E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dijital para devrimi artık derin ve sessizce değil gümbür gümbür geliyor. Akşam'dan Selim Karahan'ın haberine göre, dijital veya sanal para denince birçok kişinin aklına haklı olarak Bitcoin geliyor. Hacmi bakımından Bitcoin halen dijital para birimi işlemlerinde yüzde 80 paya sahip. Ancak bugün 643 adet sanal para birimi bulunuyor. Bu para birimlerinin toplam piyasa değeri 1 yıl önce 3.7 milyar dolarken bugün 11.1 milyar dolara yükselmiş durumda. Bu yüzde 200’lük artış para cinsi sayısının artması kadar değerlerindeki hızlı yükseliş sayesinde oldu. Son 1 ayda dijital paralar yatırımcıyı resmen zengin etti.
ÇİNLİLER KAFAYI BITCOIN'LE BOZDU
Bitcoin dolar karşısında 1 ayda yüzde 29 getiri sağladı. Bitcoin’den sonra en popüler para birimi Ethereum yatırımcısına bu dönemde yüzde 46 kazandırırken, işlem hacmi bakımından 3. sırada yer alan Litecoin yüzde 28 değerlendi. Bu artışta Çinlilerin yoğun ilgisi etkili oldu. Ülkede devletin finansal istikrarı sağlamak için koyduğu kurallar gereği çok kısıtlı yatırım seçeneği bulunan Çinliler son 2 yıldır özellikle Bitcoin’e yönelmiş durumda. Bugün Bitcoin işlemlerinin yüzde 90’ı Çin merkezli siteler üzerinden yapılıyor. Madencilikle elde edilen yeni Bitcoin’lerin yüzde 80’i Çin ve Moğolistan’daki güçlü işlemciler tarafından ortaya çıkarılıyor.
BITCOIN İÇİN ÖZEL MADENCİ
Dijital paraların bir merkez bankası bulunmuyor. Bu sebeple işlemlerin kayda geçirilmesi kullanıcıların görevi. Bunu yapan kullanıcılar belli miktarda parayla ödüllendiriliyor. Buna da madencilik deniyor. Madencilik için çok güçlü bir işlemci gerekiyor. Bu sebeple sadece madenciliğe’ odaklanmış işlemciler e-ticaret sitelerinde 200-300 dolar arasında bedellere satılıyor.
HACKERLARIN YENİ EKMEK KAPISI?
Günümüzde hackerlar binlerce bilgisayarı köleleştirip çeşitli sitelere yoğun veri akışı sağlayarak saldırı düzenliyor. Aynı mantıkla artık hackerlar Bitcoin madenciliği de yapıyor. Madencilik için kaç bilgisayarın köleleştiği bilinmiyor ancak 2 yıl önce sadece 1 hackerın 13 bin bilgisayarı köleleştirerek Bitcoin madenciliği yaptığı ortaya çıkmıştı.
DÜŞÜK HACİM BÜYÜK RİSK
Dijital para birimlerinde küresel günlük işlem hacmi ortalama 100 ila 150 milyon dolar arasında değişiyor. Düşük işlem hacmi dijital paraların değerlerinde büyük dalgalanmalar yaşanmasına sebep oluyor. Bazen 1 aylık getiriler sadece birkaç saat içinde
eriyebiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:39)