Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 25’incisi düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı Mipim’e katılan Türk firmaları yine ilgi görmeyi başardı.
Yavuz Karaman'ın Milliyet'teki haberine göre Quasar İstanbul projesi yabancı fonlardan ilgi görürken, NEF ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da açılış gecesine sponsor oldu.
Viatrans-Meydanbey ortaklığıyla Mecidiyeköy eski likör fabrikasının yerine inşa edilen Quasar İstanbul’un 120 milyon dolar değerindeki ofisleri yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu.
Bugüne kadar projenin yüzde 70’ini yabancılara sattıklarını söyleyen Viatrans-Meydanbey Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, 120 milyon dolardan satışa çıkardıkları ofislere özellikle yabancı yatırımcıdan büyük ilgi geldiğini belirtti.
Özkan, “Fairmont’un Türkiye’deki ofislerinden alım yapmak istiyorlar. Rusya gibi Bağımsız Devler Topluğu ülkelerinden özellikle ilgi var. Toplu alım yapmak isteyen fonlar var. Çok ilgilendiler, nisanda belli olur sonuçları.Türkiye’ye gelecekler, biz de inceleyeceğiz” dedi.
‘Marka bilinirliğimiz arttı’ Projedeki rezidanslarda bir yılda yüzde 20 satışa ulaştıklarını belirten Özkan, “Dolar bazlı fiyatlarımızı ocakta artırdık, satış hızlandıkça fiyatlar artacak” diye konuştu. Dünyaca ünlü otel zinciri Fairmont’un kiralama sistemi nedeniyle Orta Doğulu ve Rus yatırımcıların ilgisini gördüklerini ifade eden Özkan, “Quasar’ı bize satın diyen fonlar var. Kurumsal yatırımcılar da daha fazla, Japon da var İngiliz de var. Burada marka bilinirliğimiz artıyor. 25 senede Londra, New York gibi merkezlerde olacağız” diye konuştu.
Nef’in yeni projesi yolda Fuarın katılımcılarından biri olan Nef, Mipim’in 25. yıl açılış gecesini düzenleyerek Türkiye’nin uluslararası arenadaki tanıtımına büyük katkıda bulundu. Nef ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılışa uluslararası yatırımcılardan dünyaca ünlü mimarlara çok geniş bir yelpazede birçok isim katıldı.
Nef‘in kuruluşundan itibaren Türkiye’ye değer katacak farklı projeler geliştirmeye özen gösterdiklerini belirten Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Mipim’in 25’inci yıl açılış gecesinde binlerce katılımcıya ev sahipliği yapma fırsatını bu sene ikinci kez elde ettik. Türk gayrimenkul sektörünün önemli bir oyuncusu olarak, sektörün şampiyonlar ligi olarak adlandırılan bu açılışa Türkiye imzasını attığımıza inanıyoruz” dedi.
Ataköy’de ön talep topluyor İstanbul Ataköy’deki arsa üzerinde yapacakları projenin satışına hazırlandıklarını ifade eden Erden Timur, “Yatırımcılarımızın çoktandır heyecanla beklediği Ataköy projemiz için ön talep toplamaya başladık. Mimari konsept çalışmasının tamamlandığı projemizde satışlar kısa süre içinde başlayacak“ dedi. Fuarda birçok yatırımcı ile görüşme fırsatı yakaladıklarını belirten Erden Timur, dış dünyanın özellikle yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısının hâlâ pozitif olduğunu vurguladı.
Mimarlar fuara damga vurdu Geçtiğimiz yıllarda daha çok Türk müteahhitlerinin katılımıyla dikkat çeken fuara bu yıl mimarlık firmaları çıkartma yaptı. Son yıllarda yurtdışında sağlık, kongre merkezleri, ticaret alanları gibi pek çok projeye imza atan ve aldıkları uluslararası ödüllerle adından söz ettiren Türk mimarları, Mipim’de yabancıların da ilgisini çekti.
DS Mimarlık, Evrenol Architects, Öncüoğlu-ACP Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Era Mimarlık, HMK Mimarlık stantlarıyla fuarda yer aldı.
Yaptıkları projelerle uluslararası nitelikte bir firmaya dönüşen Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, “Mimarlık Türkiye’de konuşulur olurken, mimarlık firmalarımız da artık entelektüel birikimlerini ihraç eder hale geldi. Bugün Doha ve Dubai gibi ülkelerde ofisler açtık. Afrika’da daha önce 2 tane kongre merkezi yaptık. Gelen tekliflerle şimdi üçüncüsüne başlıyoruz. Fuarda Dubai merkezli Emaar’dan teklif aldık. Yakında onlarla da görüşme yapacağız ” dedi.
