E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisi için uzmanlar geçen yıldan bu yana resesyon çağrısı yapıyor. Bu tehlike zaman zaman 'yumuşak iniş’ senaryolarıyla halının altına süpürülse de, Ekonomist David Rosenberg resesyon konusunda ısrarcı olmayı sürdürüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tam 18 aydır ABD ekonomisi için resesyon öngören David Rosenberg, özellikle petrolün varil başına 100 dolara yönelmesiyle ‘turnusol testi’nin nihayet geldiğini söylüyor.
Resesyon garanti
Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Ekonomist David Rosenberg, ABD'nin sendika grevlerinden öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden başlamasına, artan petrol fiyatlarına ve çok yüksek konut kredisi oranlarına kadar bir dizi ekonomik olumsuzlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde, resesyonun neredeyse garanti olduğuna inanıyor.
Elbette, piyasa analizi ve yatırım stratejisi şirketi Rosenberg Research'ün başkanı uzun bir süredir ekonomik bir gerileme öngörüyor. Rosenberg, Mart 2022'de, Fed enflasyonun yükselişiyle mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başladıktan hemen sonra, ABD'nin yıl sonuna kadar resesyona girme ihtimalinin yüzde 75 olduğu konusunda uyarmıştı.
Bu çağrının erken olduğu ortaya çıktı, ancak deneyimli ekonomist, bazı meslektaşları ve Fed personelinin zaten bunu yapmış olmasına rağmen, düşüş tahmininden hala vazgeçmiyor. Rosenberg, “Henüz gerçekleşmedi, ancak bu cümle ‘üç nokta’yla bitiyor” diyor ve meslektaşlarının iyimser tahminlerine rağmen gelecek altı ay içinde bir resesyonun yaşanacağına inandığını vurguluyor. Rosenberg, “Sanki Aralık ayında kar yağmazsa kışı iptal edeceğiz” şeklindeki esprili yanıtıyla resesyon gerçeğinden kaçılamayacağını da altını çiziyor.
Rosenberg, özellikle petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yükselmesiyle birlikte tüketicilerin dördüncü çeyrekte harcamalarını önemli ölçüde yavaşlatmaya başlayacağını tahmin ederek, bu dönemi durgunluk çağrısı için bir ‘turnusol testi’ olarak nitelendiriyor.
2008’in tekrarı mı?
Rosenberg, faiz oranları yükseldiğinde ekonomiyi etkileyen uzun ve değişken gecikmelere dikkat çekerek Fed politikasının, sonunda bir şeyler çatlayana kadar yıllar boyunca ekonomiler üzerinde baskı oluşturma eğiliminde olduğunu kaydediyor. Kendisi gibi resesyon tahmincilerinin ‘biraz fazla sabırsız' olduklarını öne süren Rosenberg, “Tarihsel olarak baktığınızda Fed'in ilk faiz artırımından resesyonun başladığı zamana kadar geçen süre genellikle iki yıldır” diyor.
Rosenberg'e göre ABD tüketicisi son iki yılda beklenenden daha güçlü oldu ve iki temel nedenden dolayı ekonominin durgunluğun dışında kalmasına yardımcı oldu. Birincisi, doğrudan tüketiciye yapılan ödemeler ve pandemi sırasında dağıtılan küçük işletme kredilerinden kaynaklanan ‘devam eden mali teşvik’, tüketicilerin enflasyonun tam etkisini hissetmesini engellemeye yardımcı oldu. İkincisi, harcamaları canlandıran bir ‘tüketici kredi kartı patlaması’ yaşandı.
Gerçekten de, New York Fed verilerine göre, ABD tüketicilerinin kredi kartı bakiyeleri enflasyonun etkisiyle ikinci çeyrekte 45 milyar dolar artarak 1,03 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı.
Tüketim harcamaları ABD ekonomisinin yüzde 70'i
Rosenberg, tüketicilerin kredi kartlarına sonsuza kadar güvenemeyeceklerini ve mali teşvikler azaldıkça harcamalarını yavaşlatmak zorunda kalacaklarını savunuyor. Her ne kadar 1,2 trilyon dolarlık ‘Infrastructure Investment and Jobs Act’ ve 280 milyar dolarlık ‘CHIPS Act’, gelecek yıl sanayi ve imalat sektörlerini canlandıracak olsa da Rosenberg, bunun pandemi sırasında meydana gelen tüketici odaklı teşvik kadar etkili olmayacağını düşünüyor. Rosenberg, ABD ekonomisinin sanayi ve imalat sektörlerinin ABD GSYİH'sının yalnızca küçük bir bölümünü oluşturduğunu, tüketici harcamalarının ise bunun yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtiyor.
Rosenberg, “Önemli olan CHIPS Act'in ya da tüm diğer endüstriyel sübvansiyonların ya da hükümet müdahalesinin iş döngüsünü nasıl etkileyeceği değil; önemli olan bu mali çalışma çarkları çıktığına göre artık tüketiciye ne olacağı olacak” diye ekliyor.
Geçen yılki daha olumlu ekonomik veriler karşısında bile düşüş tahminini sürdürmesine gelince Rosenberg, 2008'deki Büyük Durgunluk öncesindeki deneyimini hatırlatıyor. Rosenberg, “Bu bana 2007'de yaptığım durgunluk çağrılarını hatırlatıyor” diyor ve o sırada eleştirilse de bunların doğru olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor.
Navlundaki düşüşler resesyon göstergesi
ABD sanayi hisselerindeki düşüş resesyon belirtisi mi?
Piyasalarda resesyon endişesi artıyor
Ed Yardeni: Resesyon olasılığı yükseliyor
David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok
David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:38)