E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDavid Rosenberg: Resesyon öncesi en önemli sınav petrol fiyatları---

David Rosenberg: Resesyon öncesi en önemli sınav petrol fiyatları

David Rosenberg: Resesyon öncesi en önemli sınav petrol fiyatları
28 Eylül 2023 - 15:19 borsagundem.com

Bir buçuk yıldır ABD ekonomisi için resesyon öngören Ekonomist David Rosenberg, durgunluk için asıl testin petrol fiyatları olacağını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi için uzmanlar geçen yıldan bu yana resesyon çağrısı yapıyor. Bu tehlike zaman zaman 'yumuşak iniş’ senaryolarıyla halının altına süpürülse de, Ekonomist David Rosenberg resesyon konusunda ısrarcı olmayı sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tam 18 aydır ABD ekonomisi için resesyon öngören David Rosenberg, özellikle petrolün varil başına 100 dolara yönelmesiyle ‘turnusol testi’nin nihayet geldiğini söylüyor.

Resesyon garanti

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Ekonomist David Rosenberg, ABD'nin sendika grevlerinden öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden başlamasına, artan petrol fiyatlarına ve çok yüksek konut kredisi oranlarına kadar bir dizi ekonomik olumsuzlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde, resesyonun neredeyse garanti olduğuna inanıyor.

Elbette, piyasa analizi ve yatırım stratejisi şirketi Rosenberg Research'ün başkanı uzun bir süredir ekonomik bir gerileme öngörüyor. Rosenberg, Mart 2022'de, Fed enflasyonun yükselişiyle mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başladıktan hemen sonra, ABD'nin yıl sonuna kadar resesyona girme ihtimalinin yüzde 75 olduğu konusunda uyarmıştı.

Bu çağrının erken olduğu ortaya çıktı, ancak deneyimli ekonomist, bazı meslektaşları ve Fed personelinin zaten bunu yapmış olmasına rağmen, düşüş tahmininden hala vazgeçmiyor. Rosenberg, “Henüz gerçekleşmedi, ancak bu cümle ‘üç nokta’yla bitiyor” diyor ve meslektaşlarının iyimser tahminlerine rağmen gelecek altı ay içinde bir resesyonun yaşanacağına inandığını vurguluyor. Rosenberg, “Sanki Aralık ayında kar yağmazsa kışı iptal edeceğiz” şeklindeki esprili yanıtıyla resesyon gerçeğinden kaçılamayacağını da altını çiziyor.

Rosenberg, özellikle petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yükselmesiyle birlikte tüketicilerin dördüncü çeyrekte harcamalarını önemli ölçüde yavaşlatmaya başlayacağını tahmin ederek, bu dönemi durgunluk çağrısı için bir ‘turnusol testi’ olarak nitelendiriyor.

2008’in tekrarı mı?

Rosenberg, faiz oranları yükseldiğinde ekonomiyi etkileyen uzun ve değişken gecikmelere dikkat çekerek Fed politikasının, sonunda bir şeyler çatlayana kadar yıllar boyunca ekonomiler üzerinde baskı oluşturma eğiliminde olduğunu kaydediyor. Kendisi gibi resesyon tahmincilerinin ‘biraz fazla sabırsız' olduklarını öne süren Rosenberg, “Tarihsel olarak baktığınızda Fed'in ilk faiz artırımından resesyonun başladığı zamana kadar geçen süre genellikle iki yıldır” diyor.

Rosenberg'e göre ABD tüketicisi son iki yılda beklenenden daha güçlü oldu ve iki temel nedenden dolayı ekonominin durgunluğun dışında kalmasına yardımcı oldu. Birincisi, doğrudan tüketiciye yapılan ödemeler ve pandemi sırasında dağıtılan küçük işletme kredilerinden kaynaklanan ‘devam eden mali teşvik’, tüketicilerin enflasyonun tam etkisini hissetmesini engellemeye yardımcı oldu. İkincisi, harcamaları canlandıran bir ‘tüketici kredi kartı patlaması’ yaşandı.

Gerçekten de, New York Fed verilerine göre, ABD tüketicilerinin kredi kartı bakiyeleri enflasyonun etkisiyle ikinci çeyrekte 45 milyar dolar artarak 1,03 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Tüketim harcamaları ABD ekonomisinin yüzde 70'i

Rosenberg, tüketicilerin kredi kartlarına sonsuza kadar güvenemeyeceklerini ve mali teşvikler azaldıkça harcamalarını yavaşlatmak zorunda kalacaklarını savunuyor. Her ne kadar 1,2 trilyon dolarlık ‘Infrastructure Investment and Jobs Act’ ve 280 milyar dolarlık ‘CHIPS Act’, gelecek yıl sanayi ve imalat sektörlerini canlandıracak olsa da Rosenberg, bunun pandemi sırasında meydana gelen tüketici odaklı teşvik kadar etkili olmayacağını düşünüyor. Rosenberg, ABD ekonomisinin sanayi ve imalat sektörlerinin ABD GSYİH'sının yalnızca küçük bir bölümünü oluşturduğunu, tüketici harcamalarının ise bunun yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtiyor.

Rosenberg, “Önemli olan CHIPS Act'in ya da tüm diğer endüstriyel sübvansiyonların ya da hükümet müdahalesinin iş döngüsünü nasıl etkileyeceği değil; önemli olan bu mali çalışma çarkları çıktığına göre artık tüketiciye ne olacağı olacak” diye ekliyor.

Geçen yılki daha olumlu ekonomik veriler karşısında bile düşüş tahminini sürdürmesine gelince Rosenberg, 2008'deki Büyük Durgunluk öncesindeki deneyimini hatırlatıyor. Rosenberg, “Bu bana 2007'de yaptığım durgunluk çağrılarını hatırlatıyor” diyor ve o sırada eleştirilse de bunların doğru olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor.

Navlundaki düşüşler resesyon göstergesi

 

ABD sanayi hisselerindeki düşüş resesyon belirtisi mi?

 

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor

 

Ed Yardeni: Resesyon olasılığı yükseliyor

 

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

 

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)