E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDev ABD şirketlerine dolar darbesi---

Dev ABD şirketlerine dolar darbesi

Dev ABD şirketlerine dolar darbesi
25 Temmuz 2022 - 15:53 borsaningundemi.com

Küresel döviz piyasalarında son 20 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan dolar ABD merkezli uluslararası şirketlerin bilançolarından milyarlarca doların silinmesine sebep oldu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü dolar, ABD şirketlerinin ikinci çeyrek satış rakamlarından milyarlarca dolar sildi. Küresel piyasalarda dolardaki sert yükseliş birçok şirketin yılın geri kanalına yönelik beklentilerini de düşürdü.

Financial Times’ın haberine göre, ABD Doları’nın son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte ülkedeki dev şirketler milyarlarca dolarlık zararları olan bilançolar paylaştı. IBM, Netflix, Johnson & Johnson ve Philip Morris yüksek miktarda kayıplara uğrayan şirketler arasında. İşlerinin önemli bir kısmı ABD dışındaki satışlara dayalı olan Apple ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin de önümüzdeki günlerde çeyrek sonuçları yayınlamasıyla birlikte kayıplarının ortaya çıkması bekleniyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, dolardaki şok yükseliş küresel ekonomide zayıflama belirtilerinin yakından izlendiği bilanço sezonunu daha da karıştırdı. Bu arada yüksek enflasyon ve merkez bankalarının sıkı para politikaları da tüketici talebi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Enflasyon tüketicilerin reel harcama gücünü azalttıkça ekonomik veriler halihazırda bir geri çekilmenin işaretlerini gösteriyor.

HSBC Stratjisi Max Kettner, “Doların yükselişi burada dursa bile, döviz piyasalarında son 12 ayda gördüğümüz yükselişlerin etkileri bilanço tahminlerinde daha fazla düşüşe neden olmak için yeterli olacaktır” dedi.

Uluslararası şirketler olumsuz etkilendi

Dolardaki yükseliş ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikalarının bir sonucu olarak yükseldi. FED yöneticileri son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonu düşürmek amacıyla faiz oranlarını hızla yükseltti. ABD’deki tüketici talebi sınırlamaya çalışan FED’in hafta içerisinde yeni bir faiz artışı yapması bekleniyor. FED’in faiz oranları Avrupa ve Japonya'daki merkez bankalarının belirlediği politika faizlerinin çok üzerinde. Daha yüksek faiz oranları genellikle yabancı yatırımcıları cezbetme ve para birimine olan talebi artırma etkisine sahiptir.

Güçlü doların bir sonucu olarak ABD dışında büyük işletmeleri olan uluslararası ABD şirketlerinin satışlarından elde edilen gelirler de azaldı. Uluslararası pazarları olan ABD şirketleri yerel rakipleri karşısında daha az rekabetçi hale geldi. Avrupa'daki ekonomik yavaşlama ve Çin'deki ‘Sıfır Kovid’ politikaları kapsamında oluşturulan kısıtlamalar uluslararası pazarlarda ABD şirketlerinin halihazırda düşük taleple karşılaşmasına sebep oluyordu. Yükselen dolar da satışları düşürebilecek yeni bir etken oluşturdu.

Milyar dolarlık kayıplar

IBM geçtiğimiz hafta paylaştığı bilançosunda ikinci çeyrekte 900 milyon dolarlık kayba uğradığını ve yıllık gelir beklentilerinin 3,5 milyar dolar azalabileceğini açıkladı. İlaç ve temizlik malzemeleriyle bilinen Johnson & Johnson bu yılki satış beklentilerinin 4 milyar dolar azalabileceğini söyledi. Sigara üreticisi Philip Morris dolardaki yükseliş nedeniyle ikinci çeyrekte 500 milyon dolarlık kayba uğradı. Dijital yayın platformu Netflix’in gelirleri ise Nisan ve Haziran ayları arasında 339 milyon Dolar düştü.

Dolar euro paritesinin eşitlenmesi sebebiyle Microsoft, Salesforce ve Medtronic gibi şirketlerin de gelirlerinde yavaşlama bekleniyor.

IBM Baş Finans Sorumlusu James Kavanaugh bilanço açıklaması sırasında döviz piyasasına ilişkin, “Güçlenmenin hızı son on yıldan uzun süredir gördüğümüz en keskin seviyede. Yatırımcısı olduğumuz tüm para birimlerinin yarısından fazlası bu yıl ABD Doları karşısında çift haneli rakamlara ulaştı. Bu yüzden karşı karşıya olduğumuz durumun daha önce görülmemiş bir şey olduğunu söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.

Kavanaugh, IBM'in iş yaptığı 100'den fazla para biriminin yaklaşık 35'inde yatırımı bulunduğunu kaydetti. TCW’in Kıdemli Portföy Yöneticisi Diane Jaffee'ye göre CEO’nun bu açıklaması teknoloji firmasının yatırımcılarının keyfini kaçırdı. IBM hisseleri, şirketin bilanço rakamlarıyla Wall Street beklentilerini gölgede bırakmasına rağmen, açıklamaların ardından yüzde 5 düştü.

Teknoloji hisseleri baskı altında

Büyük teknoloji hisseleri sektörün denizaşırı yatırımları göz önüne alındığında dolardaki yükselişten daha fazla etkileneceği düşünülüyor. Goldman Sachs, S&P'deki teknoloji şirketlerinin satışlarının yüzde 59'unun ABD dışında gerçekleştiğini tahmin ediyor. Bu, ortalama ABD’deki büyük sermayeli halka açık şirketlerin çok üzerinde. S&P 500 şirketleri 2021 yılında bir bütün olarak 14 trilyon dolarlık gelirlerinin yüzde 29'unu yurt dışı yatırımlarından gerçekleştirdi.

Jaffee konuyla ilgili açıklamasında, “Dolar konusunda bazı şirketler diğerlerine göre daha fazla zorluklarla mücadele eriyor. Teknoloji sektöründe değerlemeler biraz düşmüş olsa da hala daha fazla tedbirli olmak istiyoruz. Zira döviz kurlarına yönelik endişelerden teknoloji şirketleri diğerlerinden daha fazla etkileniyor” dedi.

 

FED Wall Street rallisini frenleyecek mi?

 

Ayı piyasasının sona erdiğini nasıl anlarız?

 

Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Güçlü dolar zararlı 25 Temmuz 2022 16:37

    Aşırı değerli dolar ABD şirketleri için negatif gelişme olur. Ürettiği 100 dolar lik ürün yine 100 dolar a piyasaya satacak ancak alıcı olan karşı ülkeler alım gücü düştüğü için başka ulkelerin ucuz mallarına yönelecektir. Bu yüzden fazla degerlenen dolar ABD ticaretini dış dünya pazarında ticaretinin zayiflamasina neden olacaktir