E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
8 Mart 2018’de Trump "ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulayacağız” diyerek ticaret savaşını tetikleyen adımı attı. Üstüne, 13 Ağustos'tan itibaren x2 yaparak Türkiye'den ithal edilen çeliğe vergiyi %50'ye yükseltti. Türkiye’nin ABD'ye çelik ihracatı 1.1 milyar USD seviyesinde olduğundan Türkiye için telafi edilemeyecek bir rakam değil. Ancak Türk çelik sektöründe elektrik ark ocaklı üretim yoğunluktadır ve bunlar arz fazlası olacak kadar uzun çelik üretir ki fazlalık ihraç edilir. Son 4 ayda fiyattaki artışa rağmen elektrik ark ocaklı tesislerde kullanılan hurdanın, elektriğin, elektrotun fiyatındaki artış ile çelik üretimindeki kârlılık kaybolmuş durumda!
Diğer taraftan Gayrimenkul sektörünün temel girdilerinden demir çelik fiyatları sürekli artarak bu sektöre de büyük darbe vuruyor. Gayrimenkul satışlarını artırmak için devlet teşvikler veriyor. Örneğin Emlak GYO, bugün Bakanlığın da desteğini alarak yeni bir kampanya başlatıyor. Ama kampanyalarla bu işin sektör geneline yayılmayacağı muhakkak. Bu noktada, devletin sektör oyuncuları arasında dengeyi sağlaması gerekiyor.
Şöyle bir baktığımızda cevherden üretim yapan Ereğli, İsdemir, Kardemir firmaları son dönemde aşırı kârlılıkları ile dikkat çekiyor. İkinci çeyrekte; Kardemir'in faaliyet kar marjı % 33.6 ile rekor kırarken İsdemir % 33.5, Ereğli % 31.2 ile kârlılıkta son zamanların en iyi dönemlerini yaşıyor. Yani kur yükseldikçe bu şirketler ürünlerini Türkiye'ye kar marjını yükselterek satıyorlar. Oysa ürünleri satın alanların maliyetleri yükseldiğinden bankalara kredi ödemeleri bile zora giriyor. 3. çeyrekte de bu şirketlerin satış miktarlarının azalmasına rağmen karlılıklarını daha da arttığını görebileceğiz.
Serbest ticaret ortamında bu şirketlerin suç işlediğini söylemiyoruz. Hangi inşaatçı/sanayici batacak diye listeler ortalıkta dolaşırken altın/petrol satar gibi bu şirketlerin kâr etmelerini etik bulmuyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. İşte burada devlet düzenleyici olarak müdahale etmeli ve fahiş kâr eden şirketlerin kar marjını optimal seviyeye çekerek diğerlerine destek olmalıdır. Üstelik bu şirketlerin ABD'ye ihracatı da pek yok. Yani ihracat sıkıntıları olmadığı halde Trump karşıtı iyileştirmelerden de yararlanıyorlar.
Sektördeki kayıplar verilere de yansımaya başladı: 2018 yılının ilk yarısında dünya ham çelik üretimi % 4.6 artarken Avrupa'nın 2. büyük üreticisi Türkiye'de % 3.7 artabilmişti. Dün açıklanan Temmuz ayı verilerine göre dünya çelik üretimi % 5.8 artarken Türkiye'nin üretimi % 2.3 düştü. Yani kimi Türk çelik üreticisi, üretimini durduruyor. Çok geç olmadan Türkiye harekete geçmeli diye düşünüyoruz.
STRATEJI
“Alım için 85 bine yaklaştığı noktaları öneririz.” dediğimiz stratejimiz başarıyla çalıştı. Yeni stratejimiz 93 bin civarında kâr al ve satış için izle olacaktır.
Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 100 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.1 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor. Alnus Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Müteahhitler Daireyi 100'e yapıp, 300'e satarken keyiflerine diyecek yo
demir çelik sektöründeki girdiler hep dolarla,cevher afrikadan ,kömür avustralyadan gelir,bunun önüne geçmeniz için ilk önce girdiler türk lirasından olmalı...
Bilmem yorumum yayınlanır mı bilmem sesimi bir duyan olur mu ama ben devletin başında olan biri olsam eğer, yurt dışında ticari faaliyeti olmayan şirketlerin ve ülke insanının döviz kullanımını yasaklarım! Yurt dışı ile bir ticari bağı olmayan insanların nedir bu döviz sevdası nedir bu kendi paralarına olan kini nedir arkadaş aklım almıyor! Millet ekonomik kur saldırıları ile değersizleşen parasının yerine döviz alıp alın teri olmayan bir parayı karı(helal karda sayılmaz) nasıl yemeyi göze alıyor, nasıl bir akıl tutulması nasıl bir cehalet izahı mümkün değil
Dolar çıktı deyip zam yapıyorlar.düşüncede düşdü deyip düşürmüyorlar.devlet bu işe el atmalı.nerde bu devlet nerde bu millet
çok karlı oldukları dönemde çok vergi ödemiş yada karmı payklaşmışta, zor durumlarıdna iyilik bekler ler ?
Demir çelik fabrikaların 3 ayda %75 zam yapması ticarete yakışmıyor. Üretimin önünede geçmekte sanki batan geminin malı kaçırıyorlar aksine imalatcının pazarlama hevesini elinden alıyorlar ve Elinde büyük işi olupda yapanın Allah yardımcısı olsun göz göre batıyorlar. Bu vatan hepimizin birlikte birbirimizi ezmeden kazanmanın yolunu aramak lazım daha çok ihracat nasıl yaparımı düşünmek gerekli. Saygılarımla
İsdemir yassı üretir ve bu da vergi artırımından etkilenmez. Etkilenen ark ocaklı hurda demirden inşaat demiri üreten küçük işletmelerdir.
Hurda çelik yurt dışından ithal ediliyor ve uzun mamul üretiminde kullanılıyor olması aynı zamanda iç piyasada inşaat sektöründeki sıkıntı diğer tarafta ABD'ye ihracatta gümrük vergisi artışı kârlılığı götürmüş. Yassı mamul kârlı görünüyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:12)