E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bağımsız denetim yaptırmayan şirketleri uyardı. Bağımsız denetim raporu hazırlayan 27 denetim şirketinin ise işini gereğince yerine getirmediği ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu da (KGK) bağımsız denetim raporu hazırlayan 27 denetim şirketinin işini savsakladığı için idari para cezası kesti. Türkiye genelinde 22 ilde faaliyet olan 242 bağımsız denetim şirketi bulunuyor.
BAĞIMSIZ DENETİM ŞART
Ceza yiyen şirketler arasında dünyaca bilinen Deloitte, KPMG, PWC, Grant Thornton, Ernst&Young ve Detay gibi bankacılık alanlarında daha aktif inceleme yapan bağımsız denetim şirketlerinin olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de 2013 yılından bu yana belirli aktif büyüklük, istihdam sayısı, net satış hasılatı gibi kriterleri yerine getiren şirketlerin bağımsız denetim raporlarını yaptırması şartı bulunuyor. Ancak KGK, şirketlerle ilgili kendisine verilen denetim raporları üzerinden yaptığı incelemelerde, denetim şirketlerinin bağımsız denetim yönetmeliğinin birden fazla maddesini ihlal ettiğini belirledi. KGK bu kapsamda denetim firmalarından bazılarını, “Denetim faaliyetinin, fiilin ağırlığına göre daha ağır bir yaptırım gerektirmeyen şekilde, Türkiye Denetim Standartlarına (TDS) aykırı olarak yürütülmesi” maddesinden uyarıp ve idari para cezası kesti.
GÜMRÜK BAKANLIĞI ODALARI UYARDI
Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da, Türkiye çapında bütün ticaret sicil müdürlüklerine, belirli aktif büyüklük kriterlerini tutturan şirketlerin 2015 ve 2016 yılı hesap dönemlerine ilişkin bağımsız denetimi yaptırmaları konusunda bir uyarı yazısı gönderdi. 17 Nisan 2017 tarihli yazıda, Türk Ticaret Kanunu’nda 397 ve 399 sayılı maddelerde şirketlerin denetçilerini belirlemeleri gerektiği vurgulandı. Bakanlık yazısında denetlettirilmemiş şirketlerin finansal tablolarının yok sayılacağı uyarısını da yaptı.
TİCARET MÜDÜRLÜKLERİ KEYFİYET İÇİNDE
Bu arada bugün bağımsız denetim yaptırması gereken şirket sayısının yaklaşık 5 bin 900’ü bulduğu belirtilirken, yarısının ise bağımsız denetim yaptırmadığı dile getiriliyor. Bu kapsamda her şirketin bağlı olduğu il ticaret sicil müdürlüklerinin kriterleri tutturan şirketlerin bağımsız denetim raporlarını da ibra ettirmesi gerektiğine işaret ediliyor. Ancak, ticaret sicil il müdürlüklerinin uygulama birliği içerisinde olmadıkları yönünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yoğun şikayetler gittiği belirtiliyor.
DENETİM YAPTIRMAYANIN FAALİYETİ SORUNLU
Denetime tabi olduğu halde denetim raporu hazırlatmamış şirketlerin finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmünde olduğuna dikkat çekiliyor. Bağımsız denetim yaptırmayan şirketlerin aynı zamanda kar dağıtamayacağı, sermaye artırama veya azaltma yapamayacağı, fon sağlayan şirketlere (kredi verenler) mali tabloları veremeyeceğine böylece kredi alamayacağına dikkat çekiliyor. Denetçi seçilmemesinden doğan zararlardan ise yönetim kurulu sorumlu bulunuyor.(Cahid Atik-Yeni Şafak)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Birsey olmaz, 2019 da 3 secim var, ceza veremezler
Herkes işini hakkı ile yapsın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:10)