E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dar gelirliye ev için konut sektörü temsilcileri harekete geçti. Geçtiğimiz hafta 12 firmanın temsilcisi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan ile bir araya geldi. Sektörün sorunlarının konuşulduğu toplantı adeta 'ucuz konut zirvesi'ne döndü. İnşaat şirketlerinin patronları ucuz konut üretmek için formüller ortaya attı. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, İstanbul'da konut talebinin yüzde 80'inin dar ve orta gelirli vatandaştan geldiğini belirterek, orta ve alt gelir grubunun konut edinebilmesi için formül ürettiğini söyledi. Ulaşılabilir fiyata ev üretme formülünün özel sektör-kamu işbirliğinden geçtiğini vurgulayan Uyan, "İstanbul'da dar ve orta gelirlide yüksek talep var ama arsa maliyeti nedeniyle bunu yapamıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da yerel yönetimler özel sektörle işbirliği yapsın, yeni alanlar belirlensin" dedi.
'Metre karesi 2 bin 500 lira olsun'
Uyan, önerisini ise şu örnekle anlattı: "Hadımköy-Çatalca gibi yerlerde tarla vasfındaki araziyi metrekaresi 70-100 liraya alanlar var. Terk alanlarla birlikte bu rakam 150 liraya gelir. Bin 100 lira da inşaat maliyeti. Toplam maliyet metrekare başına bin 350 lira olur. Bu alanlar ihale edilir. Metrekaresi 2 bin 500 liraya satılsa bin 150 liralık bir kâr var. Bunun bir kısmını inşaatçı bir kısmını TOKİ alır."
Yılda 50 bin sosyal konut
İstanbul'da arazi kalmadığını bu sebeple de ucuz konut üretmenin mümkün olmadığını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni alanlar oluşturulması gerektiğini söyledi. Durbakayım, "Silivri ve Çatalca tarafına doğru yeni cazibe merkezleri yaratmak lazım. Bu bölgelerde de ulaşım altyapı sorunlarını çözmek gerekiyor. Aksi halde merkezde ucuz konut hayal" dedi. 250 bin yapımcı firma olduğunun altını çizen Durbakayım, "Tek güçle bu işin altından kalkamayız. Özel sektör baş rol üstlenirse, devlet desteğiyle birlikte bu formül hayata geçirilebilir" diye konuştu. Durbakayım, bu formülle yılda ortalama 50-60 bin sosyal konut üretmenin mümkün olduğunu ifade etti.
İhale Kanunu değiştirilsin
Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, İstanbul'da arazilerin azaldığını, böyle bir formül hayata geçirilirse ortalama 2 proje sonrasında fiyatların yine orta ve üst seviyeye çıkacağını söyledi. Çelik, "Kamu İhale Kanunu net. Bir yatırımcı ihalede 100 lira veriyorsa, kamu 50 liraya ihaleyi veremez. Verirse suçlu olur. Dolayısıyla kökten değişim için kanunda düzenleme gerekiyor" dedi.
Kimler katıldı?
Emlak Konut, KONUTDER, İNDER, Sur Yapı, Ege Yapı, Kuzu Grup, Sinpaş GYO, Torunlar GYO, Makro İnşaat, Cihan İnşaat, Akyapı, DKY İnşaat.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
M2 2500 TL OLAN EVLERİ DAR GELİRLİ NASIL ALACAK.MİLLET İLE DALGA GEÇİYORLAR.
adamlar garibanlara ev yapıp neredeyse %100 karla satacaklar, sizin vicdanınız kurusun, birde utanmadan teklifte bulunuyorlar. devlet kar politikası güden bir işletme haline geldi....
yahu öyle işler varki..dar gelirliler için yapılan sitelere bir girin otoparklarda hep son model araçlar..eminmisiniz dar gelirli olduklarına..
emlak konut yatırımcısını tokatladı şimdi uçuz konut ayağıyla suriyelilere, doğuda evlerini yıkan yakanlara bedava ev yapacak ayak böyle bunlar bu millete az bile
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:17)