E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de Tesco-Kipa markası altında faaliyet gösteren perakende devi Tesco’nun Global CEO’su Philip Clarke, Türkiye pazarına girmekte ve özellikle İstanbul’da yaygınlaşmakta geç kaldıklarını belirterek, “Arayı kapatmak için, Türkiye’nin genç nüfusunun dijital çağa sağladığı hızlı uyumdan yararlanacağız. Türkiye bizim için dijital devrimin en ön sırasında yer alıyor” diye konuştu.
TÜRKİYE’de Tesco-Kipa markası altında faaliyet gösteren peradende devi Tesco’nun Global CEO’su Philip Clarke, Türkiye pazarına girmekte ve özellikle İstanbul’da yaygınlaşmakta geç kaldıklarını belirterek, “Arayı kapatmak için, Türkiye’nin genç nüfusunun dijital çağa sağladığı hızlı uyumdan yararlanacağız. Türkler, çok genç, meşgul ve çok sosyaller. Türkiye bizim için dijital devrimin en ön sırasında yer alıyor. 2013 yılında Türkiye’de Tesco-online mağazamızı faaliyete geçireceğiz” dedi. Türkiye ve Çin’de aynı anda mobil telefonlar üzerinden alışveriş yapılacak aplikasyonları uygulamaya geçireceklerini söyleyen Clarke, “Son yıllardaki ekonomik performansıyla Türkiye son dönemlerin en heyecan verici ülkelerinden biri. Türkiye bizim için batı ile doğu arasında geçiş kapısı olduğu gibi, dijital çağa geçişin de kapısı olacak” diye konuştu.
Anadil dijital olacak
Teknolojiyle birlikte Türkiye’de yaşanan toplumsal değişimi yakalamak istediklerini söyleyen Clarke, Tüketici Ürünleri Forumu Küresel zirvesi sırasında Hürriyet’e şu açıklamaları yaptı: “İngiltere’de şu anda tüketicilerin yüzde 11’i akıllı telefon kullanıyor. Bu oranın Türkiye’de kısa sürede çok yükseleceğini öngörüyoruz. Çünkü 2020 yılında 21 yaşındaki herkesin ana dili, dijital teknoloji olacak. Dijital neslin Avrupa’da en büyük olduğu ülkelerden biri Türkiye. Bu gençlerin yaşam tarzı, alışveriş tarzı çok farklı olacak. Bu gençlerin en önemli stres kaynağı internet bağlantısının olmaması. İşte Türkiye’de biz bu değişimi yakalamak üzere yapılanıyoruz.
Çok kanallı perakende
Perakendede artık çok kanallı dönemin başladığını kaydeden Clarke, şöyle devam etti: “Bir yandan fiziksel olarak mağaza açmaya devam ederken bir yandan da online teknolojilerimizi geliştireceğiz. Bugün İngiltere’de akıllı telefonla, ortalama 65 üründen oluşan haftalık alışverişinizi 10 dadikada yapmanız mümkün. Bunu yapmayı mağazaya gitmeye tercih eden nesil geliyor, hatta geldi bile.”
70 yeni mağaza açacak
Türkiye’de geçen yıl 900 milyon sterlin (2.5 milyar lira) ciro gerçekleştirdiklerini söyleyen Clarke, şu bigileri verdi: “Türkiye’deki mağaza sayımız 174. 2013 yılına kadar 70 yeni mağaza daha açacağız. Bu çok ciddi bir büyüme. 70 mağaza içinde tüketiciye daha yakın lokasyonlarda açacağımız Tesco Express’ler ağırlıkta olacak, bir kısmı ise, hiper market ve süpermarketlerden oluşacak. Şu sıralar Türkiye’deki en büyük mağazamızı açmaya hazırlanıyoruz. Bir yandan online yapılanmamızı güçlendirirken, bir yandan da fiziksel olarak büyüyeceğiz. Hindistan’da 3 bin 500 kişilik teknik ekibimiz sadece online satış platformlarımızı hazırlamak için sürekli olarak çalışıyor.”
