E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yakın zamanda adını Meta olarak değiştiren Facebook’un başarısız kripto para girişimi Diem, birçok yatırımcının ve piyasa gözlemcisinin dikkatini cezbetmedi. Bu durum aynı zamanda bir sürpriz de değil. Bu gizli ve sessiz başarısızlığın ardında bazı nedenler var ancak ilk aşamada bu fikir piyasalara bu sonun tam tersi şekilde tanıtılmıştı. Diem ilk başta Libra ismiyle açıklandı.
Meta tarafından başlatılan ve yürütülen stablecoin projesi, aynı zamanda diğer birçok organizasyonla da danışmanlık içinde yürütüldü. Ancak projenin sonunda elde kalan varlıklar satıldı. Forbes’un haberine göre yaklaşık 200 milyon dolarlık varlık satışı, kripto bankacılığı ve fintek alanında önde gelen oyunculardan Silvergate’e yapıldı. Bu tür bir son ise yaratıcıların, katılımcıların ve destekçilerin 2019 yılında projenin başladığı dönemde hayal ettiği bir gelişme değildi.
Peki neler oldu? Birden fazla organizasyonun teknik uzmanlığını bir araya getiren bir proje nasıl başarısızlıkla sonuçlandı?
Aynı zamanda kripto paralara yönelik giderek artan ilgi nasıl son buldu? Diem yalnızca başarısız olmakla kalmadı, piyasaya dahi sürülemedi. Peki Diem’in başarısızlığı kripto para piyasasına hangi dersleri sunuyor.
1. Faaliyet alanlarının sayısını çoğaltmak riskli
Diem’in başarısız olmasının önde gelen nedenlerinden bir tanesi, Meta’nın girişimle ilgisinden kaynaklanıyor.
Kağıt üzerinde aralarında önemli kredi kartı şirketlerinin de bulunduğu yaklaşık 30 kurumdan oluşan bir Libra birliği kurumlasına rağmen, ilk baştan itibaren bu fikrin liderinin Meta olduğu açıkça duyuruldu. Aynı zamanda Meta’nın devam eden yargı süreçleri de kripto para girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında etkili oldu. Kullanıcıların ruh sağlığını olumsuz etkileyen online linç girişimleri, veri güvenliğine yönelik endişeler, sahte haberler, siyasi dezenformasyon ve medikal dezenformasyon Meta’ya yöneltilen suçlamalardan yalnızca bazıları.
2. Şeffaflığın olmaması tehlikeli
Geçtiğimiz on yılda ortaya çıkan kripto paralar ve çeşitli kripto varlıklar, düzenleyiciler için endişe verici bir konu olmaya devam ediyor. İnovasyon alanında lider olarak algılanan ABD, her zaman yeni fikirlere ev sahipliği yapmış olsa da finansal piyasalarda kripto paraların varlığına temkinli yaklaştı. İlk Bitcoin ETF’sinin onaylanması, ancak 2021 yılının sonunda gerçekleşti. Bu yatırım aracı gerçek Bitcoin fiyatını takip etmiyor olsa da, vadeli kontratları izliyor.
Şimdi dahi stable coin’ler geleneksel para birimlerinin ya da dünyanın mali, parasal ve vergi rejimlerinin üstünlüğüne doğrudan bir saldırı olarak görülüyor.
Diem ve birçok stable coin yaratıcısı ise zorlu bir yolla bu kripto varlıkların karakteristik özelliklerini ve temelini oluşturan unsurları şeffaf bir şekilde açıklamayı öğrendi. Bu açıklamalar arasında, stablecoin’in nasıl saklanacağı, işlemlerin ya da kullanıcıların nasıl sansürleneceği konusunda nasıl süreçler kullanılacağı, stablecoin’lerin nasıl paraya çevrilebileceği ve denetim kayıtları yer almalı. Aynı zamanda kripto varlıkların planlanan kullanım alanları da açıkça belirtilmeli.
3. Çoklu kullanım alanlarının hayati önemi
Geliştirilen ve piyasaya sürülen bir stablecoin’in, yaygın bir kullanım kitlesine ulaşabilmesi için kilit unsurlarından bir tanesi de, yalnızca bir ödeme fonksiyonuna sahip olmanın dışında farklı kullanım alanlarında da imkanlar yaratabiliyor olması. Bu görüş, stablecoin ödemelerinin minimumda tutulması anlamına gelmiyor. Aksine, ABD Başkanı Joe Biden’ın kurduğu çalışma grubu, bu tür bir kullanım fonksiyonu için oldukça güçlü ve giderek artan bir ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.
Diem’in başarısızlıklarından bir tanesi, bu token’ın nasıl izinli ve izinsiz sistemlere entegre edilebileceği yönündeki belirsizlik oldu. Stablecoin sektörüne yeni giriş yapan oyuncular, bu ihtiyaca çok daha etkin bir şekilde yanıt vermeyi başardı.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bunun sonucunda stablecoin’ler merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) ekosisteminin entegre bir katmanını oluşturdu. DeFi kripto varlık ekonomisinin en hızlı büyüyen alanlarından bir tanesi. Stablecoin’lerin bu operasyonlarda kilit bir rol oynuyor olması da bu araçların kullanım alanlarında zemini güçlendiriyor. Diğer yandan Diem, Meta ödemeleri dışında alternatif kullanım alanları bulunmadığı ve hatta bu tür bir plana dahi ihtiyaç duyulmadığı için sıklıkla eleştiri oklarını üzerine çekti.
İlk aşamada Diem ile işbirliği kuran bazı ödeme şirketleri de dahil olmak üzere giderek artan sayıda kurum, bu girişimin başarısızlığından edindikleri derslerde yeni stablecoin’ler oluşturmayı hedefliyor.
Kripto varlıklar uzun bir yolda ilerlemeyi sürdürüyor ve ilk aşamada planlananın çok daha üzerinde gelişme kaydedildiği görülüyor. Ancak stablecoin’ler bugün hala gelişmekte olan bir varlık sınıfı. Bu nedenle de geçmiş başarısızlıklardan ders almayı sürdürmeli.
SEC’den kripto para borsasına onay
İşte metaverse ile birlikte gözde olacak meslekler!
Morgan Stanley: Ayı piyasasındayız
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Avax .... hepsine bedel
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:20)