E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisi kimlerine göre çok dirençli bir yapıya sahipken kimilerine göre ise sallantıda. Karamsar isimlerden biri de Goldman Sachs CEO’su David Solomon.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs CEO'su Solomon, ticari emlak sorunlarının fazlasıyla belirgin olduğunu ve yumuşak bir inişin bile 'acıyı' engellemeyeceğini belirtiyor.
Ticari gayrimenkul sektörü zor durumda
Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, Goldman Sachs CEO'su David Solomon, ekonominin ‘inanılmaz derecede dirençli’ olduğunun kanıtlandığını vurgulasa da bunun kendisini şaşırttığını gizlemiyor. Ancak Solomon’un risk olarak gördüğü belli sektörler bulunuyor.
Goldman Sachs'ın portföyündeki ticari emlak kredisi temerrütlerinde bir artış bildiren Financial Times makalesi sorulduğunda, Solomon, CNBC’ye, gayrimenkulün 'dünyanın en büyük tek varlık sınıfı’ olduğunu söylüyor. Solomon, Fed’in enflasyonu düşürme girişiminde agresif bir şekilde faiz oranlarını yükselterek ticari gayrimenkul sektörünü de önemli ölçüde olumsuz etkilediğini belirtiyor. Solomon, “Emlak piyasasının, özellikle de ticari gayrimenkulün baskı altına girdiğine şüphe yok” diyor.
Solomon, bankasının diğer borç verenlere kıyasla nispeten küçük bir kredi portföyüne sahip olduğunu, ancak gayrimenkulde makul miktarda öz sermaye yatırımına sahip olduklarını söylüyor. Solomon, “Gayrimenkul bizi etkiliyor” diyor.
400 milyon dolar değer düşüklüğü
Bununla birlikte, Goldman Sachs'ın son çeyrekte konsolide gayrimenkul yatırımlarında 400 milyon dolara yakın ‘değer düşüklüğü' gösterdiğini söyleyen Solomon, bankanın bu çeyrekte daha fazla değer düşüklüğü göreceğini de sözlerine ekliyor.
Solomon, Goldman Sachs'ın bilançosunda gayrimenkule yaptığı öz sermaye yatırımlarına ilişkin mevcut durumu göz önünde bulundurarak bu yatırımları not ettiğini ve muhtemelen önümüzdeki çeyreklerde de böyle devam edeceğini ifade ediyor. Yine de, bankanın genel büyüklüğünden dolayı, firma için var olan ticari gayrimenkul ters rüzgarlarının yönetilebilir olduğunu savunuyor.
Solomon'un ticari gayrimenkulün etkisine ve sektörün genel ekonomi üzerindeki gidişatına ilişkin görüşüne gelince, basitçe ‘borç vermeyi kısıtlıyor' şeklinde görüş bildiriyor çünkü finansal kurumlar bu varlıkları borç verme bilançolarında bulunduruyor. Ayrıca, Goldman Sachs için yönetilebilir olsa da Solomon, ticari kredilerin yüzde 65'inin bölgesel ve orta ölçekli bankacılık sistemine düştüğünü belirtiyor.
Resesyon olasılığı
Solomon, “Bu ortamda, daha fazla borç vermeyi kısıtlayacak, bu da sermayeyi daha çekici kılacak ve bazı ekonomik faaliyetleri dışarıda bırakacak ve bu, üzerinde çalışmamız gereken bir şey” diyor ve ekliyor: “Ve muhtemelen bazı katılımcılar için yol boyunca bazı tümsekler ve biraz acı olacak.”
Ekonominin resesyona girip girmeyeceği hala geniş çapta tartışılıyor, ancak Solomon yumuşak bir iniş, ya da kendi deyimiyle daha yumuşak bir inişin mümkün kılınması gerektiğini öne sürüyor gibi görünüyor. Ancak Solomon, bir durgunluk olmasa bile, mevcut ekonomik ortam göz önüne alındığında aktörlerin kesinlikle bir resesyondaymış gibi hissedilebileceğini söylüyor.
Üç ters rüzgar
Solomon yine de, enflasyonun hala yapışkan olduğunu ve oranların yükselme ihtimalinin olduğunu düşünüyor. Solomon, “Faiz oranlarının nereye gideceği konusunda iyi bir tahminci değilim. Ancak olan bitene, ekonomik koşulları sıkılaştırma şeklimize, hala inatçı bir enflasyona sahip olduğumuza, oranların yükselme şansının gerçekten yüksek olduğuna inanıyorum ve eğer yükselirlerse, bu muhtemelen ekonomik ortamı biraz daha zorlu hale getirecektir” şeklinde görüş bildiriyor.
Faiz oranları yükseldiğinde, borçlular için, özellikle de büyük ölçüde borca bağımlı olan ticari gayrimenkul borçluları için ekonomik ortamın çok daha zorlu bir hale büründüğü açık. Goldman Sachs analistleri daha önce borçluların net işletme geliri üzerindeki aşağı yönlü baskı nedeniyle yükümlülüklerinde daha yüksek bir ödeme şoku riski altında olduğunu öne sürmüşlerdi.
Goldman Sachs analistleri, çok aileli ve endüstriyel mülklerin nispeten dirençli kaldığını savunarak önceliklerini ofise vermiş olsalar da, sektör için üç ters rüzgara işaret ediyorlar: İlk olarak, ticari gayrimenkul borçluları daha yüksek faiz oranlarına maruz kalıyor. İkincisi, kredi verme standartları daha da sıkılaşıyor. Ve üçüncüsü, tam olarak bu nedenlerden dolayı yeniden finansman sancılı olacak gibi gözüküyor.
Druckenmiller: Sert iniş hala mümkün
Açıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı
ABD ekonomisinde yumuşak iniş beklentileri doları baskılıyor
Küresel borsalarda ‘yumuşak iniş’ ihtimali kalmadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:11)