E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDefolu halka arzlar yapıldı---

Defolu halka arzlar yapıldı

Defolu halka arzlar yapıldı
11 Temmuz 2014 - 09:36 borsaningundemi.com

SPYD Başkanı Arif Ünver, 2010 yılında başlayan halka arz seferberliğinde bankadan kredi alamayan firmaların halka açıldığını söyledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın hızlı halka arzı teşvik döneminde kaliteden büyük ödün verildiğini söylemesiyle ‘sayı mı nitelik mi’ sorusu gündeme oturdu.

Halka arz seferberliğinin ardından 2010’da halka arz edilen 24 şirketin sekizinin borsa performansı pozitifken, 2011 yılında borsaya kote olan 25 şirketin ise sadece beşi borsadaki açılış fiyatı ile bugün karşılaştırıldığında yatırımcısına kazandırdı. 2012’de halka arz edilen şirketlerden ilk gün hisse alan yatırımcılardan 10’unun bugün yüzü gülüp 16’sı zarara uğrarken, 2013 yılına gelindiğinde ise halka açılan 19 şirketten 11’i borsaya kote oldukları ilk güne kıyasla artı değerde.

Nitelik mi, nicelik mi?

Bu dönemde halka arz edilen şirketlerin ilk işlem gününden bugüne performansları değerlendirildiğinde, seferberliğin ilk yıllarında borsaya kote olan şirketlerde hisselerin yüzde 80’inin yatırımcısını üzdüğü görülüyor. Son yıllarda ise bu oran yüzde 50’lere gerilese de, yetkililer hızlı halka arzdan çok, nitelikli halka arzın önemini vurguluyor. Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, bu tablonun sorumlularının o dönemin SPK’sı ve yatırımcı kuruluşlar olduğunu söyledi.

Kredi bile alamayan...

Halka arzlarda fon talep edenlerin mali durumunun son derece önemli olduğunun altını çizen Ünver “Bankadan kredi alamayacak firmalar 2010’da halka arz seferberliği sürecinde kemer gevşediği için içeri giriş yaptı. Defter değeri eksiye yakın firmaların halka açılmasıyla tasarruf sahipleri zarar gördü. Bu dönemde 3-5 tane sağlıklı halka arz da oldu ancak genelde defolu halka arzlar yapıldı. Türkiye’nin geleceği bundan zarar gördü. Halka açık şirket sayısı bine, 2 bine böyle ulaşacaksa ulaşmasın. Böyle olursa eğer çoluğun çocuğu geleceği, ülke ekonomisinin itibarı zedelenir. Alan, yabancıların spekülatif oyunlarına maruz kalır” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • '14 Temmuz 2014 00:59

    birgünde amreika borsaları alnatın.bu millet öğrensin borsa nedir amerikada kuralalr ve cezalar nasıl işliyor.neden dünya daki yatımcılar amerikaya gidiyor

  • '11 Temmuz 2014 21:11

    doğru noktalara değiniyorsunuz tebrikler.herkesten önde giderseniz borsa düzelir yoksa finans merkezi hayal olur

  • '11 Temmuz 2014 20:17

    işte adalet ve vicdan muhasebesibudur.vedat akgiray zamanında yapılan halka arz şimdi gündeme getiriliyor.bizde borsa bu.birde derinliği kapatın emir silmeyi getirin ky tam soğan gibi soyun bunun adıda borsa .İŞTE AMERİKA VE BİZİM FARKIMIZ

  • Hakan 11 Temmuz 2014 19:30

    Buradan çağrı yapıyorum, PO TUDD, Mutlu Sasa... hisselerinizi beleşten alın küçük yatırımcının anasını SPK onayı ile belleyin. Bu ülke sahipsiz mi ya. Bu nasıl soygun.

  • O donem ..11 Temmuz 2014 19:24

    Simdiki spk yoneticileride vebal altindalar,acilen gorevden ayrilmalari gerekir..o zaman bu halka arza imza atanlar su anda hala yonetimin basindalar baskan dahil..

  • Suçlu kim mi ..11 Temmuz 2014 13:27

    Şu anda başta bulunan tüm SPK yöneticileri olmak üzere bist yönetimi ve halka açılmaya yardımcı çantacı aracı Kurumlardır ..Tek suçsuz ise piyasalardan çıkartılmak istenen küçük ve orta ölçekli Aracı Kurumlardır ..Anlayana saz ..

  • Niyet11 Temmuz 2014 12:53

    Defolu ise sadece beceriksizler.Durum böyle olsa iyi.Zamanla öğrenmeleri mümkün.Fakat ortada art niyet ve şebeke varsa bu kötü.O zaman devrim gerekir.Onu da Türkiyede bedel ödeyecek kitle oluşması zaman alır.

  • flamenco7211 Temmuz 2014 12:22

    Nitelik yerine nicelik üzerinden böbürlenen coğrafyalarda demokrasi de kiremit tozundan kırmızı bibere benziyor

  • Turkey stock market11 Temmuz 2014 11:27

    zaten durumu çok kötü olan şirketler sadece giriyor borsaya. Ve patronların amacı kaynak bulup şirket buyutmek te değil. yatırımcıyı nasıl çarparım hesabı yapıyor hep. butun amaçları tahta oyunlarıyla hep yatırımcı soymak. Yetkili kurumlarda sadece seyrediyor gülücüklerle, İşte KERNV olayı. bu şirkette ve hissede yapılan butun işlemler dünyanın başka borsasında mumkun mu?

  • dalmaçyalı11 Temmuz 2014 10:51

    kredi alanın borsada işi ne

  • bilinç11 Temmuz 2014 10:44

    Bilinçaltı negatif kodlarımızı sadece SPK ve kurumlar geçmişin izlerini silerek,yatırımcınında geçmiş çekirdek inançlarını değiştirmesiyle olur.Yani geçmişin zararları ödenmelidir.Goldaş tan başlaması umuduyla.

  • tv11 Temmuz 2014 10:39

    dogru söze nedenir birçok şirket göz altı pazarında kimisi borsadan kimisi borsakodundan atılmış olan yatırımcıya olmuş örnek ranlojistik goldaş kuyumculuk

  • mustafa11 Temmuz 2014 10:12

    alın size şaka gibi bir açıklama ne kanun var ne nizam var diyor dileyen diledigini soyuyor diyor ap açık bir şekilde soyuldugumuzu söylüyor devlet eliyle milletini soyduran bir hükümet bu kadar basit...