E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de yazılım ve bilişim faaliyetlerini de içeren dijital sektör firmalarında, Kovid-19 sürecinde tedarik aksamaları ve sipariş iptalleri yaşarken; şirket finansallarında bozulma ve işten çıkarmalar öngören sektör temsilcileri ücretlerin devlet tarafından desteklenmesi, vergi ötelemesi ve düşük faizli kredi beklentisinde.
Türkiye Bilişim Vakfı, TÜBİSAD VE TESİD'i bünyesinde bulunduran Dijital Türkiye Platformu'nun online toplantı ile açıkladığı "Kovid-19'un Avrupa ve Türkiye'de Dijital Sektöre Etkileri" konulu araştırma raporunun Türkiye sonuçlarına göre, firmalar Çin'den tedariklerin %49'u, AB'den tedariklerin %46'sı ve Türkiye içi tedariklerin %46'sında aksama olduğunu belirtiyor.
Mevcut durumdan nasıl etkilendikleri ile ilgili olarak firmaların %63'ü müşterilerin durumunda belirsizlik olduğunu belirtirken; %57'si sipariş iptalleri yaşadığını, %40'ı ise yatırım kararını askıya aldığını ifade ediyor.
KATILIMCILARIN %51'İ FİRMASINDA İŞTEN ÇIKARMA ÖNGÖRÜYOR
Firmaların %71'i dijital endüstrinin diğer sektörlerden daha az etkilendiğini düşünmekle birlikte, %51'lik kısım kendi firmalarında işten çıkarma öngörüyor. Firmaların %97'si ülke genelinde işten çıkarmalar, yine %97'si GSMH'da azalma, %77'si ise şirket finansallarında bozulma bekliyor.
Firmalar %65 oranında açıklanan desteklerden memnun olmakla birlikte, %66 oranında da devlet desteklerinin artması beklentisinde.
Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar %83 oranında ücretlerin devlet tarafından desteklenmesi, %74 oranında vergi ertelemesi, %74 oranında Kovid-19'un mücbir sebep kapsamına alınması ve %52 oranında düşük faizli kredi talebinde bulunuyor.
Firmaların Avrupa Birliği'nden de teşvik paketi, mevcut projelerdeki sorumlulukların ertelenmesi ve yaratıcı KOBİ'ler için özel yatırım planı gibi talepleri bulunuyor.
KDV VE SGK DESTEĞİ TALEBİ
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca, "İlk olarak özellikle uzaktan çalışmayı destekleyecek bilgisayar, tablet ve benzeri donanım alımlarında, yazılım ve hizmetlerde yerli ve
yabancı ayırmaksızın ÖTV ve KDV'nin %8'e idirilmesini öneriyoruz" dedi ve ekledi:
"Bilişim sektöründe yazılım ve hizmet alanında faaliyet gösteren firmalar açısından en önemli maliyet insan kaynağı için yapılan ödemeler. Birçoğu KOBİ olan bu firmaların mevcut istihdamını koruduğu sürece 3 ay boyunca SGK ve muhtasar alınmaması insan kaynağının korunmasI açısından çok yararlı
olacaktır."
Rapora göre firmalar %90'dan fazla oranda krizin daha kötüye gideceğini düşünürken, Türkiye ve dünyada resesyona gidiş öngörüyor. Sektör firmaları, Kovid-19 sürecinde ilk alınan tedbirler olarak %94 oranında evden çalışmaya geçerken, %48'i çalışanları yıllık izne çıkarma yoluna gitti, %85'i ise kriz takımı oluşturdu.
Digital Europe tarafından yaptırılan ve Türkiye’den de önemli ölçüde katılımın olduğu araştırma 17 Mart-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilirken, çalışmada 14 Avrupa ülkesinden toplam 650 firma yer aldı.
Kovid-19'un Avrupa genelindeki dijital endüstriye etkilerine bakıldığında, Avrupa'daki firmaların %65'i müşterilerin siparişleri ertelediğini, %30'u ise müşterilerin siparişleri tamamen iptal ettiğini belirtti. Firmaların %52'si yatırım kararlarını ertelediklerini belirtirken, %23'ü üretim miktarının düştüğünü, %23'ü de personelin çalışamadığını söyledi. Katılımcıların %77'si Kovid-19 krizinden olumsuz mali etki öngörürken, %35'i bir miktar işten çıkarma bekliyor.
Borsalarda teknoloji ve inovasyon dönemi
Çin'in deneysel uzay aracı başarıyla Dünya'ya indi
Bayraktar: Uçan otomobilde liderliğe oynuyoruz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Valla kusura kalmayın bizde ky olarak destek istiyorduk neyseki bugün verdiler desteği Elimize.
Tabiii ne demek hiç bir firma vergi ödemesin. Hatta işçi ve memurun ödediği vergiyi de cebe indirsin. Bi var gidin işinize . Çok kazanırken devlet millet tanımam dersiniz. Az kazanırken zirlayip durursunuz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:55)