E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Her yıl devletteki araç stoğunun azaltılacağı ve tasarrufa gidileceği açıklamaları bu yıl da yerine getirilmedi.
Zaman'ın haberine göre, yılın ilk on ayında giderin 114,5 milyon lirayı bulması üzerine ekonomi yönetimi, üst düzey bürokratları uyardı. Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu imzasıyla bakanlık, başkanlık, müsteşarlık, genel müdürlük ve rektörlüklere gönderilen yazıda ekonomik olmayan satın alma ve hizmet alımı yöntemine başvurulduğuna dikkat çekildi. Lüks makam araçlarının kirası yıllık 80 bin liraya kadar ulaşıyor.
Maliye’nin yazısına göre, ekonomik yöntemin tercih edilmesi için hizmet alım suretiyle kamuda kullanılan taşıtlara ait envanter çıkarılacak. Bu taşıtların sayısı, kullanım süresi, aylık ortalama kira bedeli, elektronik ortama taşınacak. Diğer taraftan kamuda taşıt alımlarına da devam ediliyor. Ocak-Ekim 2012 döneminde 219,3 milyon liralık taşıt alınırken toplam araç parkı 86 bin 500’ü aştı. On ayda bakım ve onarıma 97 milyon lira harcandı, yıllık yakıt gideri ise 1 milyar liradan fazla.
Kamuda araç kiralama yapılması, tasarrufa gidilmesi ve elektronik işlemlerin yaygınlaşmasına rağmen taşıt sayısı yerinde sayıyor. 2002 yılında kamudaki taşıt sayısı 85 bin civarında iken aynı rakam geçen yıl sonunda 86 bin 500 olmuştu. Kamu harcamalarında frene basan Mehmet Şimşek ise Başbakanlık’ta bulunan Taşıt Kanunu’nun hayata geçirilmesine yönelik süreci hızlandıracaklarını geçen ay söylemişti. Ancak Başbakanlık’tan edinilen bilgilere göre kamu taşıtlarının çip yöntemiyle izlenmesini öngören düzenlemeye ilişkin somut bir adım atılamadı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre yılın ilk on aylık döneminde taşıt alımları için 219,3 milyon TL harcandı. Aynı dönemde hava taşıtı kiralama gideri için ise 94,8 milyon liralık ödeme yapıldı. Ocak-Ekim 2012 döneminde taşıt bakım ve onarım gideri ise 97 milyon TL oldu. Genel bütçeli idareler arasında en fazla taşıta sahip kurum Emniyet Genel Müdürlüğü olurken, onu 13 bin 879 araç ile Milli Savunma Bakanlığı, 8 bin 331 araç ile Sağlık Bakanlığı izliyor. Özel bütçeli idareler arasında da Orman Genel Müdürlüğü, 3 bin 135 adet ile en fazla taşıtı bulunan genel müdürlük.
Ekonomik olmayan tercih ediliyor
Bütçe Genel Müdürlüğü tarafından kamu kuruluşlarına 22 Kasım’da gönderilen yazıda, “İdarelerin taşıt ihtiyaçlarının bir kısmı “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edilmesine İlişkin Esas ve Usuller” kapsamında karşılanmaktadırlar. Ancak taşıtların satın alma veya hizmet alımı bedeli, kullanma dönemindeki dolaylı-dolaysız maliyetleri ve elden çıkarma bedeli dikkate alınarak, satın alma veya hizmet alımı yollarından ekonomik olanın seçilmesi esas olmakla birlikte son dönemlerde bu hususa dikkat edilmemesi ve idarelerce ekonomik olmayan hizmet alımı yoluyla taşıt edinimi, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını engellemektedir.” ifadelerine yer verildi. Bu arada, kamunun yıllık yakıt tüketimi her geçen yıl artarken devlet kurumlarındaki taşıt saltanatını bitirecek adım atılmasına rağmen süreç tamamlanamadı. 3,5 yıl önce gündeme gelen Taşıt Kanunu Taslağı geçen yıl Başbakanlığa gönderilmesine rağmen süreç tamamlanamadı. 2013 yılında uygulamaya geçmesi planlanan düzenleme kapsamında kamu araçlarının keyfi kullanımına son verilmiş olacak. Kamu araçlarının özel işlerde kullanılması dönemi kapanırken, amaç dışı kullanımlara ağır yaptırımlar getiriliyor. Düzenleme kapsamında tüm devlet kurumlarında kullanılan araçlar elektronik ortamda denetlenebilecek. İlk çalışma kamu araçlarına ‘çip’ takılmasıyla başlayacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Haber başlığı doğru olmamış.Doğrusu Devleti yöneten kişiler lüksten vazgeçmiyor olması lazım.O yönetenler kimler ise kimin parasını harcıyorlarsa...
Adamlar başka bir ülkede yaşıyor arkadaşlar yani bizimle aynı ülkede yaşamadıkları kesin çünkü bizim yaşadığımız ülkede vatandaşlar böyle lüks bir hayat sürmüyor...
tasarruf sadece vatandaşa, garibana ama siyasilere yok ;haftada kaç saat çalışıyorlar. bu kadar lüksü hakediyorlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:09)