne de çok soğuk bir rakam olacak. Geçtiğimiz hafta daha serbest bir para politikasının finans, ham madde ve sanayi sektörlerini güçlendirebileceği görüldü. Faizlerdeki düşüş bu sektörlerdeki şirketlerin bilanço büyümesi ve aynı zamanda ekonomik büyüme için iyiye işaret olacak.

Citi Stratejisti Scott Chroner, “FED politikasındaki bir değişikliğe çok yakınız ve şimdi daha geleneksel değerinin altındaki hisselere bir dönüş var. Bu endeksin 6.000 puana nasıl geçeceğine dair hesaplamaları destekliyor” dedi.

Yatırımcıların genel olarak bilançoların artmaya devam edeceğinden emin olması gerekiyor. FactSet verilerine göre analistler S&P 500 şirketlerinin toplam hisse başı kazançlarının 2025’te 278 dolara ulaşmasını bekliyor. Bu endeksin bir sonraki dönüm noktasına ulaşması için tahminlerini yükseltmesine gerek kalmayacak kadar iyi bir rakam. S&P 500 Endeksi’nin yıl sonunda 6.000 puana ulaşması FED’in faiz oranlarını düşüreceğinin henüz netleşmediği bu yılın başlarında endeksin 21,8 kat zirvesinin altında 21,6 ileriye dönük kazanç beklentileriyle işlem göreceği anlamına geliyor.

Elbette eylül ayının tarih boyunca S&P 500 Endeksi için zor bir ay olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu eylül ve ekim aylarında yaşanması muhtemel piyasa hareketleri 6.000 puan hedefini 2025 yılına itabilir. Ancak 2025’in sonunda piyasalar 2026 için hisse başı kazanç tahminlerini 311 dolar olarak yansıtacak. Gelecek yılın sonuna kadar 6.000 puana ulaşılması ise endeksi için sadece 19 katlık bir FK oranını işaret ediyor. Diğer bir deyişle 6.000 puan ulaşılması oldukça kolay bir hedef gibi görünüyor.

Catalyst Capital Advisors'ın Baş Yatırım Sorumlusu David Miller da konuyla ilgili açıklamasında, “S&P'nin 6000 puana ulaşması çok fazla zaman almayacak” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan'dan hisse senedi piyasaları analiziJPMorgan'dan hisse senedi piyasaları analizi

 

Yüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?Yüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

 

Borsada stres zamanları yatırımcıları nereye sürüklüyor?Borsada stres zamanları yatırımcıları nereye sürüklüyor?

 

Nvidia’nın LeBron James’le ne alakası var?Nvidia’nın LeBron James’le ne alakası var?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)