E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDanıştay’dan Coca-Cola kararı: İçeriği araştırılsın---

Danıştay’dan Coca-Cola kararı: İçeriği araştırılsın

Danıştay’dan Coca-Cola kararı: İçeriği araştırılsın
13 Kasım 2021 - 20:58 borsaningundemi.com

Danıştay, bir yerel mahkemenin aldığı ilgili kararı bozarak, Coca-Cola'nın içinde zararlı maddeler olup olmadığının araştırılmasına hükmetti.

Danıştay 10. Dairesi, Coca-Cola’nın içerisinde kimyasal, kanserojen ve sağlığa zararlı maddeler bulunup bulunmadığının tespit edilmesi ve bu ürünlerin bileşiminde kullanılmaması talebiyle açılan davayı reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, Cola’nın içerisinde bulunan katkı maddelerinin sağlığa zararlı olup olmadığının tespit edilmesi için bilirkişi araştırılması yaptırılmasını istedi. Danıştay’ın bu kararının ardından mahkeme, hazırlanacak bilirkişi raporu doğrultusunda yeni bir karar verecek.

DW'den Alican Uludağ'ın haberine göre, çocuk eğitimi ve sağlığı konusunda çalışmalar yaptığını söyleyen Ethem Öztürk adlı vatandaş, 2014'te Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak Coca-Cola’nın sağlığa zararlı olup olmadığının belirlenmesini istedi. Üründe gösterilmeyen veya eksik gösterilen bileşenlerin açıkça yazılmasını talep eden Öztürk, bileşiminde kimyasal, kanserojen ve sağlığa zararlı maddeler bulunan ürünlerin tespit edilmesi ve bunların bileşimde kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

Öztürk ayrıca, çocukları etkileme potansiyeli bulunduğu gerekçesiyle bu ürünlere ilişkin her türlü reklam veya satış ve pazarlama yönteminin yasaklanmasını talep etti.

Bakanlıktan ve mahkemeden ret

Bakanlık bu talepleri reddetti. Öztürk, bunun üzerine avukatı aracılığıyla bakanlığın ret işleminin iptali istemiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İdare mahkemesi, açılan davayı 2015 yılında reddetti.

Mahkeme gerekçesinde, dava konusu maddelerin Türk Gıda Kodeksi mevzuatında yer alan ve risk/güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kullanım koşulları belirlenmiş maddeler olduğu savunarak, Coca-Cola’nın TGK-Alkolsüz İçecekler Tebliği kapsamında olduğunu, kanun gereğince güvenilir olmayan gıdanın piyasaya arz edilmesinin mümkün olmadığı, mevzuat hükümleri ile tespit edilerek piyasaya sürülen ürün için "sağlığa zararlıdır" ibaresinin konulamayacağını kaydetti.

Kararda, Cola’nın içindeki maddelerin yönetmelikte tanımlanan aroma vericilerin risk değerlendirmesinin yapıldığı ve gıdalarda kullanımına izin verilmiş maddeler olduğu savunuldu. Ayrıca bu ürünlerin reklamının yasaklanması konusunda bakanlığın yetkisinin olmadığı iddia edildi.

Danıştay: Coca Cola araştırılsın

Ret kararı bu kez Danıştay’a taşındı. Danıştay 10. Dairesi itirazı kabul ederek, idare mahkemesinin kararının bozulmasına karar verdi. Kararın gerekçesinde, dava konusu uyuşmazlığın Coca-Cola İçecek A.Ş. tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde bulunan şeker, fosforik asit, karamel/4-metilimidizol, kafein, aspartam ve bisfenolA gibi katkı maddelerinin insan sağlığı açısından zararlı olup olmadığının belirlenmesi hususunda toplandığına işaret edildi.

