E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Belediyeler yasası üzerinde çalıştıkları önemli konulardan birinin imarla ilgili olduğunu dile getiren Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, “Parsel bazında imar tadilatı yapmayı belediyelere neredeyse yasaklıyoruz. Bir mahallede herkes belli bir emsalde inşaat hakkını kullanırken birisinin torpilli olarak gelip aradan sivrilerek fazladan bir şey yapmasını engelleyecek bir metin hazırlıyoruz. Halihazırdakiler müktesep hak sınırında olduğu için mevcut olanları kapsamıyor. Plan tadilatları elbette kurallarına uygun olarak her zaman yapılabilir. Ancak değişim ve dönüşüm esnasında yeni yapılan planlarda hak sahibine, arsa sahibine veya değişim isteyene bir menfaat sağlıyorsanız işte bunun tespitinin yapılması gerekiyor. Buna değer artış payı diyoruz” dedi. Özhaseki, şöyle devam etti: “Kimi diyor ki ‘yüzde 50’sini alalım’, kimi de ‘yüzde 100’ünü alalım.’ İlla nakdi olmayabilir. Para veremez adam arsadan pay, konut verilebilir devlete. Bunun nasıl tespit edileceği, yüzde kaçının alınacağı, sonra kimler arasında pay edileceği biraz tartışmalı bir nokta. Büyükşehir Belediyesi ‘bunların planlarını ben yapıyorum benim almam gerekiyor’ diyor. İlçe belediyelerde diyor ki ‘bunların inşaat izinlerini ben veriyorum benim almam gerekir.’ Bakanlık da diyor ki ‘kentsel dönüşüme kaynak lazım. Kaynağı nereden bulacağız.’ Belki adil olanı burada büyükşehir ilçe ve bakanlığın arasında pay edilmesi. Önümüzdeki günlerde tartışılarak çözüm bulunacak.”
DEVRİM GİBİ YASA
Önümüzdeki ayın başında şehircilik şurasını toplayacaklarını belirten Bakan Özhaseki 4 yıldır süren dönüşümde istenilen hızla ulaşılamadığını dile getirdi. Özhaseki, “Bir de istediğimiz doğrulukta yapamıyoruz bu işi. Nereden baksanız 6-7 milyon binanın değişimi ve dönüşümü lazım” dedi. Dönüşüm çalışmalarının da yoğunluk arttırılarak yapılmasını eleştiren Özhaseki, “Bolca ev çoğaltıyorsunuz, ticaret mekanı çoğaltıyorsunuz. Ama insanların soluk alacakları mekanları çoğaltmıyorsunuz. Bu bir felakettir. Bir taraftan da binaların silueti hepimizi rahatsız ediyor. Şurada buna da cevap arayacağız. Oradan çıkan sonuçları da yasa haline getirerek 2017’de belki de devrim niteliğinde yasalarla önümüze bakacağız” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BİR ÜLKEDE İSTİHDAM VE ÜRETİM YOKSA O ÜLKE ÇÖKER BİZİM ÜLKEMİZDE HER YERİ İMARA AÇTIK VERİMLİ ARAZİLER BETON YIGINI HALİNE GELDİ PARA EMLAK SEKTÖRÜNDE BU BİZİM BAŞARIMIZ KUTLARIM
ülkeyi moloz yıgını haline çevirdik her yer imara açıldı emlak sektörü aldı başını gidiyor diger sektörler can çekiyor
Dönüşüm bir mahalle nin bir ilçenin yollarının genişlediği hamile yürüyüş yolundan tutunda bisiklet yoluna kadar geniş kaldırım yeşil alan adam gibi Otoparklar be trafiği engellemeuecek geniş yollar meydana getiren aynı zamanda yıkılıp yerine depreme dayanıklı yapılan binalarda yıkılan bina sahiplerinin arsa payı, eski oturduğu daire alanlarını koruduğu yenileşme hareketidir. Bu varmı Türkiyede yok. Ne var peki PARSEL DÖNÜŞÜMÜ. 4 KATI YIK 6 YAP. 5KATI YIK 11 KAT YAP. Bumu dönüşüm. Tüüüü.
Hiç bir zaman başaramayacaksınız. Nedenmi önünüzdeki en büyük engel (aslında engel haline getirilen hak ) hukuk. Türkiye devletin devlet olmadığı zamanlardan kalan problemleri nedeni ile normal yaşam için gereklilikleri yapmaya çalıştığında insanların hakkı-hukukunu ayaklar altına almadan iş yapamaz hale getirmiş. Arsa payları mevcut bina yüzölçümleri arsaya fazla dan yapılan inşaatlar yeni yapılacak binalarda kimin nereye oturtacağı problemleri dağ gibi önünüzde.
Istanbul da tek çözüm zorla ada birleşimi. Böylece geniş yol ve kaldırım tefrişat oluşur. Adalar birleşip bir iki blok oldumu arsa payı ve daire alanıda ortalama değere kavuşur.
bir bina 3 kat izni veriyonuz hemen yanina yapilana 5 kat izni veriyonuz bu ne sacmalik, ve rin 3 kat hepsine gokyuzunu gorelim 3 cm kadar
buna da göz dikmiş adamlar :))) Doymuyorlar doymuyorlar doymuyorlar
kentsel dönüşüm adı üstünde kenti dönüştürmek için yapılır. eski binaları daha yüksek yaparak rant oluşturarak değil. bence mahalle mahalle toplu ele alınmalı dönüşüm.
Kentsel donusum eski binayi yikip yerine yenisi yapmak degil insanlarin yasam kalitesini yukseltecek yasam alanlari kurmaktir ama sizde nerde o kafa kimine 30 kat kimine 5 iki parsel yan yana biri caddeye bakiyor diye 6.50 digeri arsasi 300 m2 diye 12.50 igrenc bir yukselti farki haksizlik diz boyu madem oyle 9.60 yap binalar ip gibi dizilsin yada mahalle bazinda donustur en mantiklisi mahalle bazinda okulu parki otoparki idari binalari alisveris merkezi herseyi planli duzgun saglam mahalleler kurulmasi gerekli ama once su konut balonundan kurtulmak gerek ve daire nin gelir kapisi olmak yerine ticarete uretime yönlendirilmeli
müteahhitler hadi yaşadınız
Gercek kentsel dönüşüm buyuk parseller uzerinde binaların ahengi ve cevreleyen yol uyumuyla olur. Arsaların birleşmeye yönlendirecek düzenlemeler yapılmalı. 5 bin metrekare altı imar 1.20 ye düşürülmeli. 5 bin betre kare ütü 1.60, 10 bin metrekare ustune 2.00 imar verilmeli. Bazı yerde çoğunluğun kabul ettiği birleşmye azınlığın katılımı zorunlu olmalı. Yni imara katılmıyorlarsa gerekirse belediyelerin belirlenen fiatan arsaları alınabilmeli.
Şuan yapılan kentsel dönüşüm çok yalancı bir kensel donuşum. Farklı küçük şekilsiz arsalar uzerne uyumsuz binalar ve yol düzeni oluşmayan bir yapı. Sadece rant kensel dönüşümü
Özet;Langur lungur, kuru bulgur...
Kentsel donuşum arsaları birlştirerek en az 10 bin metre kareye dönüştürerek olur. ve bu 10 bin etre kare ye dönüştürülmüş arsa yapılandırılıp duzgun bir geometrik yapıya getirilmeli cevresi ise yol olmalı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:49)