E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDemokratların zaferi doları daha da zayıflattı---

Demokratların zaferi doları daha da zayıflattı

Demokratların zaferi doları daha da zayıflattı
08 Ocak 2021 - 18:23 borsaningundemi.com

Küresel para birimlerine karşı dolardaki değer kaybı hızlanmayı sürdürüyor. Uzman yatırımcıların dolara ilişkin beklentileri FED’in faiz arttırmaması durumunda düşüşün hızlanarak devam edeceği yönünde

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Demokratların bu hafta ABD Senatosu ikinci tur oylamalarında kazandığı zaferin ardından, analistler ABD Doları üzerindeki uzun vadeli baskının arttığını düşüşlerin bu yıl da devam edeceği görüşündeler.

Dolar geçen yılı rakip para birimleri karşısında %7’lik bir kayıpla bitirmesinin ardından 2021’e de düşüş baskısıyla başladı. Bu hafta, Nisan 2018'den bu yana en zayıf seviyelerine ulaşan dolar euro ve Çin Yuanı’nın yıllık bazda en yüksek seviyelere çıkmasına yardımcı oldu.

ABD para birimi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen yıl korona virüs krizinin neden olduğu kargaşayı sınırlamak için gerçekleştirdiği eşi görülmemiş adımlarından bu yana bir kayıp serisi yaşıyor. Financial Times’ın haberine göre, faiz oranlarının yıllarca düşük tutulacağı yönündeki beklentiler, yatırımcıları dolar gibi tipik güvenli limanların ötesine bakmak ve piyasanın daha riskli bölgelerini aramak konusunda cesaretlendirdi.

Demokratların bu hafta Georgia seçimlerinde elde ettiği zafer analistleri zaten kötümser olan tahminlerinin yeterince kasvetli olup olmadığını sorgulamaya itti.

MUFG Bank'ın EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Küresel Piyasalar Araştırma Başkanı Derek Halpenny, siyasi değişimler sonucu dolardaki görünümün negatif olduğunu belirterek seçim sonuçlarının dolara etkisine ilişkin “2021'de daha fazla değer kaybı konusunda görüşümüz güçlendirdi" ifadelerine yer verdi. Halpenny Demokratların ABD Kongresi’ni kontrol altına almasının ardından önceki beklentilere göre daha fazla değer kaybının oluşabileceğini sözlerine ekledi.

Biden ABD Kongresi'nde kararlaştırılan 900 milyar dolarlık teşvik paketini arttırarak genişletmek konusunda söz verdi. Daha fazla hükümet harcamaları enflasyonu yukarı itecek beklentilerini beslemeye devam ediyor. FED’in faizleri yükseltmemesi durumunda dolar varlıklarının değeri erozyona uğrayabilir.

FED geçen yıl yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılana kadar faiz oranlarına müdahale etmeyeceğini açıklayarak gelecek yıllarda ultra düşük faiz oranlarının korunacağı yönündeki beklentileri pekiştirdi.

Standard Chartered G10 Döviz Araştırmaları Küresel Başkanı Steven Englander'e göre, FED’in Aralık ayındaki en son politika toplantısında, kurtarmada "önemli ilerleme" kaydedilene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık satın alma programının devam edeceğine dair verdiği güvence, para birimi üzerinde ek aşağı yönlü baskıyı artırdı.

Piyasa uzmanı bu durumun diğer ülkelerin para politikasını sıkılaştırmasını kolaylaştıracağını öngörüyor. Englander, “Dünyanın geri kalanı, bir kısıtlama olmadan mali politika yapacak ve para basmaya devam edecek durumda olmadıklarını söyleyecekler. ABD’nin bu noktaya gelmesi ise daha yavaş olacak” görüşlerine yer verdi.

Dolar hegemonyasının sonu mu geliyor?

Kovid-19 aşılarının kullanıma sunulmasıyla birlikte küresel ekonomiye güven artarken dolar halihazırda değer kaybedeceği bir yıl sonuna hazırlanıyordu. Goldman Sachs analistleri bu yıl küresel ticarette ağırlıklı olarak kullanılan para biriminin mevcut seviyesinden yüzde 5' değer kaybetmesini beklerken, Bank of America doların aynı dönemde euro karşısında yüzde 2 daha düşmesini bekliyor.

Goldman Sachs Portföy Yönetimi Stratejisti Gurpreet Gill dolara ilişkin göstergelerde çok yıllı bir düşüş trendine girildiğinin görüldüğünü açıkladı.

HSBC Avrupa Para Birimi Araştırma Başkanı Dominic Bunning, doların emtia piyasalarına bağlı para birimleri nezdinde en büyük kayıpları kaydetmesini ve Avustralya ve Yeni Zelanda Doları ve Norveç Kronu gibi para birimlerininse küresel ekonominin patlamasıyla yükselişe geçmesini bekliyor.

Bunning, "Küresel risk iştahının yükselmesinden daha az fayda görme olasılıkları düşük olmalarından dolayı euro ve yen ekonomik geri dönüş sırasında biraz daha sınırlı kazançlar görebilir" dedi.

Doların düşüşlerini rayından çıkarabilecek bir diğer unsur da yatırımcıları küresel rezerv para birimini satın almaya teşvik eden güvenli liman arayışının azalması.

Şimdilik, yatırımcılar büyük ölçüde korona virüs vakalarındaki artışa, büyük ekonomilerdeki yeni kısıtlama süreçlerine ve bu hafta ABD’de izlenen siyasi kargaşalara karşı omuz silkti. Asya'daki, özellikle de Çin'deki, nispeten güçlü toparlanma ve dolardaki değer kaybı küresel ekonomide riskli varlıklara yatırımları arttırdı ve ekonomik toparlanmaya yönelik yatırımcı duyarlılığını destekledi. Stratejistler virüsün bir sonraki süreci hakkında daha fazla netliğe sahipler. Zira birden fazla korona virüs aşısı ortaya çıktı, bu da güvenli limanların cazibesini daha da azaltıyor.

Bazı analistler, hükümetlerin Kovid-19 vakalarındaki mevcut dalgalanmayı kontrol altına alamamaları veya aşıları etkili bir şekilde dağıtma beceri eksikliği gibi beklenmeyen herhangi bir engelin ortaya çıkması durumunda bu yıl küresel ekonomik toparlanmanın iyimser görünümünü altüst olabileceğini ve bunun için acele edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Bank of America Para Birimi Stratejisti Ben Randol, "Şu anda piyasalara büyük bir ilgi gösterilmemesi gibi bir sürü riskimiz var. Virüsün kısa vadeli riskleri açısından gözünü toptan ayırabileceğinizi sanmıyorum" dedi.

Ancak analistler arasındaki genel anlayışına göre, kriz sırasında büyük bir başarısızlık olmaması durumunda, FED’in dipteki faiz oranlarına olan bağlılığının doları aşağı yönlü baskılamaya devam edecek.

BNP Paribas'ın Kuzey Amerika Döviz Stratejileri Başkanı Daniel Katzive, "Temel veriler hala dolar zayıflığına yönelik fazlasıyla elverişli. Bu Mart'tan beri böyle" görüşlerine yer verdi.

Bitcoin’in rakibi kim?

 

Ünlü yatırım bankasından borsada ‘sat’ önerisi

 

Çinli şirketler o endeksten çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)