Yerel mahkemenin bu hususa ilişkin herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadan davayı reddettiğine dikkat çekilen kararda, "Bu hususun çözme kavuşturulması özel ve teknik bilgi gerektirdiğinden bilirkişi incelemesi yaptırılması gerekmektedir” denildi. Danıştay, şu sonuca vardı:

"Bu nedenle, bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle Coca-Cola İçecek A.Ş. tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde yukarıda sayılan katkı maddelerin bulunup bulunmadığı, anılan maddelerin tespiti halinde mevzuatta kullanımına izin verilip verilmediği ile kullanım miktarlarının Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygun olup olmadığı ortaya konularak dava konusu işlemin hukuka uygunluk denetiminin yapılması gerekirken, eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda verilen davanın reddi yönündeki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır."

Öte yandan kararda, yeniden yapılacak yargılamanın Coca-Cola İçecek A.Ş’nin menfaatini etkileyeceği, bu nedenle davanın bu şirkete de bildirilmesi istendi.

Danıştay, kararında mevzuatın Tarım Bakanlığı’na yüklediği görevlerin de altını çizdi:

"Anılan mevzuat hükümlerinden, güvenilir olmayan gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemenin piyasaya arz edilemeyeceği, insan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıdanın, güvenilir olmayan gıda kabul edileceği, bununla birlikte davalı idarenin gıda maddelerinin insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirlenmesinde tüketicinin sağlığı üzerindeki ani ve uzun vadede oluşturabileceği muhtemel etkilerin tespit edilmesi ve elde edilecek veriler ışığında gerekli önlemlerin alınması konusunda görevli ve yetkili olduğu anlaşılmaktadır."

Şimdi ne olacak?

Danıştay’ın bu kararının ardından yerel mahkemenin önünde iki yol var. Mahkeme, kararında direnirse dosya Danıştay Hukuk Genel Kurulu’na gidecek. Ancak yerel mahkeme, karara uyarsa dava kapsamında Coca-Cola’nın içeriğine ilişkin bilirkişi görevlendirilecek. Bilirkişinin hazırlayacağı rapor mahkemeye sunulacak. Mahkeme, rapordaki tespitlere göre davayı esastan karara bağlayacak. 

Coca Cola İçecek'in 9 aylık net karı yüzde 46 yükseldi

Yenibosna'da Coca Cola'nın dev arazisi Altur'un oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 49,10
En Yüksek: 49,10
En Düşük: 47,54
Değişim 3,89 %
FK: 6,81
PD / DD: 2,57
İşlem Hacmi 256.303.767
Toplam Adet: 5.292.167
Ağırlıklı Ort.: 48,37
YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cenk BaBa22 Kasım 2021 23:23

    Peki bu spekulasyonu coca cola hisselerini toplamak için yapmış olabilirmi???

  • : )15 Kasım 2021 00:14

    Ya git genetiği değiştirilen israil tohumlarını araştırt. 2 litre kola olmuş 10 tl 3 kuruşluk kola neden zamlandı ? onu araştır. Bedava işler. Halk sağlığı düşünenler millet 1 kg et alamıyor evine, git onu araştır. ceza kesecekler al sana ceza parası oldu bitti. Sen git nükleer tesis yap, kola da kanserıjen madde ara :D ya boş işler. tutarsız işler hep. şehrin içine baz istasyonları döşet, aaa koca iştik vay efendim kanserıjen mı var :D

  • analist14 Kasım 2021 23:35

    ülkeri denetlesinler bıraksınlar bu işleri bi şey çıkmaz hikaye gündemi değiştirme  yemezler yarın ben alıcıyım

  • Ahmet sağlam 14 Kasım 2021 22:26

    Bazı akıllılar diyorduki aşı lara çip kattılar.Len ne gerek var Türkiye’de coco cola ya istediğini kat tüm millet çiplenirde,genetiğide değiştirilir.coco cola ile bu millete ne istiyorsan yaparsın.mesela eski Türk milleti böylemiydi şimdi nasıl.bu insanlar nasıl değişti???

  • Bika14 Kasım 2021 21:25

    Pudra şekerini de burundan içmekte sağlığa zararlı.

