E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için hükümetin yurtdışından canlı hayvan ithalatı yoluna gitmesinin ardından başlayan “deli dana hastalığı riski” tartışması sürüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 81 il valiliği aracılığıyla tarım il müdürlüklerine “acele” ibareli bir yazı göndererek, ithal edilen büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatlarının tüketilmemesi, satılmaması ve imha edilmesini istedi. Tarım Bakanlığı, söz konusu uyarının “deli dana” hastalığının bulunmasıyla bir ilgisi olmaksızın, etiket/avrupa_birliği" class="LinkBodyKeywords">Avrupa Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın tavsiyeleri doğrultusunda “sadece bir tedbir olarak gerçekleştirildiğini” açıkladı.
İL MÜDÜRLÜKLERİ UYARILDI
Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından aralık ayında Türkiye genelindeki bütün Tarım İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda, “Bilindiği üzere ithal edilen kasaplık canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların mezbahalarda spesifik risk materyali olarak adlandırılan beyin, göz, spinal kord (omurilik ve omurilik sıvısı), tonsil (bademcik) ve distal ileum (ince bağırsağın ucu) imha edilmesi ve takibi, hastalık riski taşıması nedeniyle büyük önem taşımaktadır” denildi.
İMHA EDİN
Bakanlık yazısında da ithal edilen her yaştaki sığır cinsi kasaplık hayvanların, beyin, göz, spinal kord, tonsil ve distal ileum’ları ile her yaştaki koyun cinsi hayvanların; dalak ve ileumlarının en kısa sürede imha edilmesi istendi. 12 aylıktan büyük hayvanların ise beyin ve gözleri dahil, kafatası, tonsiller ve spinal kordlarının aynı şekilde imha edilmeleri gerektiği vurgulandı.
KULUÇKA SÜRESİ 2-10 YIL
Deli dana hastalığı; sığırdan sığıra, insandan insana, sığırdan insana ve hayvanlar arasında yakın temasla bulaşmıyor. Hastalık, sığır yemlerine hastalıklı hayvanın özellikle beyin ve omurilik gibi sakatat ile tüketilmeyen kısımlarının konulmasıyla bulaşıyor. Hastalıklı hayvanın etinin ya da et ürünlerinin tüketilmesiyle insana geçiyor. İlk deli dana hastalığı, 1986’da İngiltere’de görüldü. Kuluçka dönemi 2- 10 yıl arasında değişiyor. İngiltere’de 2000’de 14 yaşındaki bir genç, hastalık bulaştıktan 2 yıl sonra öldü.
‘İlave önlemler alıyoruz’
“Deli dana” tartışmasına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, önceki gün bir açıklama daha yaptı. İthal hayvanlarla ilgili olarak insan ve hayvan sağlığı açısından sorun bulunmadığı vurgulanan açıklamada, “Kasaplık ve besilik hayvanların ithalatının BSE hastalığı (deli dana) görülmeyen ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle herhangi bir kısıtlama uygulanmayan ülkelerden izin verilmektedir” denildi. Bakanlık, ithal hayvanların yüzde 5’inin kesim sonrası BSE Testi’ne tabi tutulduğunu belirtirken, “Şu ana kadar hastalık tespit edilmedi” dedi. Açıklamanın devamında, “Kasaplık olarak ithal edilen sığırların belli kısımlarının imhası, BSE hastalığı ile bir ilgisi olmaksızın, AB ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın tavsiyeleri doğrultusunda tedbir olarak gerçekleştirilmektedir” denildi.
İmha edin uyarısı geldi: GÖMÜN YA DA YAKIN
Yazıda; ithal edilen hayvanların risk barındıran sakatatlarının insan tüketimine sunulmaması için “mezbahalarda takiplerinin yapılması, gıda ve yem zincirine girmeyecek şekilde (gömülerek ya da yakılarak) imha edilmesi ve kayıtlarının tutulması gerektiği” belirtildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Et fiyatları pahalı da yem,mazot,elektrik fiyatları ucuz mu. Ithalat çözüm mü . Sonuç mu batıyoruz kardeşim batıyoruz .yakın sakatatları yakın paralarımızı.hesabı sorulur birgün.
Et fiyatları pahalı da yem,mazot,elektrik fiyatları ucuz mu. Ithalat çözüm mü . Sonuç mu batıyoruz kardeşim batıyoruz .yakın sakatatları yakın paralarımızı.hesabı sorulur birgün.
ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA .GÖRMEK İSTEMESEKTE ,YOK SAYSAKTA ,ADIM ADIM KAVAL SESİNİ DUYMAYA BAŞLIYORUZ.İTHAL İKAME POLİTİKASI GÜNÜ KURTARMA ÇABASI VEDE BEYHUDE BİR ÇABA.HAYVANCILIĞIN CAN ÇEKİŞTİĞİ BİR DÖNEMDE MALİYETLER ÜZERİNE ETKİN KONTROL SİSTEMİ UYGULAMAYI BİR KENARA KOYAN ZİHNİYET İTHALATALA SORUN ÇÖZÜLÜR ZANNEDİYOR DU... HAYVANCILIK POLİTİKASI İFLAS ETTİ HADİ GEÇMİŞ OLSUN .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:05)