E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDavutoğlu'ndan THY müjdesi---

Davutoğlu'ndan THY müjdesi

Davutoğlu'ndan THY müjdesi
19 Mayıs 2015 - 13:12 borsaningundemi.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gençlere THY uçaklarında indirim uygulayıp dünyayı görmelerini tavsiye etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Çankaya Köşkü'nde gençlerle buluştu. Davutoğlu konuşmasında, "Avrupa’yı gezin, yurtdışı seyahatler için gençler için özel bir indirim uygulayalım THY ile konuşarak" dedi.

Burada yaptığı konuşmada gençlere hitap eden Davutoğlu şunları söyledi:

Hep hayatımı gençlerle geçireceğimi düşünmüştüm. Hep gençlerle birlikte gelecek noktasındaki ideallerimizi paylaştım. Şimdi başbakan olarak, öylesine gençler var ki Suriyeli Filistinli Somalili gençler. Biraz önce bilgi aldım, Myanmar’dan bir gelecek için botlara binip Tayland’a doğru açılan 6 bin insanın arasındaki gençler… Onların bir 19 Mayıs’ı yok. 

Onların yarını planlayacak dahi planları yok. Talimat verdik. Myanmar’dan yola çıkan genç yaşlı kadın erkek çilekeş insanlara ulaşmak için göç örgütüyle birlikte silahlı kuvvetlerimize ait gemiyle birlikte elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.

"TEK TEK BULDUK İHYA ETTİK"

Biraz önce Kübra kardeşimizin mektubunu dinledik. Bu toprakların gençleri Myanmar’a götürülmüşlerdi, 12 bin Anadolu genci şehit düştü. Esir olarak gitmişti. Onlar da mektuplar yazmışlardı. Cevabı gelmeyen mektuplar denmişti onlara. Orada şehit düşen esir alınarak şehit düşen ecdadın mezarlarını tek tek bulduk, ihya ettik. 

Çok çileli gençlik hikayeleri biz yaşadık. 100 yılın muhasebesini yaptığımızda 1910’lu yıllar 15’liler dediğimiz gençlerin vatan toprağında Yemen’den Sarıkamış’a Çanakkale’den Kocatepe’ye kadar coğrafyada bir savunma yaptıkları gençlerdi. Sizlerin büyük dedeleri, bizlerin dedeleri bu mücadeleyi verdiler. 1920’li yıllar, yeni bir devlet inşa edebilmek için istiklal mücadele verdiği yıllardı. 15 Mayıs 1919’da Yunanlılar İzmir’e ayak bastıklarında, Denizli’de ilk Kuvayi Milliye tohumları atıldı. Balıkesir’de de bir araya gelen müftü Abdullah Efendi, Vehbi Bolak, bir çoğu genç yaşlarda ilk Kuvayi Milliye yapısını kurdular. Tarih 16 Mayıs. Bir milletin gençleri ayağa kalktı. 12-13 yıl süren balkan savaşı, birinci dünya savaşı… Ve gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla birlikte, Erzurum kongresine gidecek yolun önünün açılması. 

30’lu yılların gençlerine baktığımızda, tek parti uygulamalarıyla bir çok alanda gençlerin belli imkanlardan kısıtlanması yada tek bir ideoloji yönünde şartlanmasının önü açıldı. 

40’lı yıllar ikinci dünya savaşının yokluklarını acılarını yaşadı.

50’li yıllar, yeni demokrasiyi tam da hayata geçireceğiz, özgürlükleri hakkıyla yaşatacağız beklentisi içindeyken, o kalkınma hamlesini açan Adnan Menderes’in şahadetine kadar giden son derece acılı bir süreç

60’lı yılların gençleri, baskın bir ihtilal havası, cunta hikayeleri, 12 Mart müdahalesine kadar giden 68 gençliği dediğimiz gençliğin sağ ve sol gruplar halinde yavaş yavaş örgütlenmeye başladığı dönem

70’li yıllar, ki biz üniversitedeydik. Yakın arkadaşların, üniversitenin belli aşamasında düşman ilan edilmeleri, binlerce gencin hayatının karardığı yerler, birbirlerini öldürmek üzere her türlü şiddeti uygulayacak hale gelmesi. Hala gözümün önündedir, 12-13 yaşında arkadaş olduğumuz yaşıtlarımızın 17-18 yaşlarında nasıl birbirlerine silah çektiklerini hüzünle anıyorum. Aynı lisede okuduğumuz, yakın arkadaş olduğumuz kardeşlerimizin, birisi sağ birisi sol cenahta hayatlarını kaybettiler. Onların da hepsinin ideali bu memlekete hizmet etmekti.

