E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDavid Solomon: Yumuşak iniş bile hasar bırakabilir---

David Solomon: Yumuşak iniş bile hasar bırakabilir

David Solomon: Yumuşak iniş bile hasar bırakabilir
14 Haziran 2023 - 16:25 borsagundem.com

Goldman Sachs CEO’su David Solomon, yumuşak inişin dahi ekonomide önemli hasarlar bırakabileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi kimlerine göre çok dirençli bir yapıya sahipken kimilerine göre ise sallantıda. Karamsar isimlerden biri de Goldman Sachs CEO’su David Solomon.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs CEO'su Solomon, ticari emlak sorunlarının fazlasıyla belirgin olduğunu ve yumuşak bir inişin bile 'acıyı' engellemeyeceğini belirtiyor.

Ticari gayrimenkul sektörü zor durumda

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, Goldman Sachs CEO'su David Solomon, ekonominin ‘inanılmaz derecede dirençli’ olduğunun kanıtlandığını vurgulasa da bunun kendisini şaşırttığını gizlemiyor. Ancak Solomon’un risk olarak gördüğü belli sektörler bulunuyor.

Goldman Sachs'ın portföyündeki ticari emlak kredisi temerrütlerinde bir artış bildiren Financial Times makalesi sorulduğunda, Solomon, CNBC’ye, gayrimenkulün 'dünyanın en büyük tek varlık sınıfı’ olduğunu söylüyor. Solomon, Fed’in enflasyonu düşürme girişiminde agresif bir şekilde faiz oranlarını yükselterek ticari gayrimenkul sektörünü de önemli ölçüde olumsuz etkilediğini belirtiyor. Solomon, “Emlak piyasasının, özellikle de ticari gayrimenkulün baskı altına girdiğine şüphe yok” diyor.

Solomon, bankasının diğer borç verenlere kıyasla nispeten küçük bir kredi portföyüne sahip olduğunu, ancak gayrimenkulde makul miktarda öz sermaye yatırımına sahip olduklarını söylüyor. Solomon, “Gayrimenkul bizi etkiliyor” diyor.

400 milyon dolar değer düşüklüğü

Bununla birlikte, Goldman Sachs'ın son çeyrekte konsolide gayrimenkul yatırımlarında 400 milyon dolara yakın ‘değer düşüklüğü' gösterdiğini söyleyen Solomon, bankanın bu çeyrekte daha fazla değer düşüklüğü göreceğini de sözlerine ekliyor.

Solomon, Goldman Sachs'ın bilançosunda gayrimenkule yaptığı öz sermaye yatırımlarına ilişkin mevcut durumu göz önünde bulundurarak bu yatırımları not ettiğini ve muhtemelen önümüzdeki çeyreklerde de böyle devam edeceğini ifade ediyor. Yine de, bankanın genel büyüklüğünden dolayı, firma için var olan ticari gayrimenkul ters rüzgarlarının yönetilebilir olduğunu savunuyor.

Solomon'un ticari gayrimenkulün etkisine ve sektörün genel ekonomi üzerindeki gidişatına ilişkin görüşüne gelince, basitçe ‘borç vermeyi kısıtlıyor' şeklinde görüş bildiriyor çünkü finansal kurumlar bu varlıkları borç verme bilançolarında bulunduruyor. Ayrıca, Goldman Sachs için yönetilebilir olsa da Solomon, ticari kredilerin yüzde 65'inin bölgesel ve orta ölçekli bankacılık sistemine düştüğünü belirtiyor.

Resesyon olasılığı

Solomon, “Bu ortamda, daha fazla borç vermeyi kısıtlayacak, bu da sermayeyi daha çekici kılacak ve bazı ekonomik faaliyetleri dışarıda bırakacak ve bu, üzerinde çalışmamız gereken bir şey” diyor ve ekliyor: “Ve muhtemelen bazı katılımcılar için yol boyunca bazı tümsekler ve biraz acı olacak.”

Ekonominin resesyona girip girmeyeceği hala geniş çapta tartışılıyor, ancak Solomon yumuşak bir iniş, ya da kendi deyimiyle daha yumuşak bir inişin mümkün kılınması gerektiğini öne sürüyor gibi görünüyor. Ancak Solomon, bir durgunluk olmasa bile, mevcut ekonomik ortam göz önüne alındığında aktörlerin kesinlikle bir resesyondaymış gibi hissedilebileceğini söylüyor.

Üç ters rüzgar

Solomon yine de, enflasyonun hala yapışkan olduğunu ve oranların yükselme ihtimalinin olduğunu düşünüyor. Solomon, “Faiz oranlarının nereye gideceği konusunda iyi bir tahminci değilim. Ancak olan bitene, ekonomik koşulları sıkılaştırma şeklimize, hala inatçı bir enflasyona sahip olduğumuza, oranların yükselme şansının gerçekten yüksek olduğuna inanıyorum ve eğer yükselirlerse, bu muhtemelen ekonomik ortamı biraz daha zorlu hale getirecektir” şeklinde görüş bildiriyor.

Faiz oranları yükseldiğinde, borçlular için, özellikle de büyük ölçüde borca ​​bağımlı olan ticari gayrimenkul borçluları için ekonomik ortamın çok daha zorlu bir hale büründüğü açık. Goldman Sachs analistleri daha önce borçluların net işletme geliri üzerindeki aşağı yönlü baskı nedeniyle yükümlülüklerinde daha yüksek bir ödeme şoku riski altında olduğunu öne sürmüşlerdi.

Goldman Sachs analistleri, çok aileli ve endüstriyel mülklerin nispeten dirençli kaldığını savunarak önceliklerini ofise vermiş olsalar da, sektör için üç ters rüzgara işaret ediyorlar: İlk olarak, ticari gayrimenkul borçluları daha yüksek faiz oranlarına maruz kalıyor. İkincisi, kredi verme standartları daha da sıkılaşıyor. Ve üçüncüsü, tam olarak bu nedenlerden dolayı yeniden finansman sancılı olacak gibi gözüküyor.

Druckenmiller: Sert iniş hala mümkün

 

Açıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı

 

S&P'den 'sert iniş' uyarısı

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

ABD ekonomisinde yumuşak iniş beklentileri doları baskılıyor

 

Küresel borsalarda ‘yumuşak iniş’ ihtimali kalmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)