E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Citi, HSBC ve UBS gibi dev bankalar, ülkeler sürdürülebilir ekonomilere geçişe hazırlanırken hızla büyüyen elektrikli araç pazarının yatırımcılar için büyük fırsatlar sunacağını düşünüyor. Bankalar Asya’da, özellikle Çin’in 2022 yılında bu dönüşümün itici gücü olacağını, ülkenin karbon emisyonlarını düşürme ve yeşil teknoloji hamlelerinin etkili olacağını söylüyor.
İsviçre bankası UBS Asya Pasifik Sürdürülebilir Finans Başkanı Desmond Kuek, 2025 yılında yeni araçların %25’inin elektrikle çalışmasını bekliyor. Bu oran 2030 yılında %60 ila %70’lere yükselebilir. Kuek, “Asya Çin’in bölgesi ve dünyanın en büyük otomotiv pazarı. En büyük otomotiv üreticileri burada yer alıyor. Aynı zamanda yedek parça, çip ve hammadde alanında da kapsamlı bir pazar var” dedi. Açıklamasının devamında, “değer zincirinin tamamında büyük yatırım fırsatları görüyoruz” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz yıl elektrikli araç satış rakamları 1,8 milyon olmuştu. Kuek, “bu eşi benzeri görülmemiş büyüme, Çin’i küresel tedarik zincirinde en inovatif oyunculardan biri haline getiren kamu ve özel sermaye yatırımlarıyla tetiklendi” dedi. Straits Times’ın haberine göre tüketiciler aynı zamanda bataryalar daha etkin hale gelirken ve şarj istasyonlarının sayısı artarken, elektrikli araçlara daha fazla ilgi gösteriyor. Kuek, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in, 2060 yılında sıfır karbon hedefine ilerlediğini de dile getirdi.
Açıklamasında, “bu hedefe ulaşmanın kilit adımı, 2035 yılında tüm araçların elektrikli araçlarla yer değiştirmesi” dedi. Devamında, “bu gerekli şarj altyapısını ülke çapında tesis etmek için devasa bir yatırım gerektirecek. Aynı zamanda sürücülerin yeni teknolojiyi benimsemesini sağlamak da gerekecek” ifadelerini kullandı. Citi Küresel Varlık Yatırımları ise birçok diğer ülke gibi Çin’in de son dönemde enerji kesintileri yaşadığını dile getirdi. Bankadan yapılan açıklamada, “bu ülkenin karbon yakıtlara olan bağımlılığını azaltma çabasının bir yan etkisi.
Kısa vadede bu kesintiler nedeniyle yükselen fiyatlar, daha fazla fosil yakıt kullanımına neden olacak” dendi. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre enerji kesintileri aynı zamanda yeşil enerjinin üretimini ve kullanımını da yaygınlaştıracak ve hızlandıracak. Bu alanda Çin bir rekabet avantajına sahip. Citi Bireysel Bankacılık Küresel Yatırım Stratejisti Malcolm Spittler Çin’in orta sınıfının hızla büyümesine ve ülkenin en büyük beş küresel elektrikli araç üreticisinden ikisine sahip olmasına dikkat çekti.
Spittler, “elektrikli araç pazarı olgunlaşırken, bu araçların maliyetinin düşmesini bekliyoruz” dedi. Devamında, “bu da Çin’i gelişen ülkelerde, fiyat hassasiyeti olan tüketicilerin gözünde büyük bir oyuncu haline getirecek” ifadesini kullandı. Spittler, Avrupa’nın da elektrikli araç kullanımında hızlı olduğunu belirterek, “bu kış Avrupa’da görülen dalgalı enerji fiyatları ve Rusya-Ukrayna geriliminin petrol arzını tehlikeye sokması elektrikli araçlara geçişi beklenenden daha fazla hızlandırabilir” dedi.
Aynı zamanda ABD’nin de özellikle tırlar konusunda elektrikli araçlara geçişi başlattığını ifade etti. HSBC Küresel Bireysel Bankacılık birimi dünya nüfusunun gelecek 30 yılda iki milyar artmasının beklendiğini ifade etti. Bunun da ulaşım sistemleri ve iklim konusunda endişelere neden olduğunu ve bu nedenle yeni teknolojilerin kullanımının benimseneceğini söyledi.
Bu dönüşümden fayda görecek sektörler arasında elektrikli araç üreticileri ve tedarikçileri ile hidrojen ve yakıt deposu sektörleri bulunuyor. Aynı zamanda yarı iletken çip ve sensör üreticileri de fayda görecek. HSBC’den yapılan açıklamada elektrikli araçların, petrolle çalışan araçlara kıyasla sekiz kat daha fazla yarı iletken çipe ihtiyaç duyduğu söylendi.
Açıklamada, “hızla büyüyen bu alan yatırımcılar için büyük potansiyeller sunuyor” dedi. Otomasyon ve yapay zeka, biyoteknoloji ve dijital güvenlik de bu dönüşümün diğer kazananlarından olacak.
Morgan Stanley: Ayı piyasasındayız
NATO, Avrupa'nın enerji güvenliği konusunda endişeli
Enerji ithalatı faturası yüzde 160 arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:44)