E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla geçen yıldan bu yana rekor faiz artırımına giden Fed’in hesabının şaşması muhtemel gözüküyor. Bunda, son yaşanan jeopolitik gelişmelerin katkısı olabileceği düşünülüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Deutsche Bank, ABD ekonomisinin 1970'lerdeki stagflasyonun tekrarlanma riskiyle karşı karşıya olabileceği konusunda öngörüde bulunuyor.
Jeopolitik gelişmeler ve enflasyon
MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Wall Street bankası Deutsche Bank, 1970'lerdeki stagflasyon dönemine benzer şekilde enflasyon beklentilerinin sabit kalamayacağı riski konusunda yatırımcıları uyarıyor.
Makro strateji uzmanı Henry Allen ve araştırma analisti Cassidy Ainsworth-Grace, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ve sonrasında yaşanan savaş halinin, jeopolitik risklerin nasıl birdenbire geri dönebileceğini gösterdiğini ve bu durumun, içinde bulunulan on yılın, Kovid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi sürpriz şoklara katkıda bulunduğunu gösterdiğini söylüyor.
Petrol fiyatları Pazartesi günü yatırımcıların Orta Doğu'daki savaşın ham petrol arzı üzerindeki etkisini tartması nedeniyle yüzde 4'ten fazla oranda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki bu artış, 1970'ler dönemiyle giderek artan benzerlikler listesine ise yenilerini ekliyor. Bu listeye büyük ekonomilerde sürekli olarak hedefin üzerinde gelen enflasyon ve enflasyonun ne kadar hızlı düşeceğine dair tekrarlanan iyimserlik de dahil gibi gözüküyor. Hatta Deutsche Bank'a göre, 1971'de yaşanana benzer ve tarihsel olarak yüksek emtia fiyatlarıyla ilişkili olan El Niño kışının bile enflasyon üzerinde etkisi olma ihtimalinin arttığını belirtiyor.
Beklentilerde istikrarsızlık
Enflasyon, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık’tan ıoluşan tüm G-7 ülkelerinde merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Fiyatların ne kadar yüksek kalacağı, finansal piyasaların karşı karşıya olduğu en önemli sorulardan biri ve beklentilerin istikrarsızlaşması, politika yapıcıların fiyat istikrarını yeniden tesis etmesini daha da zorlaştırıyor.
Allen ve Ainsworth-Grace, yayınladıkları notta, “Enflasyonun hâlâ salgın öncesi seviyelerin üzerinde olduğu göz önüne alındığında, izlediği yol konusunda kayıtsız kalmamak önemli. Sonuçta, başka bir şok yaşanırsa ve enflasyon üçüncü, hatta dördüncü yılda da hedefin üzerinde kalırsa, uzun vadeli beklentilerin sürekli olarak gerçek enflasyonun altında kalacağını hayal etmek de giderek zorlaşıyor” diyor.
Enflasyonda en zor olan son aşama
Tarih, enflasyonun son aşamasının genellikle en zor aşama olduğunu gösteriyor. 1970'lerden alınan en önemli derslerden biri, enflasyonun 1973'teki ilk petrol şoku ve 1973-1975'teki ABD resesyonundan sonra önceki seviyelere dönememesi, 1979'daki ikinci petrol şokundan sonra ise daha da yükseğe çıkmasıydı. Deutsche Bank'ın notuna göre, enflasyonda yeni bir artış dalgası, son iki yıldaki enflasyon hedefinin sabit kalmamasına neden olabilir.
Şimdilik, New York Fed'in Ağustos ayında tüketicilere yönelik yaptığı ankete göre ölçülen halkın enflasyon beklentileri, hâlâ Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde olsa da, büyük ölçüde yatay seyrediyor.
1970’ler ve farklılıklar
Deutsche Bank ekibi de içinde bulunulan dönemin 1970'li yıllardan birçok açıdan farklı olduğuna dikkat çekiyor: “Uzun vadeli enflasyon beklentileri etkileyici ve sağlam bir şekilde sabitlenmiş durumda; emtia fiyatları son 12 ila 18 aydaki zirvelerinden önemli ölçüde düştü ve pandemi sırasında ortaya çıkan tedarik zinciri aksaklıkları genel olarak iyileşti. Ayrıca ABD geçmişe göre daha az enerji yoğunluğuna sahip ve 1970'lerdeki enerji şokundan kaynaklanan hasarlara karşı daha az duyarlı.”
Buna rağmen Allen ve Ainsworth-Grace, “Rahatlıktan kaçınmak hayati önem taşıyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Aslında geriye dönüp baktığımızda, 1970'lerin hatalarından biri, politikanın çok erken gevşetilmesiydi. Bu da enflasyonun yeniden canlanmasına katkıda bulundu.”
Küresel piyasaların gözü ABD'nin enflasyon verilerinde
Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon beklemiyor
ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji
Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti
ABD ekonomisinde resesyon beklentisinin 6 nedeni...
Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:58)