E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDenizden petrol fışkıracak---

Denizden petrol fışkıracak

Denizden petrol fışkıracak
12 Mart 2014 - 07:03 borsaningundemi.com

Petrol Platformu Başkanı Aytaç Eren, Akdeniz'in petrol gölü olabileceğini söyledi

Türkiye, enerji ihtiyacını karşılamak için her yıl milyarlarca dolar harcıyor. 2013 yılı sonunda 55 milyar dolara ulaşan enerji faturası Ankara’yı sadece ekonomik açıdan değil, politik açıdan sıkıntıya sokuyor. Bu gerçekten hareketle enerji yönetimi Anadolu’daki petrol ve doğalgaz aramalarına büyük destek veriyor. 

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Türkiye’de petrol ve doğalgaz faaliyetleri son 10 yılda hız kazandı. 2002 yılına kadar yıllık ortalama 100 milyon dolar olan arama bütçesi artık 1 milyar dolar seviyesinde. Daha önce yılda ortalama 35 kuyu açılırken, şimdi bu rakam 170’e ulaşmış durumda. Ancak asıl heyecan verici olan bu çalışmalara milli petrol şirketi TPAO’nun yanı sıra özel sektörün de inanması ve Anadolu’da petrol-gaz bulmak için her yıl ortalama 400 milyon dolar harcaması...

1 koyup 3 kazandılar

Petrol arama şirketlerini çatısı altında toplayan Petrol Platformu (PETFORM) Derneği Başkanı Aytaç Eren, “Son 10 yılda Anadolu’da petrol ve gaz bulmak ve üretmek için 6.6 milyar dolar para harcandı. Bunun yarısını özel sektör karşıladı. Ülke ekonomisine kazandırılan petrol ve doğalgaz miktarı ise 18 milyar dolar. Dolayısıyla bu sektöre yatırım yapanlar hem para kazandı hem de ülkemizin daha az petrol ithal etmesini sağlayarak Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladı” dedi.

Anadolu topraklarında günde 46 bin varil hampetrol, 550 milyon metreküp de doğalgaz üretiliyor. Ülke sınırları içinde üretilen petrol ve doğalgazın ülke ekonomisine katkısı 2.3 milyar dolar oldu. Bunun 1 milyar dolarlık bölümü özel şirketler tarafından gerçekleştirildi. PETFORM Başkanı Eren, “Tabii bu üretimin çok kısıtlı bir alanda gerçekleştirildiğini de vurgulamamız gerekiyor. Çünkü mevcut sahaların sadece yüzde 23’ü özel sektöre ait. Geriye kalan bölümü kamunun elinde bulunuyor” bilgisini verdi.

Asıl denizlere bakmak lazım

Türkiye’de bugüne kadar açılan petrol kuyu sayısı 4 bin 330. Yani Cumhuriyet tarihi boyunca her yıl ortalama 50 kuyu açılmış. Karaların yüzde 20’sinde, denizlerin ise yüzde 1’inde petrol/gaz araması yapılmış. “Bu sektörde ne kadar kuyu açarsanız o kadar üretim şansınız artar” diyen Aytaç Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut jeolojik veriler G.Doğu Anadolu Bölgesi’nde petrol, Trakya Bölgesi’nde ise doğalgaz rezervleri olduğunu ortaya koyuyor. Ancak asıl bakmamız gereken yer denizlerimiz. Türk karasularının henüz yüzde 1’i arandı. Evet, şu ana kadar yapılan sondajlardan maalesef olumlu bir keşif haberi alamadık. Ancak daha yolun başında olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor. Hem Karadeniz hem de Akdeniz’de potansiyel vaat eden alanlarda hem daha kapsamlı sismik araştırma yürütülmesi hem de daha fazla sondaj yapılması gerekiyor...”

Akdeniz bir petrol gölü olabilir mi?

İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi karasularında tahminlere göre 10 trilyon metreküp doğalgaz var. Bunun parasal değeri ise 400 milyar dolar. İsrailliler gaz için müşteri ararken, Rumlar da Türklerle barışarak bölgedeki sahaları ekonomik hale getirmeye çalışıyor.

Bölge dengelerini derinden etkileyen bu keşiflerin ardından Türkiye’de harekete geçti. Hem kendi karasularında hem de KKTC topraklarında petrol ve doğalgaz aramaya başladı. PETFORM Başkanı Aytaç Eren, “ Akdeniz’de TPAO ile Shell şu an sismik araştırmalar yapılıyor. Sismik verilerden elde edilecek sonuçlara göre sondaj yapılması da gündeme gelecek. Denizlerimizden beklentilerimiz büyük. Ancak TPAO’nun yanı sıra yerli ve yabancı şirketlerin denizlerimizde yatırım yapmaya teşvik edilmesi önemli bir husus. Dünya devi şirketleri Akdeniz’e çekmemiz elzem. Arama faaliyetleri ne kadar artarsa, var olabilecek rezervlere ulaşılma olasılığı da o kadar artar...” dedi.

Kaya gazı bulursak dengeler değişebilir

Petrol şirketlerinin son dönemde odaklandıkları alanlardan birisi de ‘kaya gazı’. ABD Enerji Ajansı’na (EIA) göre Türkiye’de 4.6 trilyon metreküplük kaya gazı rezervi var. Ancak bunun 651 milyar metreküplük bölümü ticari anlamda kullanabilir durumda. Türkiye’nin geçen yıl 45 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Yani Türkiye’de 15 yıl yetecek kadar gaz rezervi bulunuyor. Eren, “Bu potansiyelin açığa çıkartılması için çok ciddi araştırmalar ve sondaj yatırımları yapılması gerekiyor. Şu anda TPAO Shell ortaklığıyla Diyarbakır’da bir sondaj yürütülüyor. O sondajdan ciddi bir keşif haberi çıkması, bu alandaki yatırımlara büyük bir ivme kazandıracaktır” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)