E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDanıştay'daki Ayasofya duruşması bitti: Karar bekleniyor---

Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti: Karar bekleniyor

Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti: Karar bekleniyor
02 Temmuz 2020 - 10:09 borsaningundemi.com

Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmamasıyla ilgili dava görüldü. Danıştay Ayasofya'nın statüsüne ilişkin kararını yazılı olarak açıklayacak.

Ayasofya’nın tekrardan ibadete açılmasına ilişkin Danıştay 10. Dairesinde görülen dava tamamlandı. Danıştay, kararını 15 gün içinde açıklayacak.

Ayasofya'nın statüsü için karar günü geldi. Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davanın karar duruşması bugün görüldü. Danıştay 10. Dairesi'nde görülen tarihi duruşmada, davacı Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin iddiaları dinlendi. 
 
İPTAL EDERSE TEKRAR CAMİ OLACAK

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Danıştay savcısı, görüşünde, Ayasofya'nın müze olarak kullanılmasının idarenin takdir yetkisinde kapsamında olduğunu ve hukuka aykırılık bulunmadığını kaydetmişti. Ancak savcı görüşünün karar üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Daire, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve söz konusu kararı iptal ederse, Ayasofya'nın 89 yıl sonra tekrar cami yapılmasının önü açılmış olacak.

KARARIN 30 GÜN İÇİNDE YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

İdare Yargılama Usulü Kanunu uyarınca, Danıştay 10. Daire, Bakanlar Kurulu kararının iptaline hükmeder ve bu karar kesinleşirse, kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekecek. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Kararların sonuçları" başlıklı 28. maddesinde, "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez" deniliyor.

HUKUK MÜCADELESİ 2005'TE BAŞLATILDI

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için hukuk mücadelesini 2005'te başlattı. Davayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi, 31 Mart 2008'de Ayasofya'nın müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi. Bu karara yapılan itirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da 10 Aralık 2012'de dairenin kararını onadı. Davacının karar düzeltme talebi de Kurul tarafından 6 Nisan 2015'de reddedildi. Böylece Ayasofya'nın müze olarak kullanılmasına devam edildi. Ancak hukuk mücadelesini bırakmayan dernek 2016'da, Danıştay 10. Dairesi'ne yeni bir dava açtı. Söz konusu dava kapsamında Daire, Ayasofya'nın statüsüne ilişkin nihai kararını verecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • R.Demir02 Temmuz 2020 12:31

    Kılıç hakkı ile Alınan Ve masada müzeye dönüştürülen Aya Sofya fazla gecikmeden Cami olarak açılması Şart burasi Müslüman Ülke Müslümanlığı istemeyen varsa Defolup gitsin Ülkeden...

  • Emekçi02 Temmuz 2020 10:33

    Tüm hakim savcıların 18 yıldır mülakat ile akp işe alıyor. Atama,terfi,yer değiştirme işlemlerini de akp yapıyor. Bugüne kadar red edilmesi talimatı yerine getirilmiş. Bakalım akp yeni bir talimat verecrk mi

  • .. 02 Temmuz 2020 10:29

    ayasofyayi camiye çevirmeniz size seçim kazandırmayacak. bir sürü sorunu var halkın. açın da görün ne kadar ise yarayacağını