E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankacılık sektörü yılın ilk 7 ayında 207.8 milyar TL net kâr elde etti. Sektör, geçen yıl aynı dönem 40.2 milyar TL net kâr sağlamıştı. Böylece ilk 7 ayda net kar 5 kattan fazla arttı. Ayrıca sektörün net kârı temmuzda da geçen yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 505 artışla 38,7 milyar TL'ye yükseldi.
Dinamik Yatırım bankacılık sektörünün temmuz ayı değerlendirmesini yaptı. İşte o rapor:
Bankacılık sektörünün haziran ayı net kar rakamı aylık %4 artmasına rağmen yıllık %505 artışla 38.7 milyar TL oldu. Temmuz kar rakamı 2Ç22 aylık ortalamasına göre %10, 3Ç21 aylık ortalamasına göre ise %402 oranında artış kaydederken, özsermaye karlılığı %44.7 olarak gerçekleşti.
Temmuzda TL kredi/mevduat faiz makası 2Ç22’ye göre 30 bps artarak %4.4 olurken, YP tarafı ise 40 bps artış ile %5.2 olarak gerçekleşti. Temmuzda 2Ç22’ye göre kar büyümesinde net faiz gelirindeki %31’lik artış etkili olurken, karşılık giderleri %14, komisyon gelirleri %6 ve operasyonel giderler %13 artış kaydetmiştir. 2Ç21’e göre ise net kar artışına başta net faiz geliri olmak üzere, bankacılık hizmet gelirleri ve sermaye piyasası işlem gelirleri olumlu katkı sağlamıştır. Kredi risk maliyeti 2Ç22’deki %2.2 seviyesinden temmuzda %0.9 seviyesine gerilemiştir. Buna rağmen takipteki kredi karşılık oranı 100 bps daha iyileşerek %82.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. İçsel sermaye oluşumu kullanılan kurdaki yükselişi dengelemiş SYR: %18.0 ve Çekirdek SYR: %13.7 ile haziran ayına göre yatay kalmıştır. İlerleyen döneminde yüksek karlılığa bağlı olarak sermaye yeterlilik oranlarında sınırlı bir yükseliş bekliyoruz.
Kamu bankalarında TL menkul kıymet getirisi temmuzda 2Ç22 aylık ortalamasına göre 35 puan yukarıda
Özel bankalarda ise getiri artışı sadece 1.7 puan ve %48.8 ile kamu bankalarındaki %77.9’luk seviyenin oldukça gerisinde. Aradaki bu yüksek farkın TÜFE’ye endeksli bonoların getiri farkından kaynaklandığını düşünüyoruz. Taşınan TÜFE’ye endeksli bono portföyleri kamu bankalarında biraz daha yüksek olmakla birlikte getiri farkının bu kadar yüksek olması özel bankaların
da önümüzdeki dönemlerde yüksek kar açıklamalarına imkan sağlayacaktır.
Operasyonel performans açısından ise özel bankalarda TL kredi/mevduat faiz makası Temmuz ayında 2Ç22 aylık ortalamasına göre 80 baz puan artarak %6.8 olurken, kamu bankalarında aynı dönemde 10 baz puan gerileme ile %1.7 olarak gerçekleşmiştir. Kamu bankaları 7A22’de komisyon gelirlerini %107 y/y oranında artırırken, özel bankalarda artış %74 seviyesinde gerçekleşmiştir. Özetle veriseti net kar anlamında kamu bankaları için daha iyi görünmekle birlikte operasyonel açıdan ve önümüzdeki dönem dikkate alındığında özel bankalar için daha olumlu sinyal vermektedir. GARAN’ın domine ettiği yabancı bankalar grubu operasyonel açıdan biraz daha ön plana çıkmaktadır.
2022 beklentilerimiz
TL tarafta kredi/mevduat faiz makasının yüksek seyri, ivme kaybeden kredi büyümesine rağmen 3Ç22’de marjları destekliyor. 4Ç21’de ise kredi/mevduat faiz makasının çeyreksel bazda hafifçe daralabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak TÜFE’ye endeksli bonoların yüksek katkısının 2022 yılı genelinde marjların 2021’e göre yukarıda şekillenmesine imkan sağlayacaktır. Komisyon gelirleri 7A22’de %85 gibi yüksek bir yıllık büyüme sergilemesi tahminimize göre pozitif bir risk unsurudur. Operasyonel giderlerde ise yıllık %70 seviyelerinde artış olabileceğini modelliyoruz. Kredi risk maliyeti ise kur etkileri hariç tutulduğunda 2021 yılının kısmen üzerinde gerçekleşebilir.
Özellikle bireysel segmentte tolore edilebilir bir takibe dönüşüm artışı gözlenebilir. Ticari kredilerde ise gerek TL gerekse de YP tarafta mevcut makro veriler doğrultusunda belirgin bir takip oranı artışı olmayacağını tahmin ediyoruz. BDDK aylık verilerine göre 2021 tüm yılda 114 bps olarak hesapladığımız kredi risk maliyetinin 2022 tüm yılda 150-175 bps aralığında olabileceğini tahminliyoruz. Bu tahmin setinin sonucunda ise banka karlarının 2022 yılında %310 seviyelerinde bir artış göstermesini bekliyoruz.
Bankacılık rallisi çarpanları yükseltti
1 yıl ileriye dönük F/K (2.20x) ve F/DD (0.53x) çarpanlarının son dönem rallisi sonrasında cazibesi kısmen azalmasına rağmen, düşük faiz ortamında kar verimi açısından halen cazip. Mevcut makro ekonomik dinamikler çerçevesinde modellerimizi gözden geçirip, öneri ve hedef fiyatlarımızı revize edeceğiz.
ANALİZİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörü kredi hacmi yükseldi
Bankaların yükselişi son bir ayda yüzde 40'ı aştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:04)