  • Emekci14 Kasım 2021 21:25

    Reis'in Isparta'da açılışını yaptığı Coca Cola fabrikası kapanır mı?

  • NET 14 Kasım 2021 21:04

    Besim dede bizi diskoya götür.🇬🇧🙏..ytd..

  • Kaçan Grup14 Kasım 2021 19:31

    bir koli normal kutu kola, bir koli zero kutu kola stokladım. yasaklanırsa 10 misline satarım.

  • selim14 Kasım 2021 18:06

    ahmet özbır  tam bir yandas yalamasın

  • Doğruya doğru14 Kasım 2021 14:04

    Cola içenin bağışıklığı bozuluyorUçuğu tetikliyorKabız yapıyor.şekeri tansiyonu anında yükseltiyorCola sigara gibi zararlı

  • Mark Zuckerberg14 Kasım 2021 13:55

    10 yıldır yok kimyasal yok fare zehri var diye araştırıyolar bir şey çıkmadı zaman kaybı

  • Ww14 Kasım 2021 13:31

    Bohcali : Danistay ne yapmaktadır, nereye varmak istemektedir, hodri meydan danistay kapatılsın hahah

  • 145314 Kasım 2021 12:42

    Geç kalınmış karar

  • AHMET ÖZBİR14 Kasım 2021 12:20

    HELÂL olsun bu kararı alan Danıştay'ımıza. Şerefime Türkiye artık TAM BAĞIMSIZ, BAĞLANTISIZ VE KORKUSUZ olduğunu ispatlamıştır. İÇERİĞİ MUTLAKA ORTAYA ÇIKARILMALIDIR.

  • yorum14 Kasım 2021 11:02

    üretim yapıldığı bölgelerin içeceklerini araştırın bir fabrikadan numune almayın

  • Mucise Reis ;)14 Kasım 2021 10:43

    Birde belirtmek isterim. Yer altı sularını deliler gibi alıp kullanan bir sektör. Her istenen yere her fabrika kurulmamalı. Tarım yeralsı sularının bitmesi ile bitiyor. İngiliz bir araştırma okumuştum. Yer altı suları azaldığınmda oradaki iklik sıcaklık habitat canlılar mahsuller tarım ürünleri kademeli olarak değişiyor. Yer altı suyu azalıp bittiğinde iklim değişimi başlıyor. Yani dere yataklarına beton şehir içinde toprak olmadan denıze giden sular yer altı suyu olmayınca iklim değişimi oluyor. bu tarz tesis, üretim alanları vb yer altı sularının azalmadığı kendini yenilediği topraklı arazilere çok fazla tarımın  yapılmadığı alanlara yapılmalı. Tarım bakanından biri okursa araştırıp önlem alınabilir. Su olmadığında ÜRETİM FABRİKA da olmaz. ;Çok önemli... planlı olmalı bu işler... gavur bunu araştırıp uyguluyorsa bizde acilen önlem almalırız. iklim=yiyecek

  • Arif gsli14 Kasım 2021 08:06

    Yukarıdaki yetkililerin mutlaka çocuklarının birinde cola bağımlılığı var. Yoksa kimse umursmaz...

  • Yeah14 Kasım 2021 03:05

    Kristal kola icin

  • Türkoğlutúrk14 Kasım 2021 09:47

    Sanki o farklı,onunda ham maddesi aynı.ayni hammadde aynı üreticiden alınır gaz ve su ile karıştırılarak satışa sunulur.

