E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye etkilerini azaltmak için hükümet tarafından hayata geçirilen destek mekanizmalarının olumlu etkileri görülmeye başlandı.
Salgın, küresel ekonomiyi olduğu kadar ülke ekonomisini de etkilerken bu durum hükümeti önlem almaya yöneltti.
Başta kamu bankaları olmak üzere finans kuruluşlarına "kredi borç ödeme tarihlerinin ötelenmesi ve müşterilerine krediye erişimde kolaylık sağlanması" konusunda çağrıda bulunuldu. Söz konusu destek mekanizmaları ekonomide bir miktar toparlanmaya yol açarken, bu toparlanma özellikle nisan-mayıs döneminin ekonomik göstergelerine yansıdı.
Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyüdü
Derlenen bilgilere göre, salgının dünyada etkili olduğu bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi diğer ülkelerden pozitif ayrıştı.
Ekonomi yüzde 4,5 büyüme performansı sergilerken bu anlamda Avrupa Birliği (AB), G-20 ve OECD ülkeleri arasında "en güçlü büyüme performansı gösteren" ülke oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyümeye ilişkin değerlendirmesinde, "ekonomik aktivitenin yılın son çeyreğinde potansiyel seviyesine döneceğini ve ülkenin 2020'yi pozitif büyüme performansıyla tamamlamasını tahmin ettiğini" belirtti.
Ekonomik güven endeksi dipten döndü
Kovid-19 salgının ekonomiye olumsuz etkisi nedeniyle nisan ayında tarihinin en düşük seviyesi olan 51,3'e kadar gerileyen Ekonomik Güven Endeksi, mayıs ayında toparlanarak 61,7'e kadar yükseldi.
Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleriyle gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçümleyen tüketici güven endeksinde de mayısta toparlanma gözlendi. Endeks mayısta bir önceki aya göre yüzde 8,5 artışla 54,9'dan 59,5'e çıktı.
Bakan Pekcan'dan "ihracatta en kötü geride kaldı" mesajı
Desteklerin olumlu etkisi ihracat rakamlarına da yansıdı. Dış satım mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 10,84 arttı. Bu dönemde AB'ye ihracattaki artış yüzde 17,3 olarak kayıtlara geçti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracata ilişkin değerlendirmesinde, mayıs ayı dış ticaret verileriyle ihracatta en kötünün geride kaldığını ve toparlanma dönemine girildiğini belirterek, ihracatın hazirandan itibaren toparlanmaya devam etmesini beklediklerini kaydetti.
Faizlerde indirim devam ediyor
Geçen yılın ikinci yarısında başlayan faiz indirim süreci devam ettiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) nisanda 9,75'ten 8,75'e, mayısta da 8,75'ten 8,25'e indirdi.
Ekonomistler, TCMB'nin ölçülü indirim dönemine geçtiğini ve mevcut duruşun yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğunu ifade ettiler.
Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı
Albayrak: Amacımız tüm sektörlerde hareketlenmeyi sağlamak
Kamu bankalarından ortak yeni kredi paketi
TCMB Uysal'dan toplamda 1575 baz puan faiz indirimi
İhracat, yıllık bazda yüzde 40,9 ithalat yüzde 27,7 geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İşte asrın büyük dünya ekonomisti! İlk üç ayda ülkemiz ekonomisi %4.5 büyümüş! Dünyanın her yerinde büyüme eksiye düşüş İken, bizde harika bir büyüme! İkinci ceyrek birşnci ceyrekten daha iyi olacak! Bütün dünya kıskanmaya devam
veri mi kaldı ülkede? ahahaha... her veri başında, robot memur... saray veriyor, verileri düzenleniyor... :D :D :D
Ne yapcan kardeş ekmek parası yalan malan ısmarlama Haber olacak o kadar
Dolar alanın eli yanar..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:35)