‘Devlet desteği şart’ Geçtiğimiz yıl Mipim’den iki ödülle dönen Architects’in Kurucusu mimar Mehpare Evrenol ise, “Bu fuar trendlerin nasıl gelişeceğinin fotoğrafını çekmesi açısından önemli. Ankara, İzmir gibi kentsel dönüşüm şehirleri projelerle gelmeliydi. Yurt dışı firmalarda ciddi katılım var. Devletin her kademesinden katılımcı mimarlara destek var. Biz ise tek başımıza katılıyoruz” diye konuştu.
Fuarda Türk mimarlarının daha fazla görünür olması için devlet yetkililerinin de fuarda yer alarak destek vermesi gerektiğini vurgulayan Evrenol, “Başarı için sadece şahısların çabası yetmiyor” dedi.
En yüksek bİna Ankara’ya... Fuara heyetle katılan Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Salih Bezci, fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kentlerin tanıtımı ve markalaşması açısından Mıpım’in önemine vurgu yaptı ve Ankara’daki projelerini dünyaya duyurmayı hedeflediklerini söyledi. Ankara’ya 275 metre yüksekliğindeki ATO binasını yapacağız ve bu bina Türkiye’nin en yüksek binası olacak’’ diyen Salih Bezci, bu yeşil binada seyir terasları, sergi salonları gibi kamuya açık alanlar da olacak’’ diye konuştu.
‘Öğrenci yurdu açılsın’ Fuardaki oturumlarda yabancı katılımcılara Türkiye’de gayrimenkulde ofis ve karma kullanımlı projelerin artacağı, perakende ve turizm sektörünün de büyüyeceği aktarıldı. Sayısı az olan öğrenci yurtlarının da yabancı yatırımcı için bir fırsat olacağı vurgulandı. Kentsel dönüşümün konuşulduğu oturumda ise 7.6 milyon konutun önümüzdeki 20 yılda 400 milyar dolarlık bir bütçe ile dönüşeceği aktarıldı.
Fuara katılan BakYapı, Rus bir şirketle Rusya’da konut yapmak üzere görüştü. Bu yıl fuara ziyaretçi olarak katılan Kuzu Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise, “MIPIM ülke için çok önemli, Fuar süresince yoğun görüşmeler gerçekleştirildi" dedi.
20 firma görücüye çıktı MIPIM’de Brezilya ve Rusya ile birlikte Onur ülke olarak yer alan Türkiye’den 18 firma ve iki ticaret odası stantla katılırken, 450 kişide fuara ziyaretçi olarak katıldı. Fuarda yer alanlar arasında İstanbul Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, TİM Seramik Tanıtım Grubu, Temaİstanbul, CNR Holding, Gaya Grup, NEF, Esas Gayrimenkul, Odak Grup, Bakyapı Grup, Amstar, Emlak Konut, Tabanlıoğlu Mimarlık, Era Mimarlık, Evrenol Architects, Karaoğlu Peyzaj- DS Mimarlık, Öncüoğlu-ACP Mimarlık, Viatrans A.ŞMeydanbey Ortak Girişimi, IMS Proje Yönetimi ve Danışmanlık, Proplan Proje Yönetimi ve Danışmanlık bulunuyor.
‘HALİÇPORT’LA BUTİK OTEL SAYISI ARTACAK 2013 yılında gayrimenkul projelerinin yanı sıra Galataport ve Haliçport gibi kruvaziyer gemileri için yapılması planlanan projeler inşaat sektörüne hareketlilik getirdi. Bu kapsamda projelerin geliştirileceği bölgelerde, butik otel inşaatları hız kazandı.
Haliç’teki tersanelerin yat limanına dönüştürülmesi planlanan Haliçport, bölgenin çehresini değiştiren projelerin başında yer alıyor. Projede 70’er yat kapasiteli iki yat limanı, 400’er oda kapasiteli otel, cami, AVM ve otopark yapılması planlanıyor. Projenin, Karaköy, Galata, Haliç, Piyalepaşa ve Kağıthane’nin gelişimini tetiklemesi bekleniyor.
Yatırımları çekiyor
TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin yaptığı incelemelere göre, proje ile Piyalepaşa Bulvarı ve Bilgi Üniversitesi’nin konumlu olduğu Dolapdere Caddesi otel yatırımlarını çekmeye başladı. Birçok inşaat firması bölgede öncelikli olarak otel ve ofis projeleri geliştiriyor.
Yeni projelerin yanı sıra eski binaların da iyileştirilerek butik otele dönüştürüldüğü Haliç ve Kağıthane bölgesinde ofis projelerdeki satış birim fiyatları 3.000 ile 4.000 dolar arasında değişiyor. Bölgede, konut fiyatları tekil binalarda 1.000 – 1.350 dolar/m² aralığında değişiyor. Yeni projelerde ise fiyat aralıkları şerefiyesine göre değişmekle birlikte ortalamada 6.000-7.000 TL/m² ve 3.000-4.000 TL/m² olarak seyrediyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.