E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Selahattin Demirtaş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi yerleşkesindeki salonda görülen davanın üçüncü gününde, iddianameye yönelik esas hakkındaki savunmasını tamamladı. Demirtaş, dosyadaki ek klasörleri inceleyemediği için mahkemeden bu dosyaları inceledikten sonra savunma yapmak için ek süre istedi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Mahkeme Başkanı Murat İlhan, önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu. Daha sonra mütalaa için söz verilen duruşma savcısı, kuvvetli suç şüphesi ve sanığa isnat edilen suçlardan bazılarının katalog suçlardan bulunması gerekçesiyle tutukluluğun devamına hükmedilmesini talep etti.
DENİZ YÜCEL MESAJI
Savcının mütalaasından sonra savunma için Demirtaş ve avukatlarına söz verildi. Demirtaş, mütalaaya yönelik avukatlarının savunma yapacağını belirterek, "Deniz Yücel serbest bırakılmış hayırlı olsun" dedi. Avukatların taleplerinin ardından kararını açıklayan mahkeme, Demirtaş’ın tutukluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 11 Nisan 2018’e erteledi.
YERİ GELDİĞİNDE EN BAŞTA ONLAR KÜRTLERİ VURUR
Demirtaş, savunmasında "Dünyanın bütün ülkeleri gelip Kürtlere yardım etmeye çalışıyor. Bu Kürtlerin kara kaşı, kara gözü için değil. Hepsinin kendi çıkarı var. Biri silah veriyor, biri TIR gönderiyor. Yeri geldiğinde en başta onlar Kürtleri vururlar, vuracaklar" dedi.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde görülen duruşma, Selahattin Demirtaş’ın savunmasıyla devam etti. 2007’den itibaren Demokratik Toplum Kongresi’nin faaliyetlerini anlatan Demirtaş, "Bu toplantılarda şiddete mail etmeden insanlara farklı bir yol olduğunu gösterdik. Toplumun her kesimi ile görüştük, bir araya geldik. Birbirimize temas ettik. Birbirimizi tanıdıkça düşmanca bakmamayı öğrendik. Gençleri silahtan başka alternatif bir yol olduğunu göstermek istiyorsak bunları yapmak zorundaydık. Devlet de bu fikirdeydi. Kim buna karşıydı cemaat. Dinlemeleri onlar yaptı. Amaç olası bir barışı önlemekti. Emniyet ve jandarma istihbarat yapıyordu bunu. MİT’te hakim değillerdi. Adliyelerdeki kendilerinden olan hakimlerden dinleme kararı alarak dinlediler. Dinlemeleri çarpıtarak, tarihleri, kişileri çarpıtarak, sözleri cımbızlayarak raporlar oluşturdular" dedi.
O dönemin şiddetten sivil siyasete geçiş dönemi olduğunu belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Biz sorunlarımızı şiddet olmadan çözebiliriz anlayışını güçlendirmeye çalışıyorduk. Önünüzdeki dinleme, önünüzdeki fezleke, tümüyle cemaatin memleketi birbirine düşürme operasyonudur. Bizim yaptığımız şeyi çarpıtıp, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti devletini içinde özgür eşit yurttaş olarak yaşama girişimlerini sabote etme çabalarıdır. Başardılar, başardılar."
PKK’YA SİLAHLARI BIRAKTIRMIŞ OLACAKTIK
O dönemdeki çalışmaların başarı olması durumunda şu an Türkiye’de siyasetin daha iyi bir noktada olacağını ileri süren Demirtaş, "Demokratik siyaset güçlenecekti. Toplumda bir arada yaşama ve demokratik yollarla sorununu çözme inancı artacaktı. Ve PKK’ya silahları bıraktırmış olacaktık. 2007’den beri bu çalışmalar yürütüldü. 2009’da sekteye uğradı" dedi.
BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ANKARA’DA OLURDU
O dönemin çok önemli bir dönem olduğunu söyleyen Demirtaş, savunmasına şöyle devam etti: "Neden önemlidir? Bugün Ortadoğu’da dönen operasyonlara bir bakın. Türkiye kendi içindeki Kürt Yurttaşlarıyla barışık bir sistemi kurmuş olsaydı, PKK Türkiye’ye karşı silahları tümden bırakmış olsaydı, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki Kürtlerle de diyalogu işbirliği güçlü olsaydı, bugün Türkiye tüm Ortadoğu’nun merkezindeki ülke olacaktı. Değil ABD’si Rusya’sı dünyanın bütün güçleri bir araya gelse, Suriye Barış görüşmelerini Ankara dışında, hiçbir yerde yaptıramazdı. Soçi’de, Cenevre’de değil Ankara’da olurdu. Çünkü Kütlerin yüzü Şama, Bağdat’a, Soçi’yi Cenevre’ye dönük değil."
KÜRT HAREKETLERİNİN TÜRKİYE’YE DÜŞMANLIK YAPMAMASI LAZIM
Türkiye’nin her yerde Kürtleri Türkiye Cumhuriyeti devletinin yanına alması gerektiğini belirten Demirtaş, "Bin yıllık kardeşliğimizin gereği de budur. Tüm Kürt hareketi örgütlerinin de silahlı, silahsız Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmaması, Türkiye’ye karşı işbirliğini geliştirmesi lazım. Kürtlerin çıkışı Türkiye ile işbirliğindedir. Türklerin çıkışı da Kürtlerle işbirliğindedir. Başka türlü emperyal müdahalelerde önlenemez, başka türlü Ortadoğu'nun da barışın inşası da gerçekleştirilemez. 2007’de 2009’da başlattığız girişimleri başarabilseydik, bugün Türkiye bambaşka bir güce dönüşmüş olacaktı. İç demokrasisi güçlü, toplumu ile barışık, komşu halklarla barışık. Türkiye’nin 900 kilometre sınırında Kürtler yaşıyor. Yeni bir anlayış geliştirilmesi lazım. Paradigmanın değişmesi lazım. Kürt eşittir düşman, Kürt eşittir terörist, Kürt eşittir bölücü algısının kırılması lazım" dedi.
KÜRTLER PARTİLERDEN, ÖRGÜTLERDEN İBARET DEĞİLDİR
Bugünkü politikaların Türkiye’nin barışına, güvenliğine hizmet etmediğini ileri süren Demirtaş, şunları söyledi:
"Dünyanın bütün ülkeleri gelip Kürtlere yardım etmeye çalışıyor. Bu Kürtlerin kara kaşı kara gözü için değil. Hepsinin kendi çıkarı var. Biri silah veriyor, biri TIR gönderiyor. Hepsinin kendi çıkarı var. Yeri geldiğinde en başta onlar Kürtleri vururlar, vuracaklar. Ama işte Türkiye’nin de ’çaresiz kaldılar, ezilsinler, yok olsunlar’ dememesi lazım. Devletin de hükümetin de oradaki bütün Kürtleri yanına alması lazım. Çünkü Kürtler partilerden, örgütlerden ibaret değildirler, bir halktır. Partiler bugün vardır yarın yoktur, ama halklar hep vardır. Halkı yanına alması lazım. Bunun imkanlarını zorlaması lazım."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:20)