E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dijital oyunlar milli takımı kuruluyor Mert TEMİZKAN / Hürriyet 26 Ağustos 2012 Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF), oyun fanatikleri arasından ‘milli takım’ kurmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de konsol, mobil, bilgisayar gibi çeşitli platformlarda, dijital oyunları oynayan 20 milyon kişi arasından seçilecek olan en yetenekli oyuncular uluslararası resmi turnuvalara da katılacak. Türkiye’de dijital oyun sektörünün 250 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten TÜDOF Başkanı Mevlüt Dinç, şunları söyledi: “Sektörün dünyadaki büyüklüğü 70 milyar dolara ulaşırken Türkiye’nin bu kadar geride kalması büyük bir eksiklik. Türkiye, oyun sektöründe büyük potansiyel taşıyor. Türkiye’nin en yetenekli oyuncularını bulup takımımızı kuracağız. Sonra da Milli takımımızla birlikte uluslararası arenaya çıkacağız. Kazanacağımız başarılar sayesinde oyun sektörü de büyüyüp, yurtdışındaki adımlarını hızlandıracak. Milli takımımızın yurtdışındaki başarıları sayesinde Türkiye’deki dijital oyun sektörü 5 yıl içinde 1 milyar dolara ulaşacak.”
Ligler kurulacak
Ülke çapında yapılan turnuvaların özenle izleneceğini belirten Dinç, şöyle devam etti: “Her oyunun müdavimleri var. Öncelikle her oyun grubu için ligler kuracağız. Oralarda en yeteneklileri belirledikten sonra ortaya tek bir takım çıkacak. Onlar resmen profesyonel sporcular gibi bu işin antremanlarına, kamplarına katılacak. Amerika, Güney Kore ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde çok büyük çaplı turnuvalar oluyor. Bunlara katılmanın yanı sıra oyun ihracatı konusunda da çalışacağız. Milli takımımız turnuvalarda ne kadar başarılı olursa, oyun ihracatında da o kadar işimizi kolaylaştıracağız. Türkiye’de şu anda başarılı oyun üreticileri kendini göstermeye başladı. Dijital oyun sektörü ve oyuncular omuz omuza verecek.”
10 milyon fanatik
Türkiye’de 10 milyon kişinin ‘oyun fanatiği’ olduğunu söyleyen Dinç, şunları söyledi: “20 milyon oyuncunun içinde ciddi şekilde vaktinin büyük bölümünü oyuna ayıran bir kitle var. Özellikle online oyunların fanatikleri giderek artıyor. Artık çoğu kişi bilgisayarla değil gerçek rakiplerle oyun oynamak istiyor. Türkiye’de en çok futbol, bilim kurgu ve savaş oyunları oynanıyor. 13 yaş ve altındakilerin bir çoğu oyunları hala konsoldan oynuyor. Daha üstündekilerin yüzde 80’i ise internetten oynamayı tercih ediyor. Tablet bilgisayarlardan ve cep telefonlarından oynanan oyunlarda da ciddi artış var. Online kanaldan oynanan oyunların payı şimdiden yüzde 50’nin üzerine geçti.”
Para kazanacaklar
DİJİTAL Milli Takım’a seçilecek olan kişilerin, uluslararası organizasyonlara resmi katılım göstereceklerini yineleyen Mevlüt Dinç, şunları söyledi: “Aynı futbolcu ya da basketbolcular gibi lisanslı oyuncu olacaklar. Resmi sıralamaya göre bireysel puanları olacak. Federasyon henüz çok yeni olduğu için hazırlıklarımız devam ediyor. Hem internette hem de kapı kapı dolaşıp Türkiye’nin en yetenekli oyun fanatiklerini tespit edeceğiz. 2013 yılının başından itibaren arama çalışmalarına başlanacak. Online turnuvalara katılan milyonlarca oyuncu birbiriyle etkileşim halinde. Onlara ulaşmak bizim için zor olmayacak. Tüm turnuvaları izleyip gençleri keşfedeceğiz. Lisans alıp uluslararası platformda Türkiye’yi temsil edecek olan sporcular elbette para da kazanacaklar.”
Online’ın payı yüzde 60’ı buldu
-Dijital oyun sektörünün büyüklüğü 70 milyar dolara ulaşıyor.
-Türkiye’de oyun sektörü 250 milyon dolar büyüklüğünde.
-Türkiye’de 20 milyon kişi oyun oynuyor.
-Online kanal üzerinden oynananan oyunların payı yüzde 60’lara kadar çıkıyor.
-Dünyada 1 milyar kişi farklı kanallardan oyun oynuyor.
-Sektörün Türkiye’de 5 yıl içinde 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
-Dijital oyun sektörünün gelecek 10 yıl içinde 150 milyar dolar büyüklüğü yakalayacağı tahmin ediliyor.
Yabancılar Türkiye’de ‘oynamak’ istiyor
MEVLÜT Dinç, yabancı oyun şirketlerinin Türkiye’yi markaj altına aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle Amerika ve Güney Kore’li oyun şirketlerinin gözü Türkiye’nin üstünde. Büyük potansiyel taşıyan Türk oyun sektörünün ve genç nüfusun farkındalar. Biz de federasyon olarak yabancı şirketlere yol gösterici olacağız. Burada yatırım yapmalarını sağlamak istiyoruz. Türkiye’de oyun geliştirmeyi desteklememiz lazım. Sektör ancak böyle büyür. Devletin desteği de çok önemli. Ekonomi Bakanı da oyun sektörü ile teşvik ve destek açıklaması yaptı. İç pazara yönelik de desteğin olması gerekiyor. Üniversitelerle de iş birliği başlattık. Tasarım ve oyun planlama bölümlerinin açılması lazım. Şu anda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) , Bahçeşehir Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde çok güzel girişimler var. Yerli oyun geliştirmenin öne çıkması sektörü gelişecek.” Mert TEMİZKAN / Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:11)