E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeutsche Bank hisseleri neden rekor seviyelere düşüyor---

Deutsche Bank hisseleri neden rekor seviyelere düşüyor

Deutsche Bank hisseleri neden rekor seviyelere düşüyor
28 Eylül 2016 - 11:29 borsaningundemi.com

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ta endişelerin kaynağı ne? Deutsche Bank neden bu kadar önemli

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank aylardır yatırımcıların odak noktasında bulunuyor. Deutsche Bank CEO'su John Cryan katılaşan sermaye standardları, negatif faiz oranları ve artan hukuki yükümlülükler nedeniyle bankayı yeniden organize etmekte zorlanıyor. Dünyada sistematik öneme sahip en büyük bankalardan biri olan Deutsche Bank hisse senetleri Pazartesi günü bankanın geleceğine ilişkin endişeler nedeniyle rekor düşük seviyelere geriledi.

1) Deutsche Bank ile ilgili yatırımcıları korkutan ne?

ABD Adalet Bakanlığı, Deutsche Bank'ın gerçekleştirdiği konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymetler (RMBS) faaliyetlerine bağlı iddialarda uzlaşma bedeli olarak 14 milyar dolar talep etti. Bu rakam bankanın ayırdığı karşılığın yaklaşık 2 katına denk geliyor. Deutsche Bank, bahsedilen rakama yakın bir bedel ödemeyi reddedeceğini söylese de, banka, şaşırtıcı derecede yüksek miktar nedeniyle yatırımcılardan sermaye artırımına katılmalarını isteyebilir ve daha da ötesinde devletten kurtarılmayı talep edebilir. Societe Generale analisti Andrew Lim'e göre, 5.4 milyar euronun üzerindeki herhangi bir miktar bankanın sadece Adalet Bakanlığı'na olan borcunu ödemek için dahi sermaye artırımı yapmasını gerektirecek.

2) Alman hükümeti ne diyor?

Almanya şansölyesi Angela Merkel'in partisinde tecrübeli bir milletvekili olan Hans Michelbach, Almanya'da devletin Deutsche Bank'ı vergi gelirleriyle destekleyemeyeceğini, bu durumun büyük bir kamuoyu tepkisi doğuracağını söyledi. Focus Magazine'de yer alan habere göre, Merkel 2017'de gerçekleşecek genel seçimler öncesinde Deutsche Bank'a devlet yardımı yapılması konusunu safdışı bırakıyor. Avrupa Birliği'nin yeni kurallarına göre, sorunlu bankalara devlet müdahalesinden önce, hisse senedi ve tahvil yatırımcıları yatırımlarının sonuçlarını görmesi gerekiyor.

3) Deutsche CEO'su Cryan ne diyor?

Deutsche Bank'ın geçtiğimiz yıl göreve gelen CEO'su Cryan, halihazırda binlerde çalışan çıkarırken, bazı birimleri kapatıyor ve karlı olmayan müşterileriyle yollarını ayırıyor. Pazartesi günü bir Deutsche Bank sözcüsü, bankanın Merkel'den yardım talep etmediğini ve sermaye artırımının gündemde olmadığını söyledi. Analistlere göre, Cryan, bankanın hukuki yükümlülüklerini yerine getirmek ve sermayesini güçlendirmesi için varlık satışlarını artırabileceğini düşünüyor.

4) Piyasalar ne diyor?

Deutsche Bank hisse senetleri 2016'da yüzde 50'nin üzerinde değer kaybetti. Deutsche Bank'taki kayıplar, Bloomberg'in 38 şirketten oluşan Avrupa Bankaları ve Finansal Hizmetler Endeksi'ndeki düşüşü neredeyse ikiye katladı. Banka'nın hisse değeri ABD Adalet Bakanlığı'nın talep ettiği miktarın çok az da olsa üzerinde kaldı. Deutsche Bank CDS'leri yaklaşık 3 ayda 10 yıllık ortalamasının neredeyse 2 katına yükseldi. Deutsche Bank'ın herhangi bir kriz döneminde ilk darbeyi yiyen bazı tahvilleri, yaklaşık 7 ayın düşüğünde bulunuyor.

5) Deutsche Bank neden bu kadar önemli? 

Deutsche Bank'ın toplam aktif değeri yaklaşık 1.8 trilyon euro düzeyinde bulunuyor. Bu rakam, Almanya ekonomisinin büyüklüğünün yarısından fazlasına denk geliyor. Deutsche Bank aynı zamanda Avrupa'nın en büyük yatırım bankasını yönetiyor. IMF Haziran'da yaptığı açıklamada, Deutsche Bank'ın, diğer bankalarla bağlantıları nedeniyle, küresel bankalar arasında sistemisk riske sahip en büyük banka olduğunu söylemişti.

6) Deutsche Avrupa'nın Lehman'ı olabilir mi?

Lehman Brothers Holdings'in 2008 yılının Eylül ayında, ABD'li yetkililerin bankayı kurtarmamaya karar vermesinin ardından çöküşü, küresel finansal krizin daha da derinleşmesine yol açmıştı. Alman milletvekili MichelBach, "Deutsche Bank'ı Lehman ile karşılaştıramazsınız" diyor. Michelbach'a göre, "Banka bulunduğu durumdan kendi başına kurtulabilecek durumda". Allianz Global Investors CIO'su Andreas Utermann'a göre, Deutsche Bank'ın finansal durumu daha da kötüye giderse Almanya hükümeti bankayı kurtarmak durumunda kalacak. Utermann, "(Deutsche Bank) Almanya ekonomisi için çok fazla önemli" yorumunda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)