E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Değerinin altındaki hisselere yönelen yatırımcılar için son on yıldaki yatırımlar verimli olmamıştı. Ancak yatırım danışmanlığı şirketi GMO’nun varlık yöneticileri değer hisselerine yönelik yeni kısa-uzun vadeli stratejilerin borsadaki büyüme balonundan avantaj sağlanması için uygun bir yöntem olduğunu belirtiyor.
Marketwatch’un haberine göre GMO varlık yöneticileri Ben Inker ve John Pease firmanın yatırım notunda, “Değer hisseleri için gerçekten cehennem gibi bir dönemdi. Yıllardır yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattıktan sonra değer hisseleri 12 aylık en kötü performansını gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.
Değer hisseleri, asıl değerinin altında işlem gördüğü çeşitli göstergelerle anlaşılan şirket hisseleri anlamına geliyor. Büyüme hisseleri ise rakiplerine göre gelir ya da bilanço alanlarında daha hızlı büyüyerek yüksek performans göstermesi beklenen şirket hisselerini tanımlıyor. Büyüme hisselerinin yükselişiyle birlikte değer hisseleri geride kalıyor.
Efsane yatırımcı Jeremy Grantham’ın kurucuları arasında bulunduğu yatırım danışmanlığı şirketi GMO, borsalarda uzun süredir devam eden büyüme hisseleri yükselişinin bir balon piyasası oluşturduğunu belirtti.
Piyasa balonundan faydalanacak strateji
GMO’nun Varlık Tahsisi Birimi Başkanı Inker, firmalarının bu balonun patlamasından faydalanmayı amaçlayan kısa-uzun vadeli yeni stratejisi olarak ‘Özkaynak Dislokasyon Stratejisi’ni ortaya koydu. Söz konusu strateji ucuz hisseleri uzun vadeli, pahalı hisseleri ise açığa satış perspektifinden izlemeyi öneriyor. Yatırım uzmanına göre büyüme endekslerinin yükseldikçe ağırlaşan doğası gereği teknoloji ve internetle ilişkili olan dev sermayeli hisse senetleri daha kırılgan bir yapı kazanıyor.
Üçüncü çeyreğin sonunda Apple Russell 1000 Büyüme Endeksi’nin tek başına %11’ini oluşturuyordu. Bunun yanında dev teknoloji şirketleri; Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Microsoft (FAANGM) ise endeksin yaklaşık %40’ını temsil ediyordu.
Inker yatırımcı notunda, “Apple'ın veya FAANGM'in önemli ölçüde aşırı değerlendiğini düşünüyorsanız bile, bu gerçeğe rağmen daha iyi performans gösterebileceklerine ilişkin ciddi bir ihtimalleri mevcut. Neden bir ya da birkaç şirkette oluşacak bir hatanın tüm strateji performansınızda bir delik açmasına izin veresiniz ki?” ifadelerine yer verdi.
Yatırım uzmanı söz konusu yaklaşımın hem tek tek hisse ağırlıklarını hem de endüstri, sektörler ve diğer getiri faktörleri nezdindeki net sapmalarını boyutunu sınırlamak olduğunu söyledi.
Inker, hala ortalama değerlere geri dönüş kavramına inanan yatırımcılar için, uyguladıkları stratejinin zaten bir değer sapmaları içine inşa edilmiş bir portföyü hızlı bir şekilde değerlendirmenin bir yolu olabileceğini söyledi.
Ortalama değerlere geri dönüş konseptine inanmayan yatırımcılar içinse Inker, görece değerlemeler sabit kaldığı takdirde, değer, büyüme oranlı ve açığa satış, uzun vadeli büyüme, oranlı portföylerin bir miktar daha iyi getiri sağlayacağını belirtti. Eğer değerlemeler yükselirse söz konusu portföy stratejisi bir miktar kayıp verebilir. Ancak Inker geniş çerçevede bu kayıpların küçüleceğini belirtiyor.
Gelişen ülke yatırımcıları 2021’de ralli bekliyor
Bitcoin doların hakimiyetinin sonunu mu getirecek?
Sektör ve hisse hareketleri öne çıkıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İHLAS EV ALETLERİ... 185.. De baskılıyor...TAHTACISI.. Araştırın
Daha öncede yazdım bist 30 yatırım yapılabilir. Zarar düşersende, kar pozisyonuna illaki gelirsin. kalite kağıtlara sanayiye geçmek lazım. Bütün ülkeler aşı sonrası ekonomisini lokomotiflerle harekete geçirecekler. bütün dunyada böyle olacak bizdeki lokomotiflerde belli.
Evet türkiyede defter degerinin altında 33 şirket hissesi kaldı
Brsan. Kervansaray ve bankalar
Hangi hissele onlar
Borsa olmuş kumar yeri
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:19)