"5 GENERAL ÜLKENİN GELECEĞİNİ BELİRLEDİ"

80’li yıllar, 12 Eylül’ün baskıcı dönemi. Bir sağdan bir soldan diye idama gönderildiği, Erdal Eren gibi, Mustafa Pehlivanoğlu gibi 17-18 yaşındaki civanların, hepsi de sağ ve sol görüşlü olsa da hizmet eden gençlerin hayatlarını kaybettikleri dikta dönemi. 5 generalin ülkenin geleceği belirlediği dönem. Biz o yıllarda yüksek lisans doktora tezlerimizi yazdık. O zaman biz aşkla akademik hayata yönelirken, millete vatana sağlık ama evrensel hareket eden bir bilinçle yola çıkmıştık. Böyle bir gençlik için daha önce de idealler ortaya koyan büyüklerimiz de çıktı. Diriliş dendi, asımın nesli dendi. 

90’lı yıllar, bütün dünyada soğuk savaşın bitmesiyle, gençlerin yeni bir geleceğe hazırlandığı o yıllarda, bizde bir taraftan terör, diğer taraftan koalisyonun getirdiği istikrarsızlıklar, ötekileştirmeler, dışlamalar aynen devam etti. Bakın 100 yılın muhasebesidir bu. 28 Şubat’ta gencecik kızlarımız, başı örtülü açık diye tasniflere ayrıldılar. Başı örtülüler ikna odalarına sokulup, gençlerin zihinleri bir anda mühendislik yaparcasına dizayn edilmeye çalışıldı.  O dönemde ben üniversitedeydim. Nasıl büyük bir baskının gençler üzerinden silindir gibi geçtiğini, her bir gence sorulduğunda Türkiye’de mi kalmak istersin yurtdışına mı gitmek istersin dediğinde herkesin yurtdışına gitmek için can attığı zor bir dönemdi. Bugünlere kolay gelmedik.

2000’li yıllarda biz iktidara geldiğimizde yapmak istediğimiz şey şuydu. Ülkenin üzerinde yaşanan kısıtlayıcı baskıcı atmosferin dağılması. Gençlerin önünün açılması. Pek çok genç belki 13 yıl önceki Türkiye’yi hatırlamıyor. Yine bu binada, bir başbakan ile cumhurbaşkanı arasındaki tartışma üzerine MGK toplantısında çıkan ekonomik krizde gençlerin geleceğinin nasıl kazandığını hatırlarız. Faiz 7 bin 300’lere fırladı. 

"ABD'Lİ AKADEMİSYEN AYAĞA KALKIP..."

Çok iyi hatırlarım. 2001 yılında, stratejik derinlik kitabında Türkiye’nin parlak geleceğe yürüyeceği iddiasında bulunduğumda, Türkiye’nin başka ülkeler için de adalet arayışı içinde gireceği vizyon belirlemesi yapmaya çalıştığımda, bir çok insan bunu tebessümle karşılamıştı. Nasıl böyle iddialı kitap yazabilirsiniz diyenler çıktığı gibi, katıldığım bir toplantıda 2000 yıllarının başlarında, Türkiye ile iddialı bir tebliğ sunduğumda, ABD’li akademisyenin ayağa kalkıp nasıl bir parçalanmış ülkeden bir iddia çıkarabiliyorsunuz dediğini hüzünle hatırlarım.

Ona şunu söyledim. Sizler için paradigma hakim paradigmayı benimseyenler için bunu anlamak zor. Ama bizim aramızdaki fark şu. Siz kendi klasiklerinizi okuduğunuzda hakim eğitim paradigmasını inşa etmiş olduğunuz için sizin için yeterli olabilir. Ama biz sizin bildiklerinizi bilmedikçe, onları anlatamadıkça evrensel ve çağdaş bir eğitim yapamayız. Kendi klasiklerimizi bilmedikçe kendi milletimize hitap edemeyiz. Sizin bildiklerinizi bileceğiz, ki evrensel geçerliliği olan düşünceleri ortaya koyabilelim. Kendi klasiklerimizi bileceğiz. Üç, bu ikisinden öyle bir sentez yapacağız ki insanlığa bir mesaj iletebilelim. 