Çin’deki ürün alımını Türkiye’ye kaydırıyor
TESCO’nun geçen yıl Türkiye’den 300 milyon liralık satın alma yaptığını kaydeden Philip Clarke, şunları söyledi: “Türkiye bize göre, kendimizi çok iyi anlatabildiğimiz, tüketicisiyle, üreticisiyle herkesi çok iyi anlayabildiğimiz bir ülke. Her yıl buradan sağladığımız tedarik artıyor. Türkiye’den sadece tekstil ürünleri değil, taze meyve-sebze, et, balık, gibi birçok ürünü alıyoruz. Çin’den yaptığımız satın almanın büyük bir kısmını Türkiye’ye kaydırıyoruz. Türkiye bizim satış yaptığımız pazarlara hem yakın, hem ürün kalitesinde hiç sorun yaşamıyoruz.”
Alırken de satarken de bir ‘Türk’ yolu var
TESCO’da daha önceki görevinin Türkiye’nin de içinde olduğu bölge başkanlığı olduğunu belirten Philip Clarke şunları söyledi: “Türkiye’ye her gelişimde rakiplerimizin satış noktalarını, market, süpermarket veya geleneksel bir pazar mutlaka ziyaret ederim. Bu ziyaretlerimde Türkiye’den çok şey öğrendim. Ne derseniz deyin, Türkler binlerce yıllık tüccar. Perakendede hem satışta bir ‘Türk’ yolu var, hem de alışveriş yaparken de bir ‘Türk’ yolu var. Türkiye’de aileler diğer ülkelere göre büyük.”
İstanbul’da uygun yer bulmak çok zor
TESCO-Kipa’nın İstanbul ve çevresinde 11 mağazası olduğunu kaydeden Philip Clarke, “Biz bu sayıyı artırmak istiyoruz. İstanbul’da daha çok mağaza açmak istiyoruz. Ancak İstanbul’da pazara en son giren olduğumuz için uygun yer bulmak çok zor. Fiziksel olarak olamadığımız yerlerde, online varlığımızla farkı kapatacağız” diye konuştu.
Türkiye’de son 2 yılda veri tüketimi 15 kat arttı
TURKCELL Genel Müdürü Süreyya Ciliv, artık dünyada herkesin internet ile bağlantılı olmak istediğini cep telefonlarından yeni cihazlara doğru kayıldığını belirterek, “Günümüzde artık herkesin elinde akıllı cep telefonları var. Akıllı telefonlar gelecekte cüzdanların yerine geçecek. Şu anda dünyada yaklaşık 1.5 milyar internet kullanıcısı var ve 2016 yılında 5 milyar internet kullanıcısı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Yeni dünyada, artık herkesin bilgiye çok daha fazla erişebileceğini kaydeden Ciliv şöyle devam etti: “Türkiye’de son iki yıl içinde veri tüketimi 15 kat arttı. Bu, gerçek bir gelişim. Kısa bir zaman sonra artık dünya çapında insanlar, tüketicilerin hepsi ellerindeki cihazlardan yararlanarak internetteki her türlü bilgiye ulaşabilecekler. Artık makineler arası bir iletişimden söz ediyoruz. Teknoloji, bütün iş dünyasını etkiliyor. Mobil iletişim günümüzde hemen her sektörde değişiklikleri beraberinde getiriyor.”
Yılda 150 yeni mağaza açacağız
MİGROS Genel Müdürü Özgür Tort da Tüketici Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Diğer ülkelerle kıyaslandığında, son 5 yılda organize gıda perakende pazar payı yüzde 28’den 45 civarına çıktı. Bugün Türk gıda perakende pazarında hala yüzde 55 oranı ile geleneksel pazar hakimiyeti söz konusu. Organize pazarda en büyük pay yüzde 29 ile süpermarket formatında. Önümüzdeki 5 yılda organizenin payının yüzde 60’a, süpermarket payının da yüzde 37 civarına ulaşması öngörülüyor. Geçtiğimiz yılı 5.8 milyar TL ciro ve 745 mağaza ile kapattık. Bu yaklaşık 3.5 milyar dolarlık ciro anlamına geliyor. Bugün itibariyle 3 ülkede 820 mağaza ile hizmet veriyoruz. Migros Grubu olarak orta ve büyük süpermarketler ve hipermarketlere yatırım yaparken, penetrasyonumuzu yeni süpermarket odağımızla artırıyoruz. Bu büyüme stratejisi ile sadece Türkiye’de yılda 150 mağaza açacağız.” Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:27)