  • emekci14 Kasım 2021 02:11

    3 kişilik bilirkişi 500er TL alıp rapor hazırlayacak ve coca colanın sağlığa zararlı olmadığını bulacaklar:) tarım ve gıda bakanlığı onayı olmadan satılamayacak bir ürün bu

  • mzd14 Kasım 2021 00:14

    saçmalıklar sinsilesi 

  • Yakup KAYA13 Kasım 2021 23:32

    Amerika'da Üretilen Kola İle Ülkemizde Üretilen Aynı Değil, Irak Savaşında Amerikan Askerlerinde Görülen Kemik Kırıkları Kolaya Bağlanmıştı,Diğer  Ülkelere Yatırım Yapıyoruz Diye Kola Karşılığı Kamyonlar Dolusu ParaTaşıyıp Geride Hastalıklı Bir Toplum Bırakıyorlar. Almıyorum ve Aldırmamaya Çalışıyorum. Adaleti Olmayan Ülkemden de AdaletBeklemiyorum Uydururlar Kılıfına.

  • Çakır13 Kasım 2021 23:23

    Ronaldo haklı bence bende bu saatten sonra daha da cola içmiyorum nokta

  • Mark Zuckerberg14 Kasım 2021 13:57

    Ronaldonun söylediği coca cola için değil.Bütün gazozlardan bashediyor çünkü gazozun içindeki asit sporcular için zararlı yani coca colanın içeriğiyle alakası yok

  • Berber Bekri 13 Kasım 2021 22:41

    Dünya nın her yerinde aynı formülle üretiliyor tüketiliyor...İsraile kızınca yerlere de dökülen asitli bir içecek olmaya devam edecektir...

  • serkan13 Kasım 2021 22:41

    Gerçekleri ortaya çıkaracak uzman bilirkişiler atanmalıdır.Bu bilirkişiler adil ve tarafsız karar verebilecek asla satın alınamayacak kişiler olmalıdır.Ben zaten bu firmanın ürünlerini en az 10 yıldan beri kullanmıyorum.Kullanmayıda düşünmüyorum.

  • EKRİST13 Kasım 2021 22:40

    Acaba covid virüsleri abd nin gıda maddeleri veya içeçekleri yolu ile tüm dünya ya bulaştırılmış olabilir mi.yoksa bu covid nasıl oluyor da bir anda dünya ya aynı anda yayılmaktadır.insanın aklına gelmiyor değil.ben asla coca cola pepsi ve buna benzer yapay şey içmem ve kullammam.çünkü asla güvenmiyorum.

  • Erol g.13 Kasım 2021 22:09

    KOLALAR GEĞİRMEYE NEDEN OLDUĞU İÇİN YILLARDIR İÇMİYORUM KORONADAN EN FAZLA ÖLÜMLÜ VAKANIN OBEZLİĞİN ABD DE OLMASI ÇOK FAZLA TÜKETİLEN COLALARDAN OLABİLİR

  • Açıkça13 Kasım 2021 22:07

    Otomobil üzerine  dökülen kola aracın boyasını söküyorsa insan vücuduna ne yapmaz? Uzun uzun tartışılacak bir konu değil bu!  Asit ve tatlandırıcı  bir nevi uyuşturucu etkisi yapmakta!  Abartmıyorum. Özellikle  çocuklarınızı uzak tutun.

  • Volkan13 Kasım 2021 22:03

    Gıda maddesi olduğu için içeriği incelenebilir. Öte yandan tek bir firma hedef alınmayıp tüm yiyecek ve içeceklere yagınlaşmalı. Rusya portakalları, domatesleri geri yolladı haberleri oluyor, demek onlar ile bizim standartlarımız çok farklı. Gıdada yapılacak kalite iyileştirmeleri halk sağlığı yanında turizmde üst kategoriye geçmemize hizmet edebilir. Hindistan'da da benzer dava vardı, orası referans olabilir.

  • Kaçan Grup13 Kasım 2021 22:02

    kola stoklayın, türkiye’den çıkma pahasına bile formülü açıklamazlar.

  • BORSACI13 Kasım 2021 21:53

    acaba insan saglıgına faydalımı diye çok düşündüm hiç faydalı yanını görmedim zararı varmı yokmu araştırılması dogru olacak diye düşünüyorum.

  • Açıkça13 Kasım 2021 21:50

    Çok zararlı!