E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDelta varyantı karşısında aşılarla sürü bağışıklığına ulaşmak mümkün mü?---

Delta varyantı karşısında aşılarla sürü bağışıklığına ulaşmak mümkün mü?

Delta varyantı karşısında aşılarla sürü bağışıklığına ulaşmak mümkün mü?
27 Ağustos 2021 - 17:32 borsaningundemi.com

Yeni tip korona virüs salgınını kontrol altına almak için aşılar hala çok gerekli olmasına rağmen, uzmanlar son derece bulaşıcı Delta varyantı karşısında yalnızca aşılara güvenerek toplu bağışıklığa ulaşmanın ulaşılmaz göründüğünü söylüyor.

Aylardır, aşılamanın artmasıyla elde edilecek sürü bağışıklığı, krizden çıkmanın en etkili yolu olarak görülüyordu. Ancak uzmanlara göre, bu bir yanılsama olmaktan öteye geçmeyebilir.

Epidemiyolog Mircea Sofonia AFP’ye verdiği demeçte, “Eğer ‘Aşı tek başına salgının kontrol altına alınmasına izin verir mi?’ diye sorulursa, cevap ‘Hayır’. Aslında burada rol oynayan iki faktör var. Bunlar, virüs enfeksiyonunun şiddeti ve aşının enfeksiyona karşı etkinliği” dedi.

Delta varyantı, Alfa varyantından yüzde 60, ilk ortaya çıkan virüsten ise iki kat daha fazla bulaşıcı.

Bununla birlikte, virüs ne kadar bulaşıcıysa, aşılar veya doğal enfeksiyon yoluyla elde edilen sürü bağışıklığı eşiği o kadar yüksek oluyor.

ABD’li yetkililer tarafından geçtiğimiz Salı günü yayınlanan verilere göre, Pfizer ve Moderna aşılarının enfeksiyona karşı etkinliği, Delta’nın ABD’de baskın hale gelmesinden bu yana yüzde 91’den yüzde 66’ya düştü.

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Andrew Pollard, 10 Ağustos’ta İngiliz milletvekillerine verdiği bilgide, “Mevcut varyantla, aşılanmış insanlara bulaştığı için sürü bağışıklığına ulaşamadığımız bir durumdayız” ifadelerini kullandı.

Ancak uzmanlar yine de aşıların yapılması gerektiğinde ısrar ediyor.

Epidemiyolog Antoine Flaholt, “Bilim insanlarının önerdiği şey, mümkün olduğu kadar çok insanı aşılamaktır” diye konuştu.

Bunun ilk sebebi, aşılar hastalığın şiddetli semptomlarını önlemede ve hastaneye yatıştan korumada hala çok etkili.

İkincisi ise, başka bir hastalık (örneğin kanser veya organ nakli) nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere koruma sağlıyor.

Mircea Sofonia’ya göre, aşı olduktan sonra virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve böylece riskleri mümkün olduğunca azaltmak.

(Şarku’l Avsat)

Sinovac: Delta Varyantı'na karşı aşı geliştiriyoruz

 

Delta varyantın piyasalara etkisi geçici mi?

 

Kolombiya varyantına karşı aşılar ne kadar etkili?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)