Şimdi aradan 13-14 yıl geçtikten sonra gururla ifade ediyorum ki, dünyada nerede bir düşünce forum varsa, orada özgün bir görüş getirecek Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi olacak. Bir taraftan düşünce özgürlüğünü kısıtlayan bütün o baskıcı rejimi unutturmak, OHAL’i kaldırmak, DGM’yi kaldırmak, eğitim yasaklarını kaldırmak, kılık kıyafetle ilgili yasakları kaldırmak, bütün bu karabulut gibi geleceği üzerindeki ortamı temizledik ve özgürlükçü ortamın ortaya çıkması için gayret sarf ettik. 

Ben Anadolu’ya her gittiğimde, ilk sorduğum şeylerden birisi rektörü kenara çekip üniversitede durum nedir diye soruyorum. Üniversiteler ihmal edilirse geleceğin meselesi ihmal edilmiş olur. Yurt kapasitesi itibariyle 547 yurt var. krediler, 441 bin öğrenciye veriyorduk şu an 996 bin öğrenciye. Bir öğrenci bursu 45 liraydı. Şu anda 330 lira. Yüksek lisans bursu 660 lira, doktora bursu 990 lira. Bunlar 90’lı yıllarda maaş ölçeğinde rakamlardı. Dolayısıyla demokrasiyi inşa ederek, özgürlükçü ortamı teşvik ederek sizin zihinlerinizin önünü açtık ve tabi bunların olabilmesi içinde kapsamlı bir kalkınma hamlesi için her türlü çabayı gösterdik. 

“ONURU ZEDELENEN KİM VARSA ONUN YANINDA OLUN”

İnsan onuru kavramını temel şiar edinin. Birbirinizle muamelede bulunurken, bütün insanların saygıya layık olduğu bilinciyle davranın. Nerede olursa olsun insan onurunu zedeleyen bir davranış varsa, kim yaparsa yapsın ona karşı çıkın. Onuru zedelenen kim varsa onun yanında olun. Din ayrımı, mezhep ayrımı, etnik ayrımı yapmayın. 

“GEREKTİĞİNDE O DAVRANIŞA KARŞI İSYAN DUYGUSUYLA HAREKETE GEÇMEKTEN DAHA DOĞAL BİR ŞEY YOKTUR” 

Bu çerçevede dünyanın öbür köşesinde bile insan onurunu zedeleyen bir davranış varsa, gençlerin seslerini yükseltmeleri, gerektiğinde o davranışa karşı isyan duygusuyla harekete geçmekten daha doğal bir şey yoktur.

“GENÇ DENİLEN İNSAN NEREDE BİR ZULÜM GÖRÜRSE, AYAĞA KALKAR VE ONA KARŞI SESİNİ YÜKSELTİR”

Eğer bir olay oluyor da, siz genç olduğunuz halde ona tepki vermiyorsanız, yaş olarak genç ama psikolojik olarak genç değilsinizdir. Genç denilen insan nerede bir zulüm görürse, ayağa kalkar ve ona karşı sesini yükseltir.

“YANLIŞ BİR ŞEY GÖRDÜĞÜNÜZDE SESİNİZİ YÜKSELTMEKTEN ÇEKİNMEYİN” 

Bazen Kırımoğluyla, üniversite yıllarındaydık. Sovyetler birliği dönemi ve Kırımoğlu sürüldü. Öldürüldüğü haberi geldi. Düşünün daha soğuk savaş şartları. Tam da 79 yılıydı. Birden o gece hepimiz örgütlenip ayağa kalkıp onun için bir gösteri planladık, bir ortak tepki. Dünyanın neresinde olursa olsun o zaman Afganistan’da olanlara karşı da sesimizi yükseltirdik. Hiç çekinmeyin, siz özgür bir ülkenin çocuklarısınız. Sizi sınırlayan hiçbir şey yok. Yanlış bir şey gördüğünüzde sesinizi yükseltmekten çekinmeyin. 

“İNSANI ELİNDEN TUTMAKTAN DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEY YOKTUR”

Ve tarihi yaşayın. Suriye’de bir olay mı var? Gidin mülteci kampında sizin yaşlarınızdaki gençlerin nasıl bir yerden geldiğini hissedin. Kim olduğu hiç önemli değil. İnsanı elinden tutmaktan daha güçlü bir şey yoktur. Gidin o çocuğun elinden tutun. İki sene önceydi, Suriye’de Harran’da kampa gittiğimizde yüreğimi yaralayan bir olaydı. Hastaneye girdik, melek gibi bir genç kızımız, melek gibi. Önce görmedim, sadece yüzünü gördüm. Tebessüm ediyordu. Bizi görünce elinde bir gülle, tekerlekli sandalyede, sonradan fark ettim ki, sol bacağı tümden ampute edilmişti. Bomba saldırısından sonra. Ve hala umutla bakıyordu ve tek istediği şey bir ortopedik bacak temin edilmesiydi. Zaten talimatlar verilmişti.

Öyle bir ülkeyiz ki biz, Suriye’de o acıyı yaşayan genci, kucağımıza bağrımıza basmaktan daha onurlu ne olabilir? 

“YEKPARE GENÇLİK NAZİ DÖNEMİNDE OLUR” 

Gençler olarak aranızda farklı görüşler olabilir. Birbiriyle aynı düşünen yekpare gençlik Nazi döneminde olur.

Genç dediğin farklı düşünür. Ben kendi çocuklarımdan biliyorum, hiçbir zaman da sınır getirmemiştir. En küçük kızım eve geldim, iki üç sene önceydi. Evdeki bir mesele sebebiyle döndü ve “baba ben bir bireyim” dedi. Bana nasıl böyle davranılır? İki saate yakın sohbet ettim bağrıma bastım. Evet hepiniz bir bireysiniz. Biz size baktığımızda topyekun bir gençlik görmek yanında, tek tek her biriniz değerlisiniz. Tarihe bir çentik atacaksınız.

“İŞTE BİZ BÖYLE BİR NESİL İSTİYORUZ” 

Çok beni etkileyen bir şeydir, özgüvendir. 2011 seçimleriydi, Konya Beyşehir’de mitinge çıkacağım. Bir şey, orada bir vatandaş yanında bir genç, daha küçük. Sizi görmek istiyoruz dedi sayın bakanım dedi. Kucakladım şöyle sarıldım. Sizin gibi olmak istiyorum gibi bir şey söyledi. Aman iyi yetiş dedim, adam gibi adam lazım bize dedim. Aradığınız adam benim dedi. Dedim ki tamam madem ki biz 11 yaşındaki gençliğe doğru adım atan çocuğa bu bilinci vermişiz, hem kendisini adam görüyor hem de aranılan adam olduğu söylüyor. İşte biz böyle bir nesil istiyoruz. Sağına soluna bakmadan ben varım diyen gençten söylenen bu. Özgüveniniz sağlam olacak. Ha görüşleriniz farklı olacak.

Biz çeşitliyiz, tek tip yaratılmamış. Yüksek lisansa gelen öğrencilerden yaptığım ilk şeylerden biri kendi makalemi veririm, beni eleştireceksiniz derim. Eleştiriyle edebi birbirine aykırı görmemek lazım. Edep içinde eleştirebilmek, ama eleştirirken de edebi bırakmamak lazım. Farklı görüşlere sahip olduğunuzda kaybetmemeniz gereken hususiyet ortak kader bilincidir.

“PROTESTO ETMEK, ELEŞTİRMEK, ŞİDDET UYGULAMAK ÇOK FARKLI ŞEYLER”

Daha lise çağlarında, sağ görüşlü olduğunu bildiğimiz benim de yakın tanıdığım Levent arkadaşımız da oldu, sol görüşlü Kenan diye bir arkadaşımız da öldürüldü. İkisi de yaşıyor olsaydı, ikisi de bir şirkette bir arada olabilirlerdi. Ne olursa olsun, hiçbir gencimizin bir başka gencimize şiddet uygulamasını maruz göremeyiz. Hiçbir şekilde şiddet uygulamayın. Sadece fiili şiddet değil, aşağılamakta şiddettir, kötü söz söylemek de şiddettir. Nefret kültürünün olduğu yerde huzur olmaz. 

Protesto etmek, eleştirmek, şiddet uygulamak çok farklı şeyler. Özgür birey olarak davranırken, eleştirirken belli bir standardın hakim olduğuna önem gösterin. Sakarya depremi olduğunda, şu veya bu siyasi görüşlere sahip, deprem olmamış olsaydı karşı cephede olacak gençler aynı binanın altında birbirlerine yardım çağrısında bulundular. Allah vermesin ama zor bir günle karşılaştığımızda omuz omuza olacağımızı unutmamamız lazım. Ve şunu da ifade etmek isterim. Bir hedefiniz, bir iddianız olsun. Apolitize olmayın, iddianız olsun.

Son meclis kapanmadan önce parti kapatılmasıyla ilgili tartışmalar olduğunda, parti kapatmayı kaldıran teklifi hazırladığımızda, 18 yaşında seçilme hakkının görüşülmesini gündeme getirdik ama muhalefet partileri buna destek vermedi. 

Bir Siirtliyle Edirneliyi, Urfalıyla Çanakkaleliyi aynı ailenin parçası yapamazsak, bu ülkenin üzerinde oynanan oyunları engelleyemeyiz. Şuraya baktığımda ben her birinizde bu toprakların kokusunu alıyorum. Siz de birbirinizi hissedin. Birisi derse biz şunlarız, siz de şunlarsınız derse hep beraber ayağa kalkın biz sadece biziz deyin. Ben size dostça, yerimizde 

“E-MAIL Mİ WHATSAPP GRUBU MU NE DERSENİZ DEYİN” 

81 kardeş diye bir network kurun, e-mail mi whatsapp grubu mu ne derseniz deyin 81 kardeş. Planlamadım bunu. Sizinle göz göze konuşmak istiyorum. Yaptınız mı? Akıl bir. Ve devam ettirin bunu. 10 sene sonra 20 sene sonra inşallah çok iyi konumlarda birbirinizi destekleyeceğiniz bir kardeşler toplumu olur. Dolayısıyla milli bir vizyonu ayakta tutun. Bakın etrafımızda en az 6 ülke ateş çemberi içinde. 

Hiçbir adaletsizliğe gözünüzü kapatmayın. Biz dahi bunu yapıyorsak sayın başbakanım öyle değil böyle deyin. Ama şiddete başvurmadan, nefret kültürüne izin vermeden. Şimdi hep beraber seçime gidiyoruz. Ama gençler olarak mutlaka sandığa gidin. 18 yaş şartını getirirken, 18 yaşa bu imkanı sağlarken, hepimizin zihnindeki temel hedefi buydu. Ve bu çerçevede de demokrasiye siz sahip çıktıkça Türkiye’nin geleceği parlak olacaktır. 

Özgürlüklere açık, her türlü tek tipçiliğe karşı bir Türkiye istiyoruz. 

THY MÜJDESİ

Size de çağrıda bulunuyorum. Bütün gönül coğrafyamızı gezin, balkanları gezin, Avrupa’yı gezin, yurtdışı seyahatler için gençler için özel bir indirim uygulayalım THY ile konuşarak. Yeter ki siz dünyayı tanıyan kendinden emin olan özgüveni yüksek insan onuruna saygılı en önemlisi de kendisiyle ülkesiyle ilgili zihninde bir hedef rüya olan gençler olarak yetişin. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bugünün Türk Genci19 Mayıs 2015 19:42

    İşsizim sn.başbakan, çalmadığım kapı kalmadı, benimle dalga geçme lütfen!

  • Kaçan Grup19 Mayıs 2015 17:04

    THY borsada işlem görüyor kamu bankaları da böyle. Bu şirketlerin amacı kar etmektir, sizin projelerine destek olmak değildir. Eğer THY gençlere indirim yapacaksa aradaki farkı sizin ödemeniz gerekiyor.

  • ortak19 Mayıs 2015 15:19

    Sanki babasının malı, thyao nun bir yığın ortağı var