E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''BOTAŞ'ın veya TPAO'nun özelleştirilmesi söz konusu değil, böyle bir başlığımız yok'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de son 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektöründe 50 milyar dolarlık yatırım yapıldığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde, ''10. Yılda Türkiye'de Enerji'' konulu bir basın toplantısı düzenledi.
Burada yaptığı konuşmada, dünyada birincil enerji kaynaklarının hala kömür, petrol ve doğalgaz üzerinde gittiğini anlatan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarında da çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yürütülecek bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldığını söyledi.
2035 yılı itibariyle dünyanın daha temiz kalabilmesi için kömürün ve petrolün tüketiminin bir miktar azaltılması yönünde bir senaryo olduğunu kaydeden Yıldız, doğalgazın ise hemen hemen yerini koruduğu bir yapının öngörüldüğünü dile getirdi.
-Türkiye'de durum-
Türkiye'de 2011 yılında ulaştırmadan, evsel kullanımına kadar enerjide 116 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir kullanım oluştuğunu belirten Enerji Bakanı, 2023 yılı hedefinde 218 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir enerji yapısının oluşturulacağını söyledi.
Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminin 229 milyar kilovatsaate (kWh) kadar ulaştığını belirten Yıldız, Türkiye'nin tükettiğinden daha fazla enerjiyi üretebilecek bir yapıya ulaştığını ifade etti.
Enerji üretiminde kamunun payının da giderek düştüğünü anlatan Yıldız, 2002 yılında kurulu güçle yüzde 68 olan kamu payının bugün yüzde 46'lara kadar düştüğünü, özel sektörün payının ise yüzde 54'lere çıktığını bildirdi. Yıldız, özel sektörün yeni kurduğu tesislerin kamunun elindeki 25-30 yıllık santrallerden daha yüksek oluduğu için özel sektörün elektrik üretimindeki payının yüzde 61'lere çıktığını da vurguladı.
Türkiye'nin enerjide kurulu gücünün şu anda 55-56 bin Megavat (MW) civarında olduğunu belirten Yıldız, halen 60 bin MW'lik realize edilmeyi bekleyen lisans müracaatı bulunduğunu da kaydetti.
Son 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektöründe 50 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Yıldız, ''Bunun yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi'' dedi.
-Kömür kullanımı-
Kömürün Türkiye için son derece önemli olduğunu kaydeden Yıldız, halen dünyada yıllık 7 milyar ton kömür tüketildiğini, bu tüketimin de yaklaşık yarısını tek başına Çin'in gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılına kadar 17-18 bin MW'lik bir enerjiyi yerli kömürden karşılayacağı yapıyı oluşturmak istediğini bildirdi.
Kömür yardımları konusunda da bilgi veren Yıldız, son 10 yıl içerisinde sosyal devlet anlayışı içinde 2 milyon aileye kömür yardımı yapıldığını, bunun finansmanının da (yaklaşık 650 milyon lira) tamamen Hazine tarafından yapıldığını söyledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:34)