E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDavutoğlu'nun stratejisi boşa mı çıktı?---

Davutoğlu'nun stratejisi boşa mı çıktı?

Davutoğlu'nun stratejisi boşa mı çıktı?
27 Ağustos 2015 - 07:17 borsaningundemi.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakan seçiminin altında simge isimler yatıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun; parti yönetimlerinin üye vermeyeceklerini açıklamalarına rağmen CHP ile MHP’den geçici hükümette bakanlık teklifinde bulunduğu bazı isimlerin özellikleri, Ankara kulislerinde ilginç bir yoruma neden oldu

Davutoğlu; Türk siyasetinin simge isimlerinden İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Alpaslan Türkeş’in hatırasını akla getirecek isimlere de bakanlık teklifinde bulundu.  Kabinenin  Ak Parti listesi açıkladığında merhum  Necmettin Erbakan ile çalışmış en az bir ismin de geçici hükümette yer alabileceği konuşuluyor. Davutoğlu’nun, yakın Türk siyasetinin merhum önemli isimlerini en azından simgesel düzeyde akla getirecek isimleri tercih ederek, geçici hükümet kurulurken simgesel düzeyde bir büyük koalisyon görüntüsü oluşturmayı amaçladığı kulislerde konuşuluyor.

Son dönemin yaşayan duayen ismi  Deniz Baykal’ın ise tarihe not düşmeyi amaçlayan bir cevap yazısı ile bakanlık teklifini reddedeceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, pazartesi günü  TBMM Başkanı  İsmet Yılmaz ile yaptığı görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Erdoğan, dün de Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurması için Başbakan olarak atadı. Anayasa gereği; seçim hükümetinde Ak Parti 11, CHP 6, MHP 3, HDP 3 ve bağımsızlarda 3 sandalyeye sahip.

CHP ve MHP bu hükümete üye vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak Davutoğlu, anayasa gereği CHP ve MHP'den isimlere de bakanlık teklifinde bulundu.

CHP ve MHP’den ret teklifleri ve Tuğrul Türkeş’in bakanlık teklifini kabulü ile sarsılan  Ankara kulislerinde, bu akşam yapılan değerlendirmelerde bir detaya dikkat çekiliyor.

HDP’den seçilen isimler dikkate alındığında yapılan değerlendirme, Kürtçü siyasetten gelen bir isme teklif yapılmadığı yönünde.

HDP bir yana bırakıldığında dikkat çekici bir detay, CHP ve MHP’den seçilen bazı isimler.

Çok partili siyasi hayata geçilen 1950 yılından sonra 1980’e kadar Türk siyasetine damga vuran önemli isimleri şöyle sıralamak mümkün:

İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Alpaslan Türkeş ve Necmettin Erbakan.

Celal Bayar ile Adnan Menderes’i doğrudan akla getirebilecek bir milletvekili yok.

Ancak diğer tarihi kişilikleri göreli olarak belirli ölçüde temsil eden milletvekilleri CHP ile MHP’de bulunuyor. Kulislerde, Davutoğlu’nun; İnönü, Demirel, Ecevit, Türkeş ve Erbakan isimlerini de akla getirecek bakanlara yer vererek simgesel düzeyde büyük bir koalisyonu geçici hükümette hayata geçirmeyi amaçladığı ancak bunun reddedenler nedeniyle gerçekleşmediği konuşuluyor. Bu simgesel tablo şöyle:

ALPASLAN TÜRKEŞ

Yıldırım Tuğrul Türkeş, Ankara milletvekili. Ülkücü hareketin lideri merhum Alpaslan Türkeş'in oğlu. Tuğrul Türkeş, bakanlık teklifini kabul etti. Geçici hükümette başbakan yardımcısı olarak görevlendirilme ihtimali yüksek. Eğer bu görev verilirse 3 Eylül’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısına da katılacak.

İSMET İNÖNÜ

Gülsün Bilgehan Toker, Ankara Millitvekili. Gülsün Bilgehan, Türk devletinin kurucularından ve CHP’nin eski genel başkanlarından merhum İsmet İnönü'nün torunu. Teklifi ret etti.

SÜLEYMAN DEMİREL

İlhan Kesici, CHP İstanbul Milletvekili. Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel’in damadı. Türk siyasetinde Demirel ailesinin damadı olarak popülarite sağladı. Demirel’in vefatından sonra evde taziyeleri kabul eden isimler arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Güniz sokaktaki taziye ziyaretinde karşılayan isimdi.

Bakanlık önerisini ret etti.

BÜLENT ECEVİT

Erdoğan Toprak, CHP İstanbul Milletvekili. İşadamı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı. 1994 yılında  DSP İstanbul il başkanlığı yaptı. 1995 ve 1999 seçimlerinde iki kez DSP milletvekili seçildi.

1999 yılındaki Ecevit Hükümeti’nde  spor Bakanı olarak görev yaptı.

Ecevit ile yakın çalıştı. Bakanlık teklifini ret etti.

NECMETTİN ERBAKAN

Ak Parti’nin kontenjanından hangi isimlerin bakan yapılacağı açıklanmadı. Ancak bu isimler arasında Erbakan ile çalışmış en az bir ismin yer alacağı kulislerde konuşuluyor.

DENİZ BAYKAL

Deniz Baykal,  Antalya milletvekili. İlk kez 1970”li yıllarda bakan oldu. Duayen bir isim. Yakın tarihin simge isimlerinden hayatta ve milletvekili olan tek isim. Baykal’ın, bakanlık teklifini tarihe not düşmeyi amaçladığı bir resmi yazı ile ret edeceği öğrenildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN27 Ağustos 2015 10:21

    MEVCUT HÜKÜMETLE SEÇİME GİDİLMELİ,SEÇİM HÜKÜMETİNE GEREK YOK

  • hasan27 Ağustos 2015 09:54

    akp bunlara neden taviz verirki

  • kıro27 Ağustos 2015 09:39

    bırakın bu katakulli işleride adamakıllı ülkeyi yönetin... adamlar hükümette olmayı istemiyorlardı neden teklif yapıp kendinizi alçattınız? eğer amacınız koalisyonu biz değil onlar istemedi diye halka bu şekilde anlatmaksa yemedi bilesiniz, hayvan terli...