E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDelta varyantı paniği ile borsalarda satış baskısı oluşuyor---

Delta varyantı paniği ile borsalarda satış baskısı oluşuyor

Delta varyantı paniği ile borsalarda satış baskısı oluşuyor
01 Temmuz 2021 - 08:39 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, delta varyantı nedeniyle oluşan olumsuz havanın yurt içerisine sirayet etmesi ile BIST100 tarafında da satışlarında devam ettiği vurgulanıyor.

Avrupa tarafında korona virüs delta varyantı endişeleri devam ediyor. İngiltere’de aylar sonra günlük vaka sayısının 20 bin üzerine yükseldiğini gördük. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesi İngiltere’den gelen ziyaretçilere kısıtlamalar getirdi. Hatta Almanya, İngiltere’ye karşı bu seyahat kısıtlamasının tüm Avrupa genelinde uygulanması gerektiğini belirtiyor. Yalnız salgının yalnızca İngiltere ile sınırlı kalmadığını görüyoruz. Örneğin Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ülkedeki kovid vakalarının %20’sinin delta varyantı olduğunu belirtti. Almanya’nın halk sağlığı kuruluşu Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler de Almanya’da kayıtlı kovid vakalarının %50’snin delta varyantı olduğunu dile getirdi. Varyantın görüldüğü diğer ülkeler; İtalya, İspanya, Portekiz, Rusya, İsviçre ve Türkiye.

Avustralya ise karantina süresi delta varyantı sebebi ile 9 Temmuz tarihine uzatıldı.

Tüm bu gelişmeler piyasalarda oluşan endişeleri açıklamaya yetiyor. Bu sayede dün Avrupa hisse senedi endekslerinde düşüşler ortalama %1 düzeyindeydi. Tabii bu olumsuz havanın yurt içerisine sirayet etmesi ile BIST100 tarafında da satışlarında devam ettiğini gördük.

Delta varyantının yayılma hızı piyasalar tarafından takip edilmeye devam edilecek. Özellikle ülkelerin alacakları önlemlerin ekonomik aktivitede görülen toparlanmayı sekteye uğratıp uğratmayacağı merak konusu… Yeni kısıtlamalar ve ekonomik kapanmaların gerçekleşme olasılığı piyasalarda risk alma iştahını keskin şekilde azaltacaktır. Fakat mevcut gelişmeler dikkatle izlemeye değer olsa da henüz felaket senaryosu çizmek için erken. Aşı firmaları tarafından yapılan olumlu açıklamalar ve ülkelerin genel kapanmaya ihtiyaç olmayabileceği söylemleri şimdilik pozitif tarafta duran gelişmeler olarak izleniyor.

Dün yurt içi tarafta ise yeni zamlar ile karşılaştık. Bu noktada elektriğe yapılan zam oranı %15 iken doğal gazda zam oranları konut aboneleri için %12 ve sanayi aboneleri içinse %20 olarak belirlendi. Tabi bu zamlar net olarak üretici maliyetlerini artıran bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Zaten oldukça yüksek olan ÜFE-TÜFE makasının açık kalmaya devam etmesi ve TÜFE’yi desteklemesi beklenebilir. Dolayısıyla enflasyon beklentilerini bozucu etkisi olan bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Asya hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde yatırımcışarın Çin'den gelen ekonomik verileri fiyatlaması ile geriledi. Çin ana karasında Şanghay ve Shenzen endeksleri geriledi.Çin'de Caixin/Markit imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Haziran ayında 51.3 düzeyinde gerçekleşti. Mayıs ayında endeks 52 seviyesindeydi.Nikkei 225 ve Topix Endeksleri de negatif bölgede yer alırken, düşüşe Günet Kore Kospi ile Avustralya Borsaları da eşlik etti.Hong Kong borsası tatil sebebiyle kapalı.

Normal hayata dönüşte yeni dönem başladı.Pazartesi-cumartesi günleri saat 22.00'den sabah 05.00'e kadar olan ve pazarları ise tam gün uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile sınırlama süresince uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlaması sona erdi.

Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artışa gidildi. BOTAŞ'ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu.

Elektrik fiyatlarına 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 zam yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarımız bugünden itibaren istedikleri aşı ile 3. doz aşılarını olmak üzere randevu alabilecek." Dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), yabancı para cinsinden mevduat ve katılım fonu zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.

Rusya'da işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 5,2 olan analist beklentilerin altında gerçekleşti.

İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss, ithalata yönelik kotaların bir kısmının iptal edilmesi çağrılarına uyarak çelik sektörünün savunulmasına yardım için yeni düzenlemeler ortaya koyacaklarını açıkladı.

Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye güvenlerinde iyileşme ikinci çeyrekte de devam ettiği ve son 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı resmi imalat PMI'dan sonra Caixin/Market'in imalat PMI endeksi de imalat aktivitesinin Haziran'da daha yavaş büyüdüğünü gösterdi.

Bulgaristan Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası ortak açıklama yaparak 1 Ocak 2024'ten itibaren euro kullanımına geçme planlarına bağlı olduklarını duyurdular.

AC Asia ex, Japan % - 0,21 satıcılı

S&P 500 % 0,16 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,38 alıcılı

MB'den önemli hamle! Zorunlu karşılıklar artırıldı

Endeks, küresel piyasalara paralel seyrediyor

Normalleşmede yeni dönem başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)