E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları yatırımcılarına kazandırırken altın da yeni rekorlar kırmaya devam ediyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, güvenli liman olarak kabul edilen ve enflasyondan korunma noktasında en başarılı yatırım araçlarının başında gelen altın yeni zirve seviyelerle duracak gibi durmuyor.
Olumsuz rüzgarları savuşturacak
Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg de altındaki yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Rosenberg’e göre, rekor kıran altın fiyatları olası olumsuz rüzgarları savuşturacak ve yüzde 30 oranında daha fazla yükseliş görecek.
Yatırımcılar rekor kıran borsada yükselişe geçerken, favori güvenli liman altın da yeni zirvelere ulaşıyor. Altın fiyatları geçen hafta ons başına tarihi 2.328,7 dolar seviyesine ulaştı. Rosenberg, bu ivmenin altını bir sonraki iş döngüsü değişiminden önce mevcut seviyelere göre yüzde 30 oranında artışla 3.000 dolara taşıyabileceğini söylüyor.
Rosenberg Research'ün başkanı ünlü ekonomist David Rosenberg, paylaştığı notta, son altın akışının ‘özellikle etkileyici’ olduğunu çünkü yalnızca Bitcoin'i ve tüm önemli para birimlerini aşmakla kalmayıp aynı zamanda değerini düşüren tipik makro rüzgarların da üstesinden geldiğini söylüyor. Rosenberg, “Altın fiyatındaki artış, doların güçlendiği, enflasyon beklentilerinin düştüğü ve Fed'in piyasa beklentilerini 'daha uzun süre daha yüksek' inancına doğru kaydırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. Tüm bu gelişmeler genellikle altın fiyatına zarar verirken bu kez durum ne olursa olsun yükseliş sürmeye devam ediyor” diye yazıyor.
Güçlü talep
Rosenberg ve ekibi, son yükselişlerin ana sebebinin, son yıllarda istikrarlı olan arz tarafında değil, merkez bankalarının bunu bir rezerv varlık olarak yeniden benimsemesi sayesinde talep tarafında olduğunu belirtiyor.
Çin Yuanı’nın dünyanın ikinci rezerv para birimi olma hakimiyetini kaybetmesi ve Japonya, Rusya, Türkiye ve Polonya gibi ülkelerin ABD Doları’na aşırı güvenmekten korkması nedeniyle pek çok kişi kendine özgü ekonomik riskleri atlatmak için güvenlik amacıyla altına yöneliyor.
Rosenberg, “Yüzyılın başlarında altından vazgeçtikten sonra merkez bankaları bir kez daha altın varlıklarını bu ölçekte artırıyor” diyor ve merkez bankalarının 2022'nin aynı dönemindeki 77 ton altın satışından radikal bir ayrılışla 2023'ün üçüncü çeyreğinde 361 ton altın satın aldığını ekliyor.
Rosenberg, ayrıca altının Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan piyasalarda daha fazla parladığını, yüksek faiz oranları ve yükselen hisse senedi fiyatlarının düşük getirili altının cazibesini azalttığı için Batılı yatırımcıların geride kaldığını bulguluyor.
Ayrıca, özellikle oldukça aktif olan elektronik sektöründe artan endüstriyel kullanım da fiyatları etkileyen bir diğer etken olarak öne çıkıyor.
Notta, “Üreticiler yapay zeka ile ilgili modellerin doyumsuz varlığını karşılamak için günün her saatinde çalışırken devre üretimindeki patlama kesinlikle fiziksel altın talebi için bir destek rüzgarı niteliği taşıyor ve bu ihtiyacın yakın zamanda ortadan kalkması da pek mümkün görünmüyor” diyor.
Belirsizliklerden duyulan korku
Rosenberg ayrıca altının son yükselişini küresel jeopolitik risklere ve öngörülemeyen makroekonomik görünüme bağlıyor. Rosenberg, “Uluslararası ilişkilerin daha fazla militarizasyona, çatışmaya ve kutuplaşmaya doğru gidişatına karşı çıkmak zor ve sonuç olarak altın fiyatlarının riskten korunma özelliğinin önemi de artıyor” diyor.
Rosenberg, parasal açıdan ise ABD'nin borç/GSYH oranının yüzde 120'ye ulaşması ve hizmet maliyetlerinin artmasıyla yatırımcıların seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve mali kriz olasılığının ortaya çıkması nedeniyle altın varlıklarını artırdığını da ekliyor.
Sıradaki durak 3.000 dolar
Altının istikrarlı momentumu devam ederken Rosenberg, merkez bankalarının faiz indirimine başlamasıyla birlikte potansiyel olarak yüzde 30'luk bir artışla birlikte yüzde 15'lik bir yükseliş daha bekliyor. Ekonomist, altının daha da yükseleceği sonucuna varan iki senaryo ortaya koyuyor: “Yumuşak iniş” ve “tipik bir ayı piyasası.”
Rosenberg, “Yumuşak iniş senaryosunda, küresel reel faiz oranlarının 2000 öncesi ortalamalarına döneceğini varsayarsak, bu durum ABD Doları'nın yaklaşık yüzde 12 oranında düşmesine ve altın fiyatlarının yaklaşık yüzde 10 oranında artmasına yol açacaktır. Ancak ekonomide bir durgunluk yaşanırsa altının yükselişi yüzde 15'e yakın olur ve bu da onu 2.500 dolar aralığına yerleştirir” diyor.
Rosenberg, “Bu gözlemleri modelleme çalışmamızla bir araya getirdiğimizde altın fiyatına yönelik aşağı yönlü riskin sınırlı olduğunu ancak yükseliş için çok daha fazla alan olduğunu söyleyebilirim. Altının ons başına 3.000 dolara ulaşması, 1.500 dolara gerilemesinden çok daha muhtemel” diyor ve artan jeopolitik gerilimlerin altın fiyatlarını daha da yükselteceğini ekliyor.
Son olarak Rosenberg, “Yatırımcılar için okuma basit: Portföyünüzde altın olduğundan emin olun ve onu aşırı ağırlıklandırın. Her ne kadar yakın vadeli bir düzeltme imkansız olmasa da olumlu yönler heyecan verici; aşağı yönlü riskler iyi bir şekilde kontrol altına alındı” diyor.
Gram altın haftaya rekorla başladı
UBS, ons altın için fiyat tahminlerini yükseltti
Altın fiyatlarında yeni rekor!
Yatırımcılar enflasyondan kaçıyor… Altın rekor üstüne rekor kırıyor
Altın fiyatına 'jeopolitik gerilim' desteği
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Herkes ucacak deyince nedense pirelendim.
Haydi ordan..........Sakın % 300 olmasın bu sene borsalarda resesyondan dolayı büyük satışlar olacak ve altının yılsonu gr TL sini 6 150-8150 TL bekliyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:50)