E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev teknoloji şirketlerinin geleceğini ABD Çin rekabeti belirleyecek---

Dev teknoloji şirketlerinin geleceğini ABD Çin rekabeti belirleyecek

Dev teknoloji şirketlerinin geleceğini ABD Çin rekabeti belirleyecek
13 Mayıs 2024 - 17:40 borsaningundemi.com

ABD’de dev teknoloji şirketlerinin kazanç görünümünde ABD ve Çin arasındaki rekabetin büyük etkisi olması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de teknoloji devleri birinci çeyrek kazanç raporlarını çoğunlukla tamamladı. Şirketlerin performanslarının ise net bir mesaj verdiği görüldü: Çin’in finansal sonuçlar üzerindeki etkisini göz ardı etmek mümkün değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD-Çin rekabetinin dev teknoloji şirketlerinin kazanç görünümünü yeniden şekillendireceği öngörülüyor.

İki süper güç arasındaki rekabet

Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, Tesla, satışların ilk çeyrekte yüzde 4 oranında düşmesiyle Çin'deki talebin yavaşlamasının soğukluğunu hissetti. Bu arada Apple, satışlarının yüzde 18'inin Çin'den geldiğini gördü ve bu da ülkenin şirketin kazanç gücünde oynadığı önemli rolün altını çizdi.

S&P Global verileri, ABD çip firmaları için Çin'in iş dünyası açısından kendi ülkelerinden çok daha önemli olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar, ABD'nin en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının kazançları ve dolayısıyla hisse senedi fiyatlarını güçlendirmede Çin'in oynadığı rol konusunda daha dikkatli hale geldi; uzmanlar, iki süper güç arasındaki rekabetin ABD teknoloji manzarasını ileriye dönük olarak yeniden şekillendireceğini tahmin ediyor.

Jeopolitik gerilimler

Danışmanlık firması The Geopolitical Business'ın kurucusu Abishur Prakash, ABD'li teknoloji şirketlerinin Çin ile olan jeopolitik gerilimleri görmezden gelmesinin portföylerinde ciddi aksaklıklar yaratma riski doğurduğunu söyledi. Prakash, “Çin'i yeniden düşünmek söz konusu olduğunda tren istasyondan ayrıldı. Yeterince uzun bir zaman çizelgesinde herkesin taraf seçmek zorunda kalacağı açıkça ortaya çıkıyor” diyor.

Tesla'nın kazancıyla ilgili olarak Prakash, Elon Musk'un elektrikli araç şirketinin jeopolitik gerçekleri daha fazla dikkate alması durumunda daha iyi sonuçlar alabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Tesla, Çin'de üretebileceğini ve ardından Çin yapımı arabaları dünyaya ihraç edebileceğini düşündü. Ancak şimdi Hindistan'dan Avrupa'ya pek çok kişi Çin yapımı elektrikli araçları istemiyor” diyor.

Prakash, “Büyük teknoloji firmaları, jeopolitik iklimin çok farklı olduğu bir dönemde Çin'de üslerini kurdular. Ancak bugün Çin'de olmak veya Çin'den ihracat yapmak, şirketleri zor duruma sokuyor” şeklinde konuşuyor.

Bölünme, Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu makro olumsuzluklar nedeniyle daha da kötüleşme riski taşıyor. Analistler, zor durumdaki emlak sektörü ve düşük tüketici harcamalarının yanı sıra, Çin'in değer kaybeden para biriminin büyük bir ekonomik zorluk olduğunu vurguluyor.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Kelvin Wong, zayıf yurt içi talebin ortasında ihracat büyümesini artırmak için Çin Yuanı’nın devalüasyonunun muhtemelen Güney Kore, Tayvan ve hatta Japonya gibi diğer önemli ihracatçıların para birimlerinde değer kaybı yaratacağını söylüyor. Wong, “Bu ülkeler, ABD'nin destekle/ayrıl stratejisinde ‘dost ülkeler’ olarak görülüyor ve bu da ABD'nin mega sermayeli teknoloji firmalarının hisse fiyatlarına olumsuz bir geri bildirim döngüsü tetikleyebilir” diyor.

“2 teknoloji yığını ayrımı”

Hızla gelişen yapay zeka alanında ise uzmanlar, ABD ve Çin'in temel teknolojilere yönelik ‘kısasa kısas' kısıtlamalarının ABD teknoloji firmaları için kademeli olarak dalgalanma etkileri yaratacağını söylüyor.

TPW Advisory'nin kurucusu Jay Pelosky, “Görüşümüz, '2 teknoloji yığını ayrımı' olarak adlandırdığımız, özünde her ülkenin de teknoloji yığınlarını etkili bir şekilde duvarla veya çitle çevirdiği duruma hızla yaklaştığımız yönündedir” diyor.

Pelosky'ye göre, ABD'nin teknoloji alanında Çin'e yönelik yaptırımlarını artırmasına rağmen, Pekin eninde sonunda Güneydoğu Asya'da nüfuz sahibi olabilir. “Burada Vietnam, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler Amerikalı muadillerine göre daha ucuz fiyatlar ve daha büyük ölçek nedeniyle Çinli şirketlerin Çin'in teknoloji hakimiyetinin giderek daha fazla etkisi altına girecek” diyen Pelosky, “ABD teknoloji şirketleri kendilerini temelde küresel büyüme pastasından daha küçük bir pay için rekabet ederken bulacaklar çünkü Güneydoğu Asya dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi” diye ekliyor.

Ayrışma devam ediyor

Prakash, geçmişten farklı olarak ABD teknoloji şirketlerinin artık yeni bir stratejisi olduğunu söylüyor: “ABD'yi mutlu etmek, Çin'de işleri sürdürmek ve 'Çin kaybını' dengelemek için yeni pazarlar aramak.” Prakash, “Nvidia ve AMD'nin Çin pazarının yaptırımlara uyması için nasıl özel çipler ürettiğine bir bakın” diye ekliyor.

Nvidia kazançlarını 22 Mayıs’ta açıklayacak ancak beklentiler yüksek. Ancak Prakash, çip üreticisinin Çin'de ‘karmaşık bir durumla' karşı karşıya olduğunu söylüyor. Prakash, “Bir yandan ABD hükümeti, Nvidia'nın Çin'e satabileceği şeylerin kapılarını sürekli olarak kapatıyor. Diğer yandan Çin, Nvidia çiplerini ele geçirmek için resmi ve resmi olmayan kanalları kullanıyor” diyor.

Uzmanlar, Çin'in mega sermayeli ABD teknoloji firmalarının gelirlerine giderek daha az katkıda bulunacağına inanıyor.

Wong, “İleriye dönük olarak, teknolojiyle ilgili tedarik zincirlerinin dostane bir şekilde desteklenmesi ve ayrıştırılmasının Kovid sonrası ivme kazandığı ABD-Çin yüksek teknoloji savaşının hala devam ettiği görülüyor” diyor.

Biden, stratejik sektörleri hedef alan yeni Çin tarifelerini bu hafta açıklayacak

 

ABD’den 37 Çinli şirkete daha yaptırım

 

Çin’de deflasyonist eğilim sürüyor

 

Ünlü yatırımcı Gross'tan teknoloji hisseleri uyarısı

 

Teknoloji hisseleri için kritik yorum: Köpük var

 

UBS, teknoloji hisseleri için yatırım tavsiyesini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)