E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?---

Dev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?

Dev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?
01 Mayıs 2023 - 16:08 borsaningundemi.com

Yatırımda belirli ölçülere uygun hareket etmek özellikle hisse senedi seçimi bakımından önemlidir. Ancak yatırımcıların teveccühü düşünüldüğünde, bu durumun dev teknoloji hisseleri için geçerli olmadığı görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri bakımından olumsuz anlamda da olsa oldukça hareketli geçen 2022 yılının ardından ABD borsalarının yılbaşından bu yana gösterdiği yüksek performans, Big Tech hisselerinin bu yıl da hata yapma yapmayacağını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev teknoloji hisselerinin her zaman olduğu gibi yatırımcıları cezbettiği görülüyor. 2023 yılı başından beri süren bu trendin yıl sonuna kadar sürüp sürmeyecek ise merak konusu.

Big Tech bu yıl da hata yapmayacak

Reuters’tan Mike Dolan’ın haberine göre, hisse senedi piyasası bakımından oldukça hararetli geçen 2022 yılının ardından, görünüşe göre 'Big Tech' bu yıl yine hata yapamayacak.

ABD'li teknoloji devlerinin bu yılki göz kamaştırıcı performansı, yaşanan durgunluğun ortasında borsaların biraz şaşırtıcı hafifliğini açıklamaya yardımcı oluyor. Bunda mega sermayeli teknoloji şirketlerinin büyük endekslere hakim olmasının ve hemen hemen her yatırım sepetinde yer almalarının büyük etkisi bulunuyor.

Ekonomik gerileme konusunda endişeli misiniz? Yüzeydeki küçük firmalardan mega hisselere dönün. Daha düşük faiz oranları üzerine bahis mi oynuyorsunuz? Orana duyarlı değerleme ile ‘uzun vadeli' teknoloji firmalarını düşünün. Yapay zekadaki devrim sizi de heyecanlandırıyor mu? Yapay zeka silahlanma yarışında dijital devleri kesinlikle ıskalamayın. Gezegeni kurtarmak isteseniz bile, çevresel, sosyal ve yönetişim puanları veya düşük karbon kullanımı nedeniyle taranan hisse senedi endeksleri de Büyük Teknoloji şirketlerinin hisse senetlerine yönelin.

Görüldüğü üzere pek çok yönden bu hisse senetleri artık hem modern ekonominin sürdürülebilir temel taşı hem de dijital dünyada herhangi bir yeni kuantum sıçramasını gerçekleştirmek için en iyi konumda olan yüksek oktanlı araçlar olarak görülüyor; üstelik bu özelliklerini yansıtmak için yüksek fiyatlı yani pahalı olsalar bile.

Açıkçası artık bu şirketler sadece teknoloji firmaları değiller. Perakende ve bakkaliyeden mikroçiplere ve otomobillere, eğlence ve reklamcılığa ve hatta bankacılığa kadar her şeyi kapsıyorlar.

Dev teknoloji pastası

‘Dev Teknoloji’ pastası birçok yönden dilimlere ayrılmış durumda ancak en çok alıntı yapılan endekslerden biri New York’un NYFANG gruplandırması. Şu anda ise dev teknoloji denilince Facebook ana şirketi Meta, Apple, Amazon, AMD, Netflix, NVIDIA, Google’ın ana şirketi Alphabet, Microsoft, Tesla ve bulut bilgi işlem firması Snowflake akla geliyor.

9,25 trilyon dolarlık toplam piyasa değeri, 2021 sonundaki zirvesinin hâlâ yaklaşık yüzde 25 oranında altında olsa da, bu 10 hisse senedi hala tüm S&P 500'ün yüzde 26'sından fazlasını oluşturuyor.

Ve bu şirketlerin yeniden dirilen performanslarının gerçekten çarpıcı olduğunu söylemek gerekiyor. Şimdiye kadar 2023 yılında, ABD ekonomisinin taşıyıcısı ve öncüsü sektör ya da şirketler olduğu düşünülen bu endeksin yüzde 36 arttığı gözleniyor. Bu oran, S&P 500 Endeksi’nin yılbaşından bugüne kadarki kazançlarının altı katına karşılık geliyor.

Ve bu artışın, 2022'de hızla artan faiz oranlarından sonra sadece köpüklü bir teknoloji geri dönüşü olduğunu söylemeden önce, Nasdaq ile kıyaslamasına da bakmak gerekiyor. Ve sonuçta, dev teknoloji şirketlerinin Nasdaq’ın bu yılki getirisinin neredeyse iki katına karşılık geldiği görülüyor.

Geri alımların bu şaşırtıcı oranlarda bir katkısı olduğu açık. Geçen yıl grup için gerçekten şok ediciydi ve tahvil piyasası iskonto oranlarındaki ani yükseliş gelecekteki nakit akışlarının değerlemelerini zapt etti ve teknoloji devleri ortalama yüzde 40 değer kaybetti. Bu oran, S&P 500 Endeksi’nin neredeyse iki katına karşılık geliyordu.

Ancak kıyaslamaya daha geniş bir perspektif ve zamandan bakıldığında, dev teknoloji şirketlerinin hisse fiyatlarının, üç yıl önce Kovid salgını vurduğundan bu yana, ana hisse senedi endekslerinin çok üzerinde, iki kattan fazla arttığı görülüyor.

Yatırım yapılacak başka yer yokmuş gibi…

Başka bir deyişle, bu 10 mega teknoloji hissesinin bu yılki yükselişi, S&P 500 kazançlarının hemen hemen tamamını oluşturuyor. FANG+TM hisselerini S&P 500'den çıkarırsanız, 490 hissenin geri kalanı marjinal olarak kırmızı renkte seyrediyor. Bu durum, belki de bir resesyonu, Fed'in para politikası, ABD borç tavanı ve jeopolitik sorunlar etrafındaki daha geniş endişeyi daha iyi yansıtıyor.

Bu yıl piyasa kazançlarının genişliğinin ne kadar dar olduğunu vurgulayan Morgan Stanley'den Andrew Sheets, bu firmalardan sadece üçünün - Apple, Microsoft ve Meta - S&P 500'ün 2023'teki yükselişinin yarısından fazlasını oluşturduğunun altını çiziyor.

Sheets, “Bu, pazarın gücünü göz ardı etme girişimi değil. Bbunların hepsi endekste büyük ağırlığa sahip büyük şirketler ve önemliler. Ancak S&P 500'ün genel ‘direnç’ için ne sıklıkta kullanıldığı göz önüne alındığında, bu makro göstergenin ne kadar kendine özgü olduğunu kabul etmek de bir o kadar önemli” diyor.

Bu yıla dair konuşmak için henüz çok mu erken? Teknoloji hisseleri aşırı mı pahalı? Faiz oranlarının hafifletilmesi varsayıldığı gibi gerçekleşmezse veya yapay zeka çılgınlığı sadece abartılı bir geçici hevese dönerse ne olur?

Teknoloji, resesyon senaryosuyla alay ediyor

Daha geniş borsa toparlanmasının dikkate değer bir özelliği de, ezici bir çoğunlukla tahvil ve nakit durgunluğu için konumlanmış olan büyük stratejistler ve varlık yöneticileri tarafından ne kadar sevilmediğidir.

Bu da, bu dev teknoloji hisselerinin aşırı alınmış ve çok pahalı olabileceğine dair kesinlikle pek çok endişeyi de beraberinde getiriyor. JPMorgan ekibi, Meta, Apple, Amazon, Netflix ve Alphabet’ten oluşan en büyük beş teknoloji hissesinin fiyat/kazanç oranının tarihsel ortalamaların bir standart sapma üzerinde olduğunu ve bunun en azından onları geride tutabileceğini belirtiyor.

JPMorgan, yatırımcılarla paylaştığı notta, “Teknoloji bu yıl geçen yıldan daha iyi ticaret yapacak, ancak biz son teknoloji toparlanmasının esnediğini düşünüyoruz” diyor.

UBS de, kazanç sezonunun ardından teknoloji liderliğindeki hisse senedi yükselişinin çok ileri gitmiş olabileceğini düşünüyor. UBS, daha fazla kazancın beklendiğinden şüphe duyuyor ve piyasa ‘yumuşak iniş’ ve ‘durgunluk’ anlatıları arasında salınırken tahvilleri tercih ediyor.

Ancak onları sevseniz de sevmeseniz de, herhangi bir yatırım portföyünün Big Tech'ten kaçınması giderek daha zor hale geliyor ve bu hisse senetlerinin yeni yılda yeniden canlanması kesinlikle fikir birliğine varılmış olan resesyon senaryosuyla alay ediyor.

Teknoloji boğaları felaketle flört ediyor

 

Bankacılık endişeleri teknolojideki kazanımları sildi

 

JPMorgan: ABD teknoloji sektörü hisselerindeki ralli gerginleşti

 

ABD teknoloji hisselerinde ralli gerçeklikten ayrışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan01 Mayıs 2023 17:44

    Microsoft sürekli lisans active edin demeye başladı. Google ve Apple gibi uygulama mağazası kurdu ve kullanıcıyı geç de olsa artık kontrol etmeye başladı. Edge ve Bing kullanmayı nerede ise zorunlu tutuyor ve reklamları da bitmiyor. Çok fazla Linux türevi var ve Microsoft'a rakip olmaktan